Analiza prstnih odtisov razkrije, ali imamo luknjičasto črevesje, kar povzroča intoleranco na hrano, nevarna vnetja po telesu in druge težave, katerim zdravnik ne najde vzroka. O tem, kako naredimo prstne odtise, iz katerih strokovnjakinja odčita dogajanje v črevesju, smo podrobneje pisali v avgustovski Preventivi (lahko preberete tudi na Preventivarevija.com, kjer si revijo lahko tudi naročite). Tokrat si nadenite predpasnik, vzemite v roke kuhalnico, pripravite meso in zelenjavo. Kuhali bomo kostno juho, ki nam bo pomagala »zamašiti« luknje v črevesju.

Mesne, kokošje in ribje juhe, v katerih se kuhajo kosti, zagotavljajo gradbeno snov za rast in obnovo celic črevesne stene in imajo blagodejen učinek na vnetja v črevesju. Črevesje skrbi za kakih 80 odstotkov imunske zaščite organizma. Največ bolezni se začne prav v črevesju, zato je treba tam iskati njihove vzroke in jih tam tudi zdraviti.

Recepte za kostne juhe povzemamo po knjigi Anite Šupe Resnice in laži o hrani.

TELEČJA ALI JUNEČJA OSNOVA

Prvi način kuhanja je daljši. Za pripravo izberemo dele s kostmi: koleno, sklepe, rebra, dele vratu in podobno. Mesar naj nam koleno razseka na manjše dele, da bomo kasneje lažje prišli do kostnega mozga. Kosti denemo v lonec in jih zalijemo z vodo. Dodamo malo kisa, lahko jabolčnega, da se bo iz kosti izločilo več mineralov. Pustimo stati en dan. Dele kosti, na katerih je meso, lahko med tem popečemo v pečici na nizki temperaturi, da se obarvajo. To daje osnovi boljši okus, ni pa obvezno. Popečene kosti in sok, ki so ga oddale, damo v lonec, dodamo korenje, čebulo, zeleno. Zavremo. Ko se na površini nabere pena, jo odstranimo. Nato zmanjšamo toploto, dodamo sveži timijan in zdrobljeni poper ter pustimo, da se osnova kuha.

Za pravo, gosto želatinasto osnovo, kosti kuhamo 12 ali več ur na majhnem ognju. Malo pred koncem kuhanja osnovi dodamo sveži peteršilj in vse kuhamo še deset minut. Nato precedimo in ohladimo. Ohlajena osnova je videti kot želatina, na površini pa se bo izdvojila strjena maščoba. Zavržemo jo, ker po več urah kuhanja nima dobrega okusa. Osnovo lahko razdelimo v majhne posode in jo zamrznemo, kasneje pa uporabljamo za kuhanje jedi, prikuhe, omake, golaže, juho. Tako kuhana osnova ima močan, koncentrirani okus. Razredčimo jo z vodo, če jo jemo kot juho. Osnova ni soljena, zato solimo jedi, v katere jo dodamo.

Drugi način kuhanja je krajši. Juho solimo in jo kuhamo od tri do šest ur. Ne razredčujemo z vodo, temveč jo jemo ali pijemo takšno, kot je. V hladilniku jo hranimo do sedem dni. Ljudje s prebavnimi motnjami in črevesnimi boleznimi naj jo uživajo nekajkrat na dan.

Ko jo precedimo, iz nje poberemo mastne in želatinaste dele okoli kosti in izvlečemo mozeg iz kosti. To so zdravila za celjenje črevesne stene. Gole kosti zavržemo. Vselej pogrejemo le toliko juhe, kot jo bomo porabili, a ne v mikrovalovni pečici, ker ta hrano uniči. Namesto testenin zakuhamo v juhi žvrkljani rumenjak in dodamo žličko masla ali kokosovega olja, če juha ni dovolj mastna.

KOKOŠJA OSNOVA

Kokošja juha je bolj blaga. Kuhamo jo za otroke z občutljivim črevesjem in prebavnimi tegobami. Uporabimo celo kokoš s kostmi: vrat, hrbet, prsne kosti, krila, noge. Najboljše so seveda domače kokoši.

Postopek je enak kot pri junčji osnovi, uporabimo iste vrtnine in začimbe, le kokoši ne popečemo v pečici. Vse takoj denemo v lonec s hladno vodo, zelenjavo in malo kisa. Ko juha zavre, odstranimo peno in kuhamo na majhnem ognju šest do osem ur. Juho precedimo, meso pa snamemo s kosti. Uporabimo ga za solate, pečene jedi z vrtninami ali pripravimo pašteto.

RIBJA JUHA

Izberemo bele ribe s kostmi in glavami. Ribe imajo veliko joda in vitamine, topne v maščobi. Ne uporabimo plavih rib; občutljive,večkrat nenasičene maščobe iz njih med dolgotrajnim kuhanjem oksidirajo, plava riba daje juhi grenak okus.

Vrtnine popražimo na maslu, da se omehčajo, nato dodamo ribe in vse prelijemo z vodo. Ali pa vse sestavine damo v hladno vodo in dodamo oljčno olje.

Obvezno dodamo malo belega vina. Ko zavre, odstranimo peno ter dodamo peteršilj, timijan, poper in sol. Kuhamo na majhnem ognju; čim dlje, tem bolje. Če imamo občutljivo črevesje, sindrom razdražljivega črevesa ali kronične vnetne črevesne bolezni, zelenjavo dobro prekuhamo, saj presna draži črevesje. Izogibamo se zelo vlaknastih vrtnin, kot so zelje, zelena, stebla cvetače in brokolija.

Kostne juhe jemo s kuhanim mesom in pripadajočo maščobo ter dodamo rumenjak kot dodatni vir vitaminov in dobrih maščob.

  

Slika je simbolična. Na sliki je prikazan slow cooker, s katerim najuspešneje skuhamo kostno juho.

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...