Ne le, da krasijo in bogatijo jedi, ampak koristijo zdravju. Čarobne začimbe. Kar sedem je takih, ki lahko pozdravijo celo raka.

Ingver

Z ingverjem lahko zdravimo skoraj vse, od prehlada do zaprtja. Uporabimo svežega, v prahu ali kandiranega. Čeprav je okus med svežim in mletim bistveno drugačen, ju lahko med seboj zamenjujemo. Osminko čajne žlice mletega ingverja lahko zamenjamo z žlico sveže naribanega in obratno. Uživanje ingverja ob tabletah proti slabosti pri zdravljenju raka lahko pomaga pri občutljivem želodcu.

Rožmarin

Rožmarin je krepka, lesna sredozemska rastlina, ki je dober vir antioksidantov. Zaradi svojega porekla rožmarin običajno uporabljajo v sredozemski kuhinji, pogosto pa je tudi v italijanskih začimbah. Pomaga pri napenjanju, prebavnih motnjah, spremembah okusa, izgubi teka, razstrupljanju in pri drugih prebavnih težavah. Spijmo do 3 skodelice čaja dnevno.

Kurkuma

Kurkuma je rastlina iz družine ingverja; je ena od sestavin, ki daje curryju okus in barvo. Njena aktivna spojina kurkumin je antioksidant, deluje protivnetno in ščiti pred razvojem raka. Dodatki izvlečka kurkume morda tudi zdravijo nekatere vrste raka, na primer raka debelega črevesa, prostate, dojke in kožnega raka.

Feferoni

Feferoni vsebujejo spojino kapsaicin, ki lajša bolečine. Ko ga nanesemo na kožo, se začne sproščati kemikalija, ki se imenuje sestavina P. Po določenem času uporabe lahko ta močno zmanjša bolečino na tem mestu. S feferoni moramo ravnati previdno; če jih ne nanesemo prav, lahko namreč povzročijo opekline na koži.

Česen

Česen vsebuje veliko žvepla, aminokislino L-arginin, oligosaharide, flavonoide in selen, ki telesu zelo koristijo. Aktivna spojina alicin daje česnu značilen vonj in nastane, ko česen sesekljamo, zdrobimo ali kako drugače pripravimo. Številne študije kažejo, da lahko z večjim vnosom česna v dokločenem časovnem obdobju zmanjšamo tveganje za nastanek raka na želodcu, debelemu črevesu, požiralniku, trebušni slinavki in na dojkah. Česen znižuje krvni tlak in pomaga razstrupljati.

Poprova meta

Poprova meta je naravni križanec med vodno in zeleno meto. Tisoče let jo uporabljajo pri prebavnih motnjah, krčih in driski. Pomaga tudi razdražljivemu črevesju in pri zastrupitvah s hrano. Pomiri mišice želodca in izboljša pretok žolča, ta pa omogoča, da gre hrana hitreje skozi želodec. Pri želodčnih težavah, ki pogosto spremljajo rak, pomaga že skodelica čaja. Pomirja tudi vneto grlo, ki se včasih pojavi pri kemoterapiji in obsevanjih.

Kamilica

Kamilica lahko pomaga pri nespečnosti pa tudi pri zdravljenju ustnih razjed, ki so posledica kemoterapije in radioterapije. Kamilični čaj grgramo tako pogosto, kot nam ustreza. S čajem lajšamo prebavne težave pa tudi želodčne krče, saj sprošča krčenje gladkih mišic črevesja.