V novi kuharici Dobrote iz naše kuhinje, avtorja Hranislava Kocića, so enostavni recepti za pripravo 75 jedi, od kuhanih, pečenih, vloženih, sladkih in slanih. Za mesojedce in vegetarijance. Za vse recepte lahko uporabimo sestavine, ki rastejo na domačem vrtu. Ni nam treba iskati sestavin z zapletenimi imeni v trgovinah z zdravo hrano.
»Naša kuhinja diši po Mediteranu v kombinaciji z evropsko in balkansko kuhinjo. V njej je najbolj zastopana zelenjava, ki raste na vsakem slovenskem vrtu. Najbolj paprika, paradižnik, feferoni, zelje, čebula, česen, fižol, cvetača, koleraba, kumare, solata, buče, kapusnice in drugo. Vse jedi iz kuharice so narejene pretežno, devetdeset odstotkov, iz zelenjave, ki raste na našem vrtu. Naša kuharska knjiga je zato unikatna. Tudi zato, ker smo vse jedi poslikali na ženinih vezeninah,« pravi avtor kuharice, Hranislav Kocić, iz Šempetra v Savinjski dolini.
Recepti brez meja
»To so jedi, ki jih poznajo od Aten pa vse do meje Madžarske s Slovaško. Skozi leta življenja sem spoznal mnoge jedi – specialitete Srbije, Slovenije, Dalmacije, Makedonije, Bosne, Hrvaške, Vojvodine. Vsak narod ima svoje dobrote, zato jih je treba poskusiti, jih uživati in narediti v svoji kuhinji. Poskusil sem tudi nekatere jedi evropske kuhinje. Hvala mojstrom celega sveta, ki so si izmislili mnoge jedi za obstoj človeštva,« pravi Kocić, ki je kuharske izkušnje različnih narodov uporabil tudi pri svojih receptih.
Če še ne znamo pripraviti gurmanskega sataraša, piščančje obare, sarme, boranije, paprikaša, pite s kislim zeljem, jabolčne pite ali žlikrofov po Savinjsko, se lahko o tem poučimo v tej knjigi. In če še ne vemo, v katere jedi sodi bazilika, šetraj, rožmarin, timijan, odslej ne bomo več v zadregi. In letošnjo zimo bodo v naši shrambi tudi specialitete, ki jih bomo vložili sami: sataraš v kozarcu, paradižnikova mezga, paprika v kisu – turšija, ljutenica, pindjur, cepkane paprike, ajvar.