Kava je največji vir antioksidantov, je pokazala nedavna študija ameriške univerze Scranton. Nekaj skodelic kave na dan lahko zmanjša sladkorno bolezen tipa 2, Alzheimerjevo bolezen in celo raka prostati. V čem je trik? Kava mora biti prav pečena, pravilno shranjena in prav skuhana.

Pečenje

Antioksidativni učinki kave so povezani s spojinami, ki jih imenujemo klorogenske kisline. Pečenje zelenih zrn kave preoblikuje kisline v boljše antioksidante, ampak če jih pražimo predolgo, se pokvarijo. Kupujmo raje svetlo rjava zrna kave.

Shranjevanje

Pražena kavna zrna vsebujejo proste radikale, ki se na zraku razmnožijo. Hranimo zrna v nepredušno zaprti posodi in jih ne meljimo, dokler ne začnemo kuhati kave. Cela zrna kave imajo manj prostih radikalov kot mleta kava.

Kuhanje

Raziskovalci v Italiji so odkrili pet različnih načinov kuhanja kave in ugotovili, da ima kava, ki jo kuhamo brez filtra dvakrat več antioksidantov. Če je premočna, dodajmo malo vode.

Postrežba

Kako postrežemo kavo? Črno, brez sladkorja. Kava je samo po sebi zelo hranljiva, vse kar dodamo, zmanjša učinek. Nove hrvaške raziskave kažejo, da lahko mleko zmanjša ravni antioksidantov. Namesto sladkorja ali umetnih sladil v kavo raje dodajmo cimet ali kokosovo mast.

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Podpora

Pogoji poslovanja
Načini plačila
Dostava
Vračilo izdelkov

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si