Tirozin je ena od aminokislin, pomembnih gradnikov beljakovin v telesu. Gre za neesencialno aminokislino, ki jo lahko telo sintetizira z drugo aminokislino, imenovano fenilalanin. Za človeka je zelo pomemben, saj je sestavni del vseh proteinov v telesu.

Fenilalanin se v organizmu delno vgrajuje v telesne beljakovine, delno pa se z encimom fenilalanin hidroksilazo v jetrih pretvarja v tirozin. Osebe, ki trpijo zaradi fenilketonurije, podedovane motnje, ne morejo predelati fenilalanina. Njihova telesa prav tako ne tvorijo tirozina, zato ga morajo dobiti s hrano. Fenilalanin je prekurzor za tirozin, za nevrotransmiterje dopamin, noradrenalin in adrenalin ter za kožni pigment melanin.

Spirulina
Spirulina je alga, bogata s tirozinom in drugimi hranilnimi snovmi. Obrok 200 kalorij sveže morske trave ima več kot 2040 mg tirozina. Vsebuje zelo malo holesterola, telesu pa zagotavlja še kalij, magnezij in pantotensko kislino. Posušena trava vsebuje približno 1800 mg tirozina.

Soja
Soja ima druga največ tirozina. Sojino mleko, sojini oreščki, sojina omaka, tempeh, ekstrakti sojinih beljakovin in tofu so dober vir aminokislin. Živila, ki vsebujejo sojine beljakovine, vsebujejo približno 2000 mg tirozina. Cela sojina zrna so dober vir prehranskih vlaknin in beljakovin.

Jajca
Jajce vsebuje ogromno hranilnih vitaminov. Postreženih 200 kalorij vsebuje 1900 mg tirozina. 50-gramsko jajce vsebuje približno 250 mg aminokisline. Tirozin vsebujejo tudi mleko in drugi mlečni izdelki.

Sir
Sir vsebuje okoli 1840 mg tirozina, zaradi česar je na seznamu takoj za jajci. Najbolj priljubljeni siri, bogati z aminokislinami, so švicarski sir, mozzarella, parmezan, gruyere in skuta. Strokovnjaki menijo, da so najboljši siri z nizko vsebnostjo maščob.

Ribe in losos
Ribe nam dajejo bistvene hranilne snovi, vključno s tirozinom. 200 kalorij ribe vsebuje približno 1770 mg tirozina. Ribe in losos izboljšujejo kognitivne funkcije. Drugi morski sadeži, ki imajo veliko tirozina, so tune, skuše, kozice, trske in rakovice.

Perutnina
Puran in piščanec vsebujeta veliko proteinov in visok odstotek tirozina. Puran vsebuje 1600 mg aminokisline na 200 kalorij.

Meso
Svinjina je bogata s tirozinom. Ne da bi vedeli, mesojedci pojedo veliko hranilnih snovi; še zlasti, če jedo meso divjadi, losa ali jelena.

Fižol, stročnice in žitarice
Gorčična zrna vsebujejo približno 1580 mg tirozina na 200 kalorij. Poleg tega imata fižol in leča zelo visoko vsebnost aminokislin. Poskrbimo, da bomo v prehrano vključili lečo, grah, rdeči fižol in čičerko, dobro bi bilo tudi divji riž, rjavi riž, proso in oves.

Semena
Bučna in sezamova semena so eden najboljših virov tirozina, sledijo sončnična in chia semena.

Oreški
Odličen vir tirozina so tudi mandlji in oreščki. Zadovoljive količine aminokislin lahko dobite tudi, če imate radi pinjole, lanena semena in pistacije.

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...