Šparglji imajo veliko hranil in malo kalorij. Primerni so za sladkorne bolnike in vse, ki bi želeli shujšati.
Imajo ogromno vitaminov in balastnih snovi, ki spodbujajo presnovo in delovanje ledvic.
- Uspešni v boju proti raku: znano je, da imajo šparglji odlične antioksidativne in protirakave lastnosti, ki preprečujejo rast rakavih celic.
- Celijo rane: šparglji pomagajo telesu tvoriti kolagen, ki pospešuje hitrost celjenja ran.
- Uravnavajo inzulin: različne vrste špargljev spodbujajo izločanje inzulina, zato so odlična izbira za sladkorne bolnike.
- Vitamin K: ena porcija špargljev vsebuje približno 70 odstotkov dnevnega priporočenega vnosa vitamina K. Vitamin K je ključen za zdrave kosti in sklepe, kar pomaga preprečevati osteoporozo.
- Vlaknine: vsebuje veliko vlaknin, ki pomagajo pri prebavi.
- Vitamin E: Šparglji vsebujejo veliko vitamina E, ki pomaga koži, da je videti mlada in lepa.
- Vitamin A: vitamin A je ključen za dober vid, saj pomaga mrežnici absorbirati svetlobo.
- Veliko železa: ena porcija špargljev vsebuje približno 16 odstotkov dnevnih potreb po železu.
- Delujejo protivnetno: vsebuje veliko protivnetnih hranil in preprečuje vnetja. Obstoječa pa omili.
- Vsestranski: Obstaja mnogo različnih načinov priprave te okusne zelenjave. Lahko jo pečemo na žaru, kuhamo, damo v rižote ali jemo v solati.
V rubriki RECEPT DNEVA je na voljo okusen recept s šparglji.