Ajurveda daje ingverju status zdravila za prsi. Čudežna začimba ima prebavilom prijazne lastnosti, poleg številnih drugih koristi. Milijoni jedilnih miz so v Indiji naloženi s palčkami svežega ingverja, ki jih namočimo v slano limonino vodo.

Nismo lačni? Pojejmo svež ingver tik pred kosilom, da bi zanetili apetit. Po Ajurvedi bi moralo biti kosilo glavni obrok dneva, saj je prebavna energija takrat na vrhuncu.

Ingver izboljšuje absorpcijo in asimilacijo esencialnih hranil v telesu.

Ingver počisti "mikrocirkulacije poti" v telesu, vključno z zamašenimi sinusi.

Občutek slabosti? Grickajmo ingver, po možnosti ga predhodno namočimo v malo medu.

Ne moremo ustaviti prdenja? Ingver pomaga zmanjšati napenjanje.

Krči? Dajmo nanje ingver. Predhodno ga namočimo v malo toplega gi masla.

Se zvijamo od bolečin? Stresimo nekaj eteričnega olja ingverja v kopel. Pomaga pri bolečinah v mišicah in sklepih.

Po operaciji? Žvečenje ingverja po operaciji lahko pomaga premagati slabost.

Zamašen nos in grlo. Pijmo ingverjev čaj z medom.

Afrodizijak? Dodajmo ingver v juho.

 

Ingver uravnava doše

Če smo ajurvedski tip doše Vata (zračna, nemirna) ali Kapha (težka, počasna), lahko ingver pomaga. Če smo naravno ognjeviti tip Pitta, bodimo previdni pri uporabi. Ingver uravnava doše. Da bi razumeli, kako, obiščimo ajurvedskega zdravnika.

 

Vrste ingverja in uporaba v kuhinji

 

Kristaliziran. Narezan svež ingver kuhan v sladkornem sirupu, dokler se ne zmehča, nato pa prevlečen z grobim sladkorjem. Drobno sesekljajmo kristaliziran ingver in ga dodajmo pečenim jedem ali solati, da zaostri okus.

Svež. Izberimo trdnega z gladko kožo. Shranimo ga v hladilniku in uporabimo v dveh tednih. Olupimo in naribamo ali zmeljimo svež ingver; dodajmo pecivu, sladoledu in slanim jedem.

Kisel. Na tanke rezine narezan ingver vložen v sladkani kis; pogosto svetlo obarvan s šiso listom. Hranimo v hladilniku. Klasična priloga sušiju dodaja pikanten okus solatam in prelivom.

V prahu. Prgišče posušenega ingverja. Kupimo ga v majhnih količinah in ga hranimo ločeno od virov toplote in svetlobe; uporabimo v šestih mesecih; v glavnem za pecivo in jedi s karijem.

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Ste ga že pobrali in pozobali?

Če radi pijete vino in če ga imate na vrtu, potem imate rešitev na dlani. Ribezovo vino. Rdeči ribez podbuja raztrupljanje telesa, povečuje odpornost, preprečuje slabokrvnost, deluje kot naravni...

Brezglutenska hrana ni za zdrave

Brezglutenske hrane naj ne bi uživali tisti, ki imajo celiakijo, ostali naj se taki hrani naj ne bi izogibali, trdijo strokovnjaki. Med zagovorniki zdravega načina življenja je v zadnjih letih...

Materina dušica na krožniku

Če bi mi pred časom kdo rekel, naj si naredim namaz iz materine dušice, bi ga debelo pogledala in pomislila, pa a to sploh kdo lahko poje? Ko pa sem dobila tale recept, ki sem ga poljubno začinila...

Rižota s špinačo in gorgonzolo

Zaradi svojstva številnih zdravilnih učinkovin imenujemo špinačo 'rudnik mineralov'. Pripravljena v rižoti ali s špageti ne krasi le jedi, ampak jo naredi bolj zdravo in okusno. Rižota s špinačo in...

Špinača, kralj zelenjave

To nizkokaloričnoživilo vsebuje ogromno vitamina K, ki jača kosti in preprečuje osteoporozo. Špinača, s poreklom iz Perzije, velja za eno od najbogatejših živil ko gre za vsebnost hranil. Zaradi...

Por na krožniku

Ne veste kaj bi kuhali med vikendom? Da bi bilo enostavno in zdravo, pa še lahkotno povrh. Tokrat vam svetujemo, da posezete po poru. Bogat z vitamini in minerali, je antiseptik, diuretik in...

Smreka kot lepotilo in hrana

Smreka je zaradi svojih sestavin odlična za pripravo čajev, tinktur, kopeli, ki so nepogrešljiv del domače potovalne lekarne. A si predstavljate, da lahko smreko na kos kruha tudi namažete? Sladki...

6 koristi robid

Antioksidante potrebujemo, da nevtraliziramo za celice nevarne proste radikale. Prosti radikali po tihem uničujejo naše telo, antioksidanti pa... … preprečujejo in upočasnjujejo nastanek raka Ena...

Češnje za hujšanje, odpravo ledvičnih kamnov in še kaj

Mamljive navzven, slastne navznoter. Hrustljave in nadvse zdrave. Oh te češnje. To sladko pregreho si lahko privoščimo le eno kratko obdobje v letu, zato je dobro, da čim bolj izkoristimo vse njene...

Narava v kuhinji: Gozdni jagodnjak

Ne recite, da vas ne premamijo, ko jih vidite ob poti. Drobne, rdeče jagode, ki se smehljajo ob gozdnih poteh, in ki jih lahko, če jih posadite na vrtu, gojite tudi doma. In vrtne ali jagode, ki ste...

Lea Thaler: Spirulina, visoko beljakovinsko super živilo

Spirulina je eno najboljših superživil. Jemo jo lahko vsi: ženske, moški, babice, dedki, še zlasti nosečnice in celo dojenčki. Spirulina je modrozelena alga in visoko beljakovinsko super živilo z...

Ajda uravnava krvni tlak

Kot "neprava žitarica", bogata z ogljikovimi hidrati, je ajda odličen pšenični nadomestek za tiste s celiakijo ali občutljive na gluten. Zdravilne koristi ajde so številne in raznolike. Zmanjšuje...

Ingver proti debelosti

Že več kot sto let je ingver osnova vzhodne kuhinje in glavna sestavina tradicionalnih zdravil. Študije so potrdile številne pomembne koristi te začimbe za zdravje. Ingver preprečuje raka Raziskave...

Narava v kuhinji: Krvavi mlečnik

Krvavi mlečnik ( Chelidonium majus ) izboljšuje vid, odpravlja bradavice in kurja očesa, pospešuje izločanje seča, odpravlja glavobole živčnega izvora, preprečuje slabosti in bruhanje, blaži...

Narava v kuhinji: Beluš ali špargelj

Beluši ali šparglji so deliaktesna zelenjava, ki je na voljo tudi tedaj, ko ni sveže zelenjave. V toplih gredah pa jih je možno gojiti do pozne jeseni. Asparagus officinalis ( po domače tudi beluša,...

Glog za zdravo srce

Aprila, maja in junija lahko nabiramo liste, cvetove in vršiške gloga ( Crataegus laevigate in Crataegus monogyna ). Glog krepi in uravnava delovanje srca,krvni tlak (visokega znižuje, nizkega...

6 koristi divjačinskega mesa

Divjačinsko meso je beljakovinska hrana, ki lahko pomaga pri hujšanju in pomaga vzdrževati možgane, mišice in imunski sistem. Med divjačinsko meso sodijo jelen, fazan, zajec, gams, divji prašič in...

Narava v kuhinji: Česnovka

Aprila, maja in junija lahko nabiramo hostni česen. Gre za robato križnico, česnovko, razširjeno po vsej Sloveniji. Raste predvsem v logih in med grmovjem, pa tudi po listnatih, redkeje mešanih...