Najljubši del kuhanja je, ko pripravljeno pojemo. In če priprava jedi zahteva čim manj časa, truda in umazane posode, nam jed še toliko bolj tekne. Zato je imeniten kuharski pripomoček počasni lonec.

V njemu nikoli nič ne vre. Z njim pripravimo bolj zdravo hrano, ki je okusna, poceni. Čez noč, medtem ko spimo, skuhamo suh fižol, preden odidemo v službo dodamo zelenjavo in feferone, po končanem delovniku pa nas bodo doma pričakale slastne vonjave in jed, s katero se bomo pocrkljali. Bolj preprosto skoraj ne more biti! In v Preventivi vam bomo vsak mesec postregli z receptom, ki za pripravo zahteva največ četrt ure.

Recepte smo zasnovali za ljudi, ki radi jedo okusne jedi, ne marajo pa zapletenih receptov ali pomivanja posode. Namenjeni so ljudem z malo časa, ki bi radi sebe in družino prehranjevali s hranljivimi jedmi, ne da bi morali za to zapraviti celo premoženje. In takšnim, ki se želijo usmeriti na polnovredno hrano namesto pakirane ali industrijsko predelane. Če ste tudi sami takšni, se pripravite na umirjene večere, ko vam ne bo treba hiteti domov zaradi pripravljanja večerje. Začnite razmišljati, kaj boste počeli z obilico časa, ki ga boste prihranili, ko boste pripravljali blazno preproste jedi v počasnem loncu.

Kremna juha iz črnega fižola

Juha iz črnega fižola je priljubljena v številnih kulturah in to z dobrim razlogom – je hranljiva, slastna in poceni. Če želite obogatiti okus, na koncu dodajte kanček limone ali žlico kisa. Okrasite jo s tenko rezino limone za klasični pridih. Za 4 porcije.

  • brez glutena
  • brez soje
  • brez oreščkov
  • prijazno denarnici

 Čas priprave: 15 minut

Čas kuhanja: 6 do 8 ur

  • 450 g opranega suhega fižola
  • ½ na kocke narezane rumene čebule
  • ½ feferona (brez semen, drobno sesekljanega)
  • 1 žlička drobno sesekljanega česna (2 stroka)
  • 1 lovorov list
  • 1 žlička origana
  • 1 žlička mletega kumina*
  • 1,3 l vode
  • 1 žlička soli
  1. Fižol, čebulo, feferon, česen, lovorov list, origano, kumino, vodo in sol damo v počasni lonec.
  2. Pokrijemo in kuhamo 6 do 8 ur na nizki temperaturi ali 4 do 6 ur na visoki.
  3. Odstranimo lovorov list in pretlačimo juho s paličnim ali navadnim mešalnikom.

Zamenjava sestavin: Za juho iz črnega fižola »po ameriško« izpustimo feferon in kumin, origano pa nadomestimo s suhim timijanom.

*Kumin je tudi pri nas dosegljiva in aromatična azijska začimba, podobna kumini.

Porcija: kalorije 401, maščobe 2 g, beljakovine 25 g, natrij 2,635 mg, vlaknine 18 g.  

 

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...