Kapsaicin je snov, ki jo najdemo v pekoči papriki. Papriki daje ostrino, nas pa ogreje, ko jo pojemo. Zaradi številnih koristi za zdravje naj bo na vrhu našega kuhinjskega seznama.

Kapsaicin že več stoletij uporabljajo za lajšanje nelagodja v sklepih in mišicah. Pa ne le to, kapsaicin vpliva tudi na živčne končiče. Ti se nanj odzovejo tako, da omogočijo kalcijevim ionom vstop v celico. Kapsaicin je aktivni nevropeptid in vpliva na sintezo, skladiščenje, transport in sproščanje snovi P. Snov P je kemični mediator bolečinskih impulzov vzdolž centralnega živčnega sistema. Kapsaicin pomaga lajšati bolečine in preprečuje nabiranje substance P v perifernih senzoričnih nevronih. Ko je manj snovi P v živčnih končičih, se impulzi bolečine ne prenašajo v možgane. Kapsaicin ščiti možgane pred prejemanjem impulzov bolečine.

9 zdravstvenih koristi

Koristi kapsaicina je potrdilo skoraj tri tisoč raziskav. Najpomembnejših koristi je devet:

1. Študija bolnikov z zmerno do hudo psoriazo, ki si je redno dajala kapsaicin na kožo, je imela po šestih tednih manj opeklin, zbadanja, srbenja in rdečice.
2. Dokazano pomaga pri atopijskem dermatitisu.
3. Učinkovito lajša artritis. Osebam z revmatoidnim artritisom in osteoartritisom, ki so prejeli kapsaicin v obliki kreme, se je bolečina v kolenih po štirih tednih zmanjšala za 57 in 33 %.
4. Pomaga pri kroničnih bolečinah v hrbtu.
5. Lajša kronične bolečine mehkega tkiva.
6. Lajša lahko nevropatske bolečine.
7. Zavira nastanek rakavih celic prostate.
8. Če ga užijemo oralno, kapsaicin lajša bolečine oralnega mukozitisa pri bolnikih, ki so na kemoterapiji.
9. Pomaga v boju proti debelosti, saj povečuje občutek sitosti in posledično zmanjša vnos kalorij in maščob.

Kapsaicin najdemo v kremah, losjonih, gelih, pršilu in obližih. Po njem nas lahko rahlo peče ali srbi, a to je le začasno.

Kapsaicin je prvi izoliral John Clough Thresh. Natančno kemijsko strukturo kapsaicina je določil E. K. Nelson leta 1919. Sintetizirala sta ga Ernst Spath in Stephen F. Darling leta 1930. Čeprav so koristi odkrite nedavno, pa so pekoče paprike v uporabi več kot 6000 let. Analgetične lastnosti pekoče paprike cenijo kulture po vsem svetu. Indijanci so denimo drgnili dlesni s čilijem, da bi tako lajšali zobobol. Inki so jih uporabljali kot orožje v boju proti Špancem. Uporaba kapsaicina je v zadnjih letih dovoljena tudi v samoobrambnih sprejih in solzivcih, pa tudi v sredstvih za odganjanje voluharjev in srnjadi.

 

 

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...