Špinača je bila superhrana, še preden so izumili ta termin! Jedel jo je risani junak Popaj. Špinača mu je dala moč, mišice pa so se spremenile v tornado energije. Špinača vsebuje več hranil kot katerakoli druga hrana na zemlji. Špinača je …
… bogata z vitamini A, K, D in E ter številnimi minerali v sledovih.
… dober vir omega-3 maščobnih kislin.
… vsebuje protirakave in protivnetne antioksidante: Raziskovalci so našli več kot ducat različnih flavonoidnih spojin v špinači, ki delujejo podobno kot protivnetna in protivirusna zdravila. V nedavni študiji o razmerju med tveganjem raka prostate in vnosom zelenjave (vključno zdrave: brokoli, zelje in brstični ohrovt) je špinača pokazala znatno zaščito pred pojavom agresivnega raka prostate.
… naredi telo bazično: minerali v špinači pomagajo uravnovesiti telo, če jemo preveč kisle hrane. Ta nam jemlje energijo, povečuje debelost in povzroča številne druge zdravstvene težave.
… krepi oči: karotenoidi v špinači ščitijo pred očesnimi boleznimi, na primer katarakto in degeneracijo makule.
… krepi kosti: skodelica sveže špinače (ali 1/6 skodelice kuhane špinače) vsebuje dvakrat večjo količino dnevnih potreb po vitaminu K. To je skupaj s kalcijem in magnezijem v špinači nujno za ohranjanje zdravih kosti.
… odlična za solate in peciva: organska špinača je zdaj na voljo v večini trgovin z živili. Če še niste poskusili zelenega peciva in mislite, da bi ga lahko, potem poskusite s špinačo kot glavno sestavino. Študije so pokazale, da lahko tudi umetna svetloba v trgovini z živili pomaga, da se listi ne pokvarijo. To dokazuje, da je špinača še vedno metabolično aktivna in sveža.
Svetujemo:
… da izberete le organsko špinačo. Neorganska ima preveč kemičnih pesticidov.
… da izberete najbolj zeleno med špinačami. Bolj kot so listi zeleni, več vitamina C vsebuje.
… če imate težave z ledvicami in če imate radi špinačo, pazite, da je ne pojeste preveč: špinača vsebuje veliko hranil, a tudi oksalno kislino. To povezujejo z ledvičnimi težavami in motnjami pri absorpciji drugih mineralov.