Zelje je odlično sredstvo proti zaprtju, revmatizmu, artritisu, protinu, razjedam na želodcu, glavobolu. Pomaga pri debelosti, kožnih motnjah, ekcemih, zlatenici, skorbutu, očesnih motnjah, bolezni srca in pri Alzheimerjevi bolezni.

Zelje je …

… bogat vir C-vitamina. Vitamin C kot eden najboljših antioksidantov zmanjšuje proste radikale v telesu, ki so glavni razlog za prezgodnje staranje. Zelje zdravi razjede, nekatere vrste raka, celo depresijo. Krepi imunski sistem ter brani pred mrazom in kašljem. Pospeši celjenje ran in poškodovanega tkiva, uravnava delovanje živčnega sistema ter zmanjša učinke Alzheimerjeve in drugih degenerativnih nevronskih bolezni.

… zelo bogato z vlakninami. Pospešuje premikanje hrane skozi črevesje. Pomaga pri zaprtju in drugih težavah, povezanih s prebavo. Zaprtje sicer vodi do številnih drugih zdravstvenih težav, kot so razjede na želodcu, glavoboli, izguba apetita, ekcemi, prezgodnje staranje in številne druge.

… je bogat vir žvepla. Žveplo pomaga v boju proti okužbam in zmanjša pogostost in resnost razjed. Pomanjkanje žvepla lahko povzroči okužbe z mikrobi in pospeši zdravljenje ran.

Zelje je v veliko pomoč pri zdravljenju različnih zdravstvenih težav:

… preprečuje raka
Antioksidanti (lupeol, sinigrin in sulforafan) spodbujajo aktivnost encimov in zavirajo rast tumorjev, ki povzročajo raka. Študija med Kitajkami je pokazala znatno zmanjšanje raka dojk, potem ko so v prehrano vključile zelje.

… deluje protivnetno
Glutamin v listih zmanjšuje številna vnetja, draženje kože, alergije, bolečine v sklepih, zvišano telesno temperaturo in razna kožna obolenja.

.. izboljšuje vid
Zelje je bogat vir beta-karotena, ki preprečuje makularno degeneracijo in krepi zdravje oči. Beta-karoten zmanjšuje možnosti za raka prostate.

… pomaga hujšati
Zelje je koristno za vse, ki želijo izgubiti težo na zdrav način. Zelje je bogato z vitamini, minerali in drugimi hranilnimi snovmi, tudi vlakninami. Skodelica kuhanega zelja ima samo 33 kalorij.

… krepi možgane
Prisotnost vitamina K in antocianinov v zelju krepi možgane in izboljša koncentracijo. Vitamin K je ključen za tvorbo sfingolipidov, ki tvorijo mielinsko ovojnico okoli živcev. Vnos vitamina K ščiti pred Alzheimerjem, nevrodegenerativnimi boleznimi in demenco.

… izboljšuje zdravje kosti

Zelje je, kot vse križnice, odličen vir mineralov, kot so kalcij, magnezij in kalij. Ti trije pomembni minerali ščitijo kosti pred degradacijo, osteoporozo in splošno oslabitvijo kosti.

… uravnava krvni tlak
Kalij v zelju ščiti pred zvišanim krvnim tlakom, ki sicer povečuje tveganje za srčni infarkt in kap. Kalij je vazodilatator, kar pomeni, da odpira krvne žile in olajša pretok krvi.

… neguje kožo

Zelje je bogato z antioksidanti, vključno z vitaminom C, antocianinom in žveplom. Antioksidanti igrajo pomembno vlogo pri zdravju kože, saj uničujejo proste radikale. Ti so lahko osnovni vzrok za gube, razbarvanje kože, madeže in številna druga stanja.

… zmanjšuje mišične krče
Med kisanjem zelja, ko določene bakterije fermentirajo sladkorje, se sprošča mlečna kislina. Izkazalo se je, da lahko kislo zelje pomaga pri splošni bolečini in bolečini v mišicah, odvisno od tega, kako je pripravljeno.

… razstruplja telo
Zelje dobro razstruplja telo, kar pomeni, da čisti kri in odstranjuje strupe, predvsem proste radikale in sečno kislino, ki so glavni vzroki za revmatizem, protin, artritis, ledvične kamne, kožne bolezni in ekceme. Ta razstrupljevalni učinek je posledica visoke vsebnosti vitamina C in žvepla v zelju.

… druge koristi zellja
Zelje je bogato z jodom, zato krepi možgane in živčni sistem ter uravnava delovanje žlez z notranjim izločanjem. Druga hranila, prisotna v zelju, na primer vitamin E, dobro učinkuje na kožo, oči in lase. Zelje koristi pri zdravljenje krčnih žil, pri razjedah na nogah, peptičnih razjedah in razjedah dvanajstnika.

 

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...