Kdo ne bi želel dočakati sto let ali več in se ob tem počutiti energičnega in sposobnega kot pri petdesetih ali šestdesetih. Bernardo LaPallo iz Arizone, ki je lani dočakal 114 let, je prisegal na preprost življenjski slog in zdravo prehrano.

V 115. letu je umrl, pa ne zaradi bolezni, ampak zato, ker se mu je ustavilo srce. LaPallo je trdil, da ni bil nikoli bolan. Do konca svojih dni je imel enak dnevni ritem, njegov recept za uspešno izogibanje vsem kroničnim boleznim, ki so kuga današnjega časa, pa je bil: vsakodnevno gibanje, redno spanje, pitje zadostnih količin vode, organsko sadje in zelenjava ter pozitivno razmišljanje. Vsako jutro je hodil, izogibal se je rdečemu mesu, ocvrti in hitri hrani. Hrana, na katero je dnevno prisegal, pa je bila: česen, čokolada, cimet, oljčno olje in med.

Česen je močan imunski ojačevalec, bojuje se proti raku in čisti jetra. Čokolada deluje protivnetno, zavira staranje in krepi imunski sistem. Cimet je začimba, ki zavira staranje, krepi imunski sistem, uravnava krvni sladkor in pozitivno vpliva na srce. Oljčno olje je odličen vir vitamina E, zdravih nenasičenih maščob, ki koristijo srcu. Deluje protivnetno in protirakavo. Z medom so stoletja zavirali staranje, zavirali vnetja in zdravili srce. Bernando je prisegal še na cela zrna, juhe in na zdrave jedi, kot so solate.

Njegov oče je bil zdravnik in je prav tako dočakal 98 let. Naučil ga je, kako dobro jesti in živeti. Bernando je rad bral, sestavljal sestavljanke in se ukvarjal z drugimi aktivnostmi, ki po njegovem podaljšujejo življenje. Predvsem pa je trdil eno: smo to, kar jemo. Več o njem si lahko preberemo na njegovi spletni strani Age Less, Live More. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 strani recepti (vsaka stran foto in tekst) ... slika večja, da potegne ...

 

Sadna solata

 

Potrebujemo:


  • 2/3 skodelice svežega pomarančnega soka
    • 1/3 skodelice svežega limoninega soka
    • 1/3 skodelice trsnega sladkorja
    • 1/2 čajne žličke nastrgane lupine pomaranče
    • 1/2 čajne žličke nastrgane limonine lupine
    • 2 skodelici na kocke narezanega svežega ananasa
    • 3 narezane banane
    • 2 olupljeni in narezani pomaranči
    • 3 olupljeni in narezani kiviji

    Lotimo se dela:

 

Zmešajmo pomarančni sok, limonin sok, rjavi sladkor, pomarančno lupinico in limonino lupino. Zmes naj zavre v ponvi na srednjem ognju, pustimo, da se ohladi. V veliki stekleni posodi medtem pripravimo na koščke narezan ananas, kivi, banane, pomaranče in grozdje. Prelijemo z ohlajeno omako. Postrežemo sveže. Poleti lahko dodamo še jagode in borovnice.

 

FOTO sadna solata (1 ali 4, odvisno katera bo lepše prišla)

 

 

 

 

Ričet z gobami

 

Potrebujemo:

 

  • 1/4 skodelice oljčnega olja
  • 1 skodelica sesekljane čebule
  • 3/4 skodelice narezanega korenja
  • 1/2 skodelice sesekljane zelena
  • 1 čajna žlička mletega česna
  • pol kilograma narezanih svežih gob
  • 3/4 skodelice ječmena
  • sol in poper po okusu


Lotimo se dela:

 

V velikem loncu segrejmo olje na srednje močnem ognju. Dodajmo čebulo, korenje, zeleno in na koncu še česen. Kuhamo in mešamo, dokler čebula ne porumeni. Vmešajmo gobe in še naprej kuhajmo nekaj minut. Prelijemo s toplo vodo in dodamo ječmen. Zavremo in zmanjšajmo ogenj na minimum. Pokrijemo in kuhamo, dokler se ječmen ne zmehča, okoli uro. Preden postrežemo, začinimo z nejodirano piransko soljo in črnim poprom.

 

 

Solata iz ohrovta in kvinoje

 

Potrebujemo:

  • 2 skodelici vode
  • 1 skodelica kvinoje
  • 10 listov ohrovta (narezanega)
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 2 žlici limoninega soka
  • 1 čajna žlička gorčice
  • 1 velik strok česna (zmeljemo)
  • 1 čajna žlička črnega popra
  • 1/2 čajne žličke morske soli
  • 1 skodelica orehov
  • 3/4 skodelice zdrobljenega feta sira

Lotimo se dela:

V ponvi zavrimo vodo. Vmešajmo kvinojo v vrelo vodo, zmanjšajmo ogenj in kuhajmo, dokler kvinoja ne posrka vode. Odstranimo ponev z ognja in pustimo pokrito 5 minut. Odstranimo pokrov in pustimo, da se kvinoja popolnoma ohladi. Medtem dajmo narezani ohrovt v veliko skledo. Razžvrkljamo oljčno olje, limonin sok, gorčico, česen, poper in sol in z mešanico prelijmo ohrovt. Dodajmo ohlajeno kvinojo, orehe in feta sir.

 

Foto