V novi kuharici Dobrote iz naše kuhinje, avtorja Hranislava Kocića, so enostavni recepti za pripravo 75 jedi, od kuhanih, pečenih, vloženih, sladkih in slanih. Za mesojedce in vegetarijance. Za vse recepte lahko uporabimo sestavine, ki rastejo na domačem vrtu. Ni nam treba iskati sestavin z zapletenimi imeni v trgovinah z zdravo hrano.

»Naša kuhinja diši po Mediteranu v kombinaciji z evropsko in balkansko kuhinjo. V njej je najbolj zastopana zelenjava, ki raste na vsakem slovenskem vrtu. Najbolj paprika, paradižnik, feferoni, zelje, čebula, česen, fižol, cvetača, koleraba, kumare, solata, buče, kapusnice in drugo. Vse jedi iz kuharice so narejene pretežno, devetdeset odstotkov, iz zelenjave, ki raste na našem vrtu. Naša kuharska knjiga je zato unikatna. Tudi zato, ker smo vse jedi poslikali na ženinih vezeninah,« pravi avtor kuharice, Hranislav Kocić, iz Šempetra v Savinjski dolini.

Recepti brez meja

»To so jedi, ki jih poznajo od Aten pa vse do meje Madžarske s Slovaško. Skozi leta življenja sem spoznal mnoge jedi – specialitete Srbije, Slovenije, Dalmacije, Makedonije, Bosne, Hrvaške, Vojvodine. Vsak narod ima svoje dobrote, zato jih je treba poskusiti, jih uživati in narediti v svoji kuhinji. Poskusil sem tudi nekatere jedi evropske kuhinje. Hvala mojstrom celega sveta, ki so si izmislili mnoge jedi za obstoj človeštva,« pravi Kocić, ki je kuharske izkušnje različnih narodov uporabil tudi pri svojih receptih.

Če še ne znamo pripraviti gurmanskega sataraša, piščančje obare, sarme, boranije, paprikaša, pite s kislim zeljem, jabolčne pite ali žlikrofov po Savinjsko, se lahko o tem poučimo v tej knjigi. In če še ne vemo, v katere jedi sodi bazilika, šetraj, rožmarin, timijan, odslej ne bomo več v zadregi. In letošnjo zimo bodo v naši shrambi tudi specialitete, ki jih bomo vložili sami: sataraš v kozarcu, paradižnikova mezga, paprika v kisu – turšija, ljutenica, pindjur, cepkane paprike, ajvar.

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...