Najljubši del kuhanja je, ko pripravljeno pojemo. In če priprava jedi zahteva čim manj časa, truda in umazane posode, nam jed še toliko bolj tekne. Zato je imeniten kuharski pripomoček počasni lonec.
V njemu nikoli nič ne vre. Z njim pripravimo bolj zdravo hrano, ki je okusna, poceni. Čez noč, medtem ko spimo, skuhamo suh fižol, preden odidemo v službo dodamo zelenjavo in feferone, po končanem delovniku pa nas bodo doma pričakale slastne vonjave in jed, s katero se bomo pocrkljali. Bolj preprosto skoraj ne more biti! In v Preventivi vam bomo vsak mesec postregli z receptom, ki za pripravo zahteva največ četrt ure.
Recepte smo zasnovali za ljudi, ki radi jedo okusne jedi, ne marajo pa zapletenih receptov ali pomivanja posode. Namenjeni so ljudem z malo časa, ki bi radi sebe in družino prehranjevali s hranljivimi jedmi, ne da bi morali za to zapraviti celo premoženje. In takšnim, ki se želijo usmeriti na polnovredno hrano namesto pakirane ali industrijsko predelane. Če ste tudi sami takšni, se pripravite na umirjene večere, ko vam ne bo treba hiteti domov zaradi pripravljanja večerje. Začnite razmišljati, kaj boste počeli z obilico časa, ki ga boste prihranili, ko boste pripravljali blazno preproste jedi v počasnem loncu.
Kremna juha iz črnega fižola
Juha iz črnega fižola je priljubljena v številnih kulturah in to z dobrim razlogom – je hranljiva, slastna in poceni. Če želite obogatiti okus, na koncu dodajte kanček limone ali žlico kisa. Okrasite jo s tenko rezino limone za klasični pridih. Za 4 porcije.
- brez glutena
- brez soje
- brez oreščkov
- prijazno denarnici
Čas priprave: 15 minut
Čas kuhanja: 6 do 8 ur
- 450 g opranega suhega fižola
- ½ na kocke narezane rumene čebule
- ½ feferona (brez semen, drobno sesekljanega)
- 1 žlička drobno sesekljanega česna (2 stroka)
- 1 lovorov list
- 1 žlička origana
- 1 žlička mletega kumina*
- 1,3 l vode
- 1 žlička soli
- Fižol, čebulo, feferon, česen, lovorov list, origano, kumino, vodo in sol damo v počasni lonec.
- Pokrijemo in kuhamo 6 do 8 ur na nizki temperaturi ali 4 do 6 ur na visoki.
- Odstranimo lovorov list in pretlačimo juho s paličnim ali navadnim mešalnikom.
Zamenjava sestavin: Za juho iz črnega fižola »po ameriško« izpustimo feferon in kumin, origano pa nadomestimo s suhim timijanom.
*Kumin je tudi pri nas dosegljiva in aromatična azijska začimba, podobna kumini.
Porcija: kalorije 401, maščobe 2 g, beljakovine 25 g, natrij 2,635 mg, vlaknine 18 g.