Kumare so bogate z vitaminom K, vitamini B, bakrom, kalijem, vitaminom C in manganom. Vsebujejo polifenole in druge spojine, ki zmanjšujejo tveganje za kronične bolezni in še veliko več.
V kumarah je 95 odstotkov vode, zato so idealne za vlaženje in hlajenje (telesa, kože, …)
Vsebujejo protivnetni flavonoid, imenovan fisetin, ki vpliva na zdravje možganov
Vsebujejo polifenole, imenovane lignane, ki pomagajo zmanjšati tveganje za raka dojke, maternice, jajčnikov in prostate
Izvleček kumare pomaga zmanjšati vnetja, saj zavira delovanje vnetnih encimov
Kumare imajo malo kalorij in visoko vsebnost vlaknin
Kumare …
… ščitijo možgane
Kumare vsebujejo protivnetni flavonoid, imenovani fisetin, ki ima pomembno vlogo pri zdravju možganov. Izboljšujejo spomin in ščitijo živčne celice pred upadom, fisetin pa preprečuje izgubo spomina, kar so dokazali na miših, ki so zbolele za Alzheimerjem.
… zmanjšajo tveganje za raka
Kumare vsebujejo polifenole, imenovane lignane, ki lahko pripomorejo k zmanjšanju tveganja za raka dojke, maternice, jajčnikov in prostate. Vsebujejo tudi fitohranila, ki imajo protirakave lastnosti.
… se borijo proti vnetju
Kumare lahko pomagajo omiliti vnetni odziv v telesu. Študije na živalih kažejo, da ekstrakt kumare pomagajo zmanjšati nezaželeno vnetje tako, da zavirajo aktivnost vnetnih encimov.
… imajo antioksidativne lastnosti
Kumare vsebujejo številne antioksidante, na primer vitamin C in beta karoten. Vsebujejo tudi antioksidativne flavonoide, na primer kvercetin, apigenin, luteolin in kaempferol, ki zagotavljajo dodatne koristi. Kvercetin preprečuje sproščanje histamina, zaradi česar mu pravijo 'naravni antihistaminik. Kaempferol pomaga v boju proti raku in zmanjša tveganje za kronične bolezni, vključno z boleznijo srca.
… osvežujejo dah
Če rezino kumare za nekaj minut damo na jezik, se znebimo bakterij, ki povzročajo neprijeten vonj. Po ayurvedskih načelih lahko kumare sprostijo prekomerno toploto v želodcu, ki naj bi bila primarni vzrok za slab zadah.
… zmanjšujejo stres
Kumare vsebujejo več vitaminov B, vključno z vitaminom B1, B5 in B7 (biotinom). Znano je, da B vitamini pomagajo ublažiti občutek tesnobe in preprečujejo nekatere škodljive učinke stresa.
… podpirajo prebavo
Kumare so bogate z dvema najbolj osnovnima elementoma, potrebnima za zdravo prebavo: vodo in vlakninami. Če iz kumar iztisnemo sok ali jih dodamo v solato, zadostimo dnevnim potrebam po vlakninah.
… ohranjajo zdravo težo
Kumare imajo zelo malo kalorij, a nasitijo (ena skodelica narezanih kumar vsebuje samo 16 kalorij). Topne vlaknine v kumarah se v črevesju raztopijo v gelu podobno snov, kar pomaga upočasniti prebavo. To pripomore k občutku sitosti in nadzoru telesne teže
… podpirajo zdravje srca
Kumare vsebujejo kalij, ki je potreben za uravnavanje krvnega tlaka. Pravilna uravnoteženost kalija znotraj in zunaj celic je ključnega pomena za pravilno delovanje telesa. Kalij je pozitivno nabit ion. Da bi lahko opravljal svoje funkcije, na primer vzajemno deloval z natrijem, ki pomaga nadzirati prenos impulzov po živcu, krčenje mišic in delovanje srca, ga mora biti v telesu dovolj (približno 30-krat več znotraj kot zunaj celic).