Zelje je odlično sredstvo proti zaprtju, revmatizmu, artritisu, protinu, razjedam na želodcu, glavobolu. Pomaga pri debelosti, kožnih motnjah, ekcemih, zlatenici, skorbutu, očesnih motnjah, bolezni srca in pri Alzheimerjevi bolezni.
Zelje je …
… bogat vir C-vitamina. Vitamin C kot eden najboljših antioksidantov zmanjšuje proste radikale v telesu, ki so glavni razlog za prezgodnje staranje. Zelje zdravi razjede, nekatere vrste raka, celo depresijo. Krepi imunski sistem ter brani pred mrazom in kašljem. Pospeši celjenje ran in poškodovanega tkiva, uravnava delovanje živčnega sistema ter zmanjša učinke Alzheimerjeve in drugih degenerativnih nevronskih bolezni.
… zelo bogato z vlakninami. Pospešuje premikanje hrane skozi črevesje. Pomaga pri zaprtju in drugih težavah, povezanih s prebavo. Zaprtje sicer vodi do številnih drugih zdravstvenih težav, kot so razjede na želodcu, glavoboli, izguba apetita, ekcemi, prezgodnje staranje in številne druge.
… je bogat vir žvepla. Žveplo pomaga v boju proti okužbam in zmanjša pogostost in resnost razjed. Pomanjkanje žvepla lahko povzroči okužbe z mikrobi in pospeši zdravljenje ran.
Zelje je v veliko pomoč pri zdravljenju različnih zdravstvenih težav:
… preprečuje raka
Antioksidanti (lupeol, sinigrin in sulforafan) spodbujajo aktivnost encimov in zavirajo rast tumorjev, ki povzročajo raka. Študija med Kitajkami je pokazala znatno zmanjšanje raka dojk, potem ko so v prehrano vključile zelje.
… deluje protivnetno
Glutamin v listih zmanjšuje številna vnetja, draženje kože, alergije, bolečine v sklepih, zvišano telesno temperaturo in razna kožna obolenja.
.. izboljšuje vid
Zelje je bogat vir beta-karotena, ki preprečuje makularno degeneracijo in krepi zdravje oči. Beta-karoten zmanjšuje možnosti za raka prostate.
… pomaga hujšati
Zelje je koristno za vse, ki želijo izgubiti težo na zdrav način. Zelje je bogato z vitamini, minerali in drugimi hranilnimi snovmi, tudi vlakninami. Skodelica kuhanega zelja ima samo 33 kalorij.
… krepi možgane
Prisotnost vitamina K in antocianinov v zelju krepi možgane in izboljša koncentracijo. Vitamin K je ključen za tvorbo sfingolipidov, ki tvorijo mielinsko ovojnico okoli živcev. Vnos vitamina K ščiti pred Alzheimerjem, nevrodegenerativnimi boleznimi in demenco.
… izboljšuje zdravje kosti
Zelje je, kot vse križnice, odličen vir mineralov, kot so kalcij, magnezij in kalij. Ti trije pomembni minerali ščitijo kosti pred degradacijo, osteoporozo in splošno oslabitvijo kosti.
… uravnava krvni tlak
Kalij v zelju ščiti pred zvišanim krvnim tlakom, ki sicer povečuje tveganje za srčni infarkt in kap. Kalij je vazodilatator, kar pomeni, da odpira krvne žile in olajša pretok krvi.
… neguje kožo
Zelje je bogato z antioksidanti, vključno z vitaminom C, antocianinom in žveplom. Antioksidanti igrajo pomembno vlogo pri zdravju kože, saj uničujejo proste radikale. Ti so lahko osnovni vzrok za gube, razbarvanje kože, madeže in številna druga stanja.
… zmanjšuje mišične krče
Med kisanjem zelja, ko določene bakterije fermentirajo sladkorje, se sprošča mlečna kislina. Izkazalo se je, da lahko kislo zelje pomaga pri splošni bolečini in bolečini v mišicah, odvisno od tega, kako je pripravljeno.
… razstruplja telo
Zelje dobro razstruplja telo, kar pomeni, da čisti kri in odstranjuje strupe, predvsem proste radikale in sečno kislino, ki so glavni vzroki za revmatizem, protin, artritis, ledvične kamne, kožne bolezni in ekceme. Ta razstrupljevalni učinek je posledica visoke vsebnosti vitamina C in žvepla v zelju.
… druge koristi zellja
Zelje je bogato z jodom, zato krepi možgane in živčni sistem ter uravnava delovanje žlez z notranjim izločanjem. Druga hranila, prisotna v zelju, na primer vitamin E, dobro učinkuje na kožo, oči in lase. Zelje koristi pri zdravljenje krčnih žil, pri razjedah na nogah, peptičnih razjedah in razjedah dvanajstnika.