Se lahko razstrupimo s čaji?

“Ni dokazov, da bi razstrupljanje s čaji koristilo telesu ali da bi lahko s pomočjo čajev shujšali,” trdi raziskovalka in avtorica Plant Powered Diet Sharon Palmer. “Telo ima naravni sistem razstrupljanja in se lahko razstrupi sam,” pravi.

Telo izpira strupe, ne glede na to, kaj jemo in pijemo. Čeprav je večina čajnih mešanic varnih za užitje, lahko čaji za razstrupljanje povzročijo prebavne motnje: nekatere mešanice vsebujejo lovoriko, ki povzroča draženje črevesja, krče in drisko.

Mešanic naj ne bi pili več kot dva tedna, saj lahko povzročijo resne zdravstvene težave. Namesto tega je bolje, da pijemo navadni čaj -, črni, zeleni, beli ali zeliščni. »Nesladkan čaj je zelo zdrava pijača, in je v primerjavi s sodo ali energijskimi pijačami veliko boljša izbira. Obstaja veliko raziskav o zelenem, črnem, belem in oolong (temno obarvanem kitajskem) čaju. Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov ti zelo koristijo zdravju, ščitijo pred rakom in sladkorno boleznijo tipa 2,« pravi Palmerjeva. Zelo učinkoviti so tudi zeliščni čaji brez kofeina. Kamilica zmanjšuje anksioznost, baldrijan pomaga pri nespečnosti, ingver pa pomaga pri slabosti.

Noben izdelek čudežno ne izplakne toksinov iz telesa ali pomaga pri izgubi teže. Kilograme izgubimo, ko ustvarimo negativno energijsko bilanco oziroma, ko pokurimo več kot smo zaužili. Razstrupljevalni čaji so lahko del naše prehrane, zagotovo pa nam ne bodo v pomoč pri hujšanju.