Kumare so bogate z vitaminom K, vitamini B, bakrom, kalijem, vitaminom C in manganom. Vsebujejo polifenole in druge spojine, ki zmanjšujejo tveganje za kronične bolezni in še veliko več.

V kumarah je 95 odstotkov vode, zato so idealne za vlaženje in hlajenje (telesa, kože, …)
Vsebujejo protivnetni flavonoid, imenovan fisetin, ki vpliva na zdravje možganov
Vsebujejo polifenole, imenovane lignane, ki pomagajo zmanjšati tveganje za raka dojke, maternice, jajčnikov in prostate
Izvleček kumare pomaga zmanjšati vnetja, saj zavira delovanje vnetnih encimov
Kumare imajo malo kalorij in visoko vsebnost vlaknin

Kumare …

… ščitijo možgane
Kumare vsebujejo protivnetni flavonoid, imenovani fisetin, ki ima pomembno vlogo pri zdravju možganov. Izboljšujejo spomin in ščitijo živčne celice pred upadom, fisetin pa preprečuje izgubo spomina, kar so dokazali na miših, ki so zbolele za Alzheimerjem.

… zmanjšajo tveganje za raka
Kumare vsebujejo polifenole, imenovane lignane, ki lahko pripomorejo k zmanjšanju tveganja za raka dojke, maternice, jajčnikov in prostate. Vsebujejo tudi fitohranila, ki imajo protirakave lastnosti.

… se borijo proti vnetju
Kumare lahko pomagajo omiliti vnetni odziv v telesu. Študije na živalih kažejo, da ekstrakt kumare pomagajo zmanjšati nezaželeno vnetje tako, da zavirajo aktivnost vnetnih encimov.

… imajo antioksidativne lastnosti
Kumare vsebujejo številne antioksidante, na primer vitamin C in beta karoten. Vsebujejo tudi antioksidativne flavonoide, na primer kvercetin, apigenin, luteolin in kaempferol, ki zagotavljajo dodatne koristi. Kvercetin preprečuje sproščanje histamina, zaradi česar mu pravijo 'naravni antihistaminik. Kaempferol pomaga v boju proti raku in zmanjša tveganje za kronične bolezni, vključno z boleznijo srca.

… osvežujejo dah
Če rezino kumare za nekaj minut damo na jezik, se znebimo bakterij, ki povzročajo neprijeten vonj. Po ayurvedskih načelih lahko kumare sprostijo prekomerno toploto v želodcu, ki naj bi bila primarni vzrok za slab zadah.

… zmanjšujejo stres
Kumare vsebujejo več vitaminov B, vključno z vitaminom B1, B5 in B7 (biotinom). Znano je, da B vitamini pomagajo ublažiti občutek tesnobe in preprečujejo nekatere škodljive učinke stresa.

… podpirajo prebavo
Kumare so bogate z dvema najbolj osnovnima elementoma, potrebnima za zdravo prebavo: vodo in vlakninami. Če iz kumar iztisnemo sok ali jih dodamo v solato, zadostimo dnevnim potrebam po vlakninah.

… ohranjajo zdravo težo
Kumare imajo zelo malo kalorij, a nasitijo (ena skodelica narezanih kumar vsebuje samo 16 kalorij). Topne vlaknine v kumarah se v črevesju raztopijo v gelu podobno snov, kar pomaga upočasniti prebavo. To pripomore k občutku sitosti in nadzoru telesne teže

… podpirajo zdravje srca
Kumare vsebujejo kalij, ki je potreben za uravnavanje krvnega tlaka. Pravilna uravnoteženost kalija znotraj in zunaj celic je ključnega pomena za pravilno delovanje telesa. Kalij je pozitivno nabit ion. Da bi lahko opravljal svoje funkcije, na primer vzajemno deloval z natrijem, ki pomaga nadzirati prenos impulzov po živcu, krčenje mišic in delovanje srca, ga mora biti v telesu dovolj (približno 30-krat več znotraj kot zunaj celic).

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...