Ta kulinarični favorit je po najnovejših raziskavah odlična alternativa zdravilom za zniževanje holesterola. V 95 odstotkih pomaga pri zmanjšanju kalcifikacije ožilja, ki je največkrat vzrok za srčni napad. Nalaganje kalcija poveča tveganje za srčni napad, angino pektoris, bolečine v prsih. Kardiologi za zdravljenje trenutno priporočajo zdravila za zniževanje holesterola.
Dr. William R. Ware z Univerze v Ontariu je dokazal, da ne obstaja povezava med povišanim holesterolom in aterosklerozo. Razlaga je podrobneje pojasnjena v reviji Medical Hypotheses 2009. Teorija, da zvišan holesterol povzroča aterosklerozo, je po njegovem prirejena.
Obstoječa zdravila ne zmanjšajo oblog
Dve študiji uporabe zdravil za zmanjšanje kalcifikacije ožilja sta pokazali, da zdravila ne učinkujejo. Prva študija, objavljena v Heart 2006, je proučevala 102 ljudi, ki so se dve leti zdravili z 80 mg/d atorvastatina, to je zdravila, ki naj bi zmanjšalo holesterol in maščobe v krvi (pri nas ga proizvaja Krka). Skupina, ki je jemala to zdravilo, je za 53 odstotkov zmanjšala slab holesterol (če ga je preveč, se nalaga na stenah žil), skupina, ki je jemala placebo, pa ni imela učinkov. Pri obeh se je dvignila raven kalcija; pri prvi skupini za 26 odstotkov, pri drugi pa za 18. Avtorji so zaključili, da zdravljenje s statini ne vpliva na zmanjšanje kalcifikacije.
Kaj pa zmanjša kalcifikacijo?
Dr. Matthew J. Budoff je s tremi študijami dokazal, da česen zavira kalcifikacijo. 65 bolnikov, ki so se zdravili s statini, je razdelil v dve skupini. Zdravil jih je s placebom ali ekstraktom česna (250 mg). V skupini, ki je jedla česen, so bili vitamini B12, folna kislina, vitamin B6 in L-arginin. Po letu zdravljenja je imela skupina, ki je jedla česen, znatno manjše napredovanje pri kalcifikaciji (6,8 %) v primerjavi s placebo skupino (26 % ).
Dodatne koristi česna
Česen preprečuje debelost, znižuje krvni tlak in deluje antimikrobno. Za razliko od običajnih antibiotikov, ki porušijo črevesno floro, antimikrobni učinki česna delujejo proti slabim bakterijam, dobre pa ‘pustijo’ pri miru. Dr. Filocomo je leta 2012 proučeval česen in ugotovil, da je bila bakterija lacto-baccillus znatno bolj odporna na česen v primerjavi s clostridiumom. Avtor je sklenil, da lahko uživanje česna vpliva na rast dobrih bakterij v črevesju in na dolgi rok ugodno učinkuje na mikrobiotsko okolje.
Česnova tinktura
Potrebujemo:
½ kg česna in liter 80 % alkohola
Priprava:
Česen očistimo, stremo z lesenim kladivom in damo v kozarec s širokim grlom, prelijemo ga z alkoholom. Postavimo ga v temen prostor, kjer naj stoji 3 tedne. Večkrat ga pretresemo. Tinkturo precedimo skozi gazo ali filter papir. Nalijemo ga v manjše stekleničke s kapalko. Tinktura naj stoji še en teden pred uporabo. Tinktura znižuje krvni tlak. Uživamo jo tako, da 25 do 30 kapljic zmešamo v deciliter vode. Tinkturo uživamo vsaj tri mesece, trikrat na dan pred vsakim obrokom.
Česnov sok
Pet strokov česna zmečkamo in jim dodamo pet žličk sladkorja in nekoliko vode. Vse skupaj segrevamo, dokler ne zavre. Po petih minutah odstavimo in odcedimo. Dobljeno tekočino pijemo po žličkah. Sok pomaga pri kašlju in bronhitisu ter bronhialni astmi.
Sredstvo zoper črevesne krče
Tri zdrobljene stroke česna in kavno žličko zmlete kumine skuhamo v treh decilitrih mleka, pustimo stati deset minut, odcedimo in popijemo.
Česnove kapljice
Pet zdrobljenih česnov prelijemo s petimi žlicami hladne vode, pustimo stati od 6 do 8 ur. Tekočino precedimo, uporabljamo jo pri vnetju sinusov. Štiri do pet kapljic nakapljamo v vsako nosnico 2- do 3-krat na dan.
Za spodbujanje apetita
Obolelim dajemo drobno sesekljane česnove liste ali pa iz njega pripravimo sok in ga dajemo po kapljicah (10 do 20 kapljic dnevno).
Česnovo vino
1/3 steklenice s širokim grlom napolnimo z drobno narezanimi listi česna, prelijemo jih z 1 litrom dobrega belega vina. Pustimo stati 3 tedne. Steklenico večkrat pretresemo. Tekočino precedimo, shranimo jo v temnem in hladnem prostoru (ne v hladilniku). Pijemo ga počasi, 2 dl zvečer. Pomaga kot afrodiziak.
Česnovo olje
Potrebujemo:
1 liter dobrega oljčnega olja, 10 dag česnovih listov
Priprava:
Drobno narezane česnove liste prelijemo z litrom oljčnega olja, kozarec postavimo za šest tednov na okensko polico. Precedimo in nalijemo v steklenico. Olje lahko uporabimo kot zabelo za solate, v omakah, lahko ga uporabimo za utiranje v kožo pri dermatitisu, ekcemih in lišajih.
Vložen česen
Da bi česen vložili v oljčnem olju, moramo imeti kakovosten in čvrst, po velikosti malo večji česen. Po možnosti naš domač slovenski zimski česen. Razdremo ga na stroke in jih pustimo v olupku. V ponvi segrejemo oljčno olje, ki naj ga bo toliko, da prekrije česen. V olju poleg česna pokuhamo še nekaj vejic timijana in rožmarina ter nekaj zrn popra. Vse skupaj na zelo majhnem ognju pripravljamo približno ¾ ure oziroma toliko, da se česen zmehča. Vse skupaj nato prelijemo v dobro očiščene majhne kozarce za vlaganje.
Recepte je pripravil Miha Sreš iz Klučarjeve domačije pri Vojniku.