Riž je ena od najbolj razširjenih živil na svetu, žal pa je kot rastlina posebno nagnjen k vsrkavanju nekaterih strupenih težkih kovin iz tal, denimo arzena in kadmija. Izogibajmo se predvsem rjavemu rižu, ker vsebuje ovojnico zrna, kjer so škodljive snovi najbolj nakopičene, svari ameriška raziskovalna novinarka Deborah Blum. Arzen so pri testiranjih našli v vseh riževih izdelkih, od riževih kosmičev do otroške hrane.

Če polja namakajo po tradicionalni metodi, riž vsrka arzen. Če omejijo vodo, da riž ne bi vsrkal toliko arzena, rastlina namesto tega vsrka kadmij, ki je prav tako strupen. Arzen in kadmij sta v zemlji prisotna zaradi narave in človekove dejavnosti, kot stranska produkta industrije. A riž iz prsti ne pobira le arzena in kadmija, marveč tudi živo srebro in celo volfram.

Desetkrat več arzena

Največ težkih kovin vsebuje rjavi riž, saj se te najbolj nakopičijo v zunanjih plasteh zrna, ki jih pri belem, poliranem rižu odstranijo. Rjavi riž tako vsebuje desetkrat več arzena kot beli. Čeprav ne gre za alarmantne količine, pa kronična izpostavljenost arzenu, čeprav v majhnih odmerkih, lahko oslabi zdravje. In riž je povrh vsega eno od najbolj priljubljenih živil na svetu, to pomeni, da je pogosto na naših krožnikih.

In zakaj riž vsrkava težke kovine? Tako kot ljudje imajo tudi rastline sistem za prevzem in vsrkavanje hranilnih snovi. V rastlinah ta transportni sistem deluje za pridobivanje mineralov iz prsti, kot so železo, kalcij, cink, mangan. Riž ima dobro oblikovan sistem za odvzem silicija oziroma silikata, ki pomaga okrepiti rastlino ter daje trdnost in obliko steblom. Rastlina posrka topne hranilne snovi; tako iz tal pobere tudi arzen, ker je na nesrečo po sestavi podoben silikatu. In tradicionalne metode pridelave riža, kjer polja pogosto namakajo, spodbujajo tvorbo topne arzenove spojine, arzenita, ki ga rastlina z lahkoto transportira. Shranjuje ga v zrnu oziroma v ovojnici in ne kje drugje, denimo v listih. Kadmij pa riž pobere iz tal skozi transportni sistem za mangan. Največ arzena vsebuje riž, ki ga vzgojijo v nekaterih predelih Azije, tudi v Bangladešu in Indiji, kjer je arzen naravno prisoten z zemeljski skorji, in se zato znajde tudi v podtalnici, ki jo uporabljajo tako za pitje kot za namakanje riževih polj.

Himalajski beli riž

»V Indiji riž pogostokrat pridelujejo tudi na poljih, kjer je prej rasel bombaž, ki je ena najbolj škropljenih kultur. V tej prsti je zato še posebno veliko strupov, riž pa jih kot sesalec posrka,« pravi Blumova. Zato raje kot po rjavem rižu, ki naj bi sicer veljal za bolj zdravega, posezimo po belem rižu, po možnosti iz Himalaje, ker tam prst vsebuje manj strupov. Boljši je tudi basmati riž, ker je ta slabši »sesalec«.

Zdravstvene težave zaradi vsebnosti kadmija v rižu so najprej zaznali v 60. letih prejšnjega stoletja na Japonskem, potem ko so rudniki kadmija in ostala industrija onesnažili riževa polja s to težko kovino.

Povejmo še, da namakanje oziroma fermentacija riža iz njega ne odstrani strupov, kot so težke kovine, pesticidi, herbicidi, fungicidi, zato je pomembno, da je vsa polnozrnata hrana, ki jo uživamo, vsaj ekološko pridelana.

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...