Ta kulinarični favorit je po najnovejših raziskavah odlična alternativa zdravilom za zniževanje holesterola. V 95 odstotkih pomaga pri zmanjšanju kalcifikacije ožilja, ki je največkrat vzrok za srčni napad. Nalaganje kalcija poveča tveganje za srčni napad, angino pektoris, bolečine v prsih. Kardiologi za zdravljenje trenutno priporočajo zdravila za zniževanje holesterola.

Dr. William R. Ware z Univerze v Ontariu je dokazal, da ne obstaja povezava med povišanim holesterolom in aterosklerozo. Razlaga je podrobneje pojasnjena v reviji Medical Hypotheses 2009. Teorija, da zvišan holesterol povzroča aterosklerozo, je po njegovem prirejena.

Obstoječa zdravila ne zmanjšajo oblog

Dve študiji uporabe zdravil za zmanjšanje kalcifikacije ožilja sta pokazali, da zdravila ne učinkujejo. Prva študija, objavljena v Heart 2006, je proučevala 102 ljudi, ki so se dve leti zdravili z 80 mg/d atorvastatina, to je zdravila, ki naj bi zmanjšalo holesterol in maščobe v krvi (pri nas ga proizvaja Krka). Skupina, ki je jemala to zdravilo, je za 53 odstotkov zmanjšala slab holesterol (če ga je preveč, se nalaga na stenah žil), skupina, ki je jemala placebo, pa ni imela učinkov. Pri obeh se je dvignila raven kalcija; pri prvi skupini za 26 odstotkov, pri drugi pa za 18. Avtorji so zaključili, da zdravljenje s statini ne vpliva na zmanjšanje kalcifikacije.

Kaj pa zmanjša kalcifikacijo?

Dr. Matthew J. Budoff je s tremi študijami dokazal, da česen zavira kalcifikacijo. 65 bolnikov, ki so se zdravili s statini, je razdelil v dve skupini. Zdravil jih je s placebom ali ekstraktom česna (250 mg). V skupini, ki je jedla česen, so bili vitamini B12, folna kislina, vitamin B6 in L-arginin. Po letu zdravljenja je imela skupina, ki je jedla česen, znatno manjše napredovanje pri kalcifikaciji (6,8 %) v primerjavi s placebo skupino (26 % ).

Dodatne koristi česna

Česen preprečuje debelost, znižuje krvni tlak in deluje antimikrobno. Za razliko od običajnih antibiotikov, ki porušijo črevesno floro, antimikrobni učinki česna delujejo proti slabim bakterijam, dobre pa ‘pustijo’ pri miru. Dr. Filocomo je leta 2012 proučeval česen in ugotovil, da je bila bakterija lacto-baccillus znatno bolj odporna na česen v primerjavi s clostridiumom. Avtor je sklenil, da lahko uživanje česna vpliva na rast dobrih bakterij v črevesju in na dolgi rok ugodno učinkuje na mikrobiotsko okolje.

Česnova tinktura

Potrebujemo:

½ kg česna in liter 80 % alkohola

Priprava:

Česen očistimo, stremo z lesenim kladivom in damo v kozarec s širokim grlom, prelijemo ga z alkoholom. Postavimo ga v temen prostor, kjer naj stoji 3 tedne. Večkrat ga pretresemo. Tinkturo precedimo skozi gazo ali filter papir. Nalijemo ga v manjše stekleničke s kapalko. Tinktura naj stoji še en teden pred uporabo. Tinktura znižuje krvni tlak. Uživamo jo tako, da 25 do 30 kapljic zmešamo v deciliter vode. Tinkturo uživamo vsaj tri mesece, trikrat na dan pred vsakim obrokom.

Česnov sok

Pet strokov česna zmečkamo in jim dodamo pet žličk sladkorja in nekoliko vode. Vse skupaj segrevamo, dokler ne zavre. Po petih minutah odstavimo in odcedimo. Dobljeno tekočino pijemo po žličkah. Sok pomaga pri kašlju in bronhitisu ter bronhialni astmi.

Sredstvo zoper črevesne krče

Tri zdrobljene stroke česna in kavno žličko zmlete kumine skuhamo v treh decilitrih mleka, pustimo stati deset minut, odcedimo in popijemo.

Česnove kapljice

Pet zdrobljenih česnov prelijemo s petimi žlicami hladne vode, pustimo stati od 6 do 8 ur. Tekočino precedimo, uporabljamo jo pri vnetju sinusov. Štiri do pet kapljic nakapljamo v vsako nosnico 2- do 3-krat na dan.

Za spodbujanje apetita

Obolelim dajemo drobno sesekljane česnove liste ali pa iz njega pripravimo sok in ga dajemo po kapljicah (10 do 20 kapljic dnevno).

Česnovo vino

1/3 steklenice s širokim grlom napolnimo z drobno narezanimi listi česna, prelijemo jih z 1 litrom dobrega belega vina. Pustimo stati 3 tedne. Steklenico večkrat pretresemo. Tekočino precedimo, shranimo jo v temnem in hladnem prostoru (ne v hladilniku). Pijemo ga počasi, 2 dl zvečer. Pomaga kot afrodiziak.

Česnovo olje

Potrebujemo:

1 liter dobrega oljčnega olja, 10 dag česnovih listov

Priprava:

Drobno narezane česnove liste prelijemo z litrom oljčnega olja, kozarec postavimo za šest tednov na okensko polico. Precedimo in nalijemo v steklenico. Olje lahko uporabimo kot zabelo za solate, v omakah, lahko ga uporabimo za utiranje v kožo pri dermatitisu, ekcemih in lišajih.

Vložen česen

Da bi česen vložili v oljčnem olju, moramo imeti kakovosten in čvrst, po velikosti malo večji česen. Po možnosti naš domač slovenski zimski česen. Razdremo ga na stroke in jih pustimo v olupku. V ponvi segrejemo oljčno olje, ki naj ga bo toliko, da prekrije česen. V olju poleg česna pokuhamo še nekaj vejic timijana in rožmarina ter nekaj zrn popra. Vse skupaj na zelo majhnem ognju pripravljamo približno ¾ ure oziroma toliko, da se česen zmehča. Vse skupaj nato prelijemo v dobro očiščene majhne kozarce za vlaganje.

Recepte je pripravil Miha Sreš iz Klučarjeve domačije pri Vojniku.

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...