8 koristi kakavovega masla

Kakavovo maslo je naravno olje, pridobljeno iz kakavovih zrn. Kakavovo maslo ni le zdrav vir maščobe v čokoladi, ampak ga zaradi njegovih lastnostnih uporabljajo tudi v kremah za kožo in mazilih za ustnice.

Kakavova zrna izvirajo iz srednje in južne Amerike. Pridelovali so jih, da bi z njimi vlažili kožo na Karibih in v srednji Ameriki. So nežnega vonja in gladke teksture ter izjemno vlažilni, zaradi česar so zelo priljubljeni v najrazličnejših izdelkih za nego kože po svetu.

Kakavovo maslo je zdrava maščoba, še bolj nasičena kot kokosovo olje. Vsebuje do 64 odstotkov nasičene maščobe, poleg tega pa še

  • tearinsko kislino (približno 24 do 37 odstotkov celotne vsebnosti maščob)
  • palmitinsko kislino (od 24 do 30 odstotkov)
  • miristinsko kislino (do 4 odstotke)
  • arahidinsko kislino (približno 1 odstotek)
  • lavrinsko kislino (do 1 odstotka)

Vlaži kožo in jo hrani

Kakavovo maslo je odličen vlažilec kože, poleg tega pa kožo gladi in nahrani. Nasičene maščobe v kakavu so še posebej koristne pri zdravljenju suhe, razpokane kože, saj se zlahka vpijejo in ostanejo v koži več ur. Za zdravljenje zelo suhe kože z luskami lahko kakavovo olje mešamo še z eteričnimi olji, na primer arganovim, ricinusovim ali jojobinim.

Zdravi razpokane ustnice

Kakavovo maslo je pogosta sestavina v mazilih za ustnice. Uporabljamo ga skupaj z eteričnimi olji, na primer grenivke, vanilije, pomaranče ali poprove mete. Kakavovo maslo ustnice dodatno vlaži, zato je še posebej primerno za nego v zimskih mesecih, za zaščito pred soncem ali pri dolgotrajnem sedenju v zaprtih prostorih, kar vpliva na izsuševanje kože.

Bori se proti znakom staranja

Kakavovo maslo vsebuje polifenole, ki dokazano upočasnjujejo staranje in pomirjajo občutljivo kožo, nagnjeno h kožnim boleznim ali izpuščajem. Polifenoli so uspešni v boju proti raznim kroničnim boleznim, poškodovani koži, občutljivosti in celo mutacijam celic. Izboljšujejo elastičnost in napetost kože, zadržujejo kolagen v koži in jo vlažijo.

Pomirja opekline, zdravi izpuščaje in okužbe

Majhno količino čistega kakavovega masla vtrimo v opečeno kožo. Poskrbimo, da je koža očiščena in da ni na njej nobenega alkohola ali krem, parfumov in dišav. Ti namreč lahko povzročajo dodatna vnetja. Uporabimo ga lahko tudi pri zdravljenju kožnih bolezni. Pri opečeni koži lahko dodamo še gel aloe vere in eterično olje čajevca.

Zdravi rane v ustih

Če imamo pogosto rane v ustih ali mehurje na ustnicah, redno uporabljajmo kakavovo maslo, da jih ohranimo vlažne.

Odlična krema za britje

S kakavovim maslom se lahko obrijemo in navlažimo hkrati. Ker se hitro stopi v topli vodi, ne bo zamašilo odtoka. Po tem ko se obrijemo in speremo s toplo vodo, se še enkrat namažimo s kakavom. Pomirja in vlaži kožo, topla voda pred tem pa bo odprla pore, zaradi česar se bo kakav lažje vsrkal v telo.

Krepi srce

Rastlinske nasičene maščobe zmanjšujejo tveganje za bolezni srca in ožilja. Polifenoli v kakavovem maslu pomagajo zniževati označevalce vnetja, značilne za otrdelost arterij (aterosklerozo), zaradi česar se kakav uvršča med protivnetno hrano. Kakav pomaga pri presnovi maščob in zmanjšuje tveganje za srčni napad.

Krepi imunski sistem

Rastlinski polifenoli so močni antioksidanti, ki krepijo imunski sistem, se borijo proti vnetjem, popravljajo poškodovan DNK in mutacije celic, ki so osnovni vzrok srčno-žilnih in avtoimunskih bolezni, tudi raka. Uporaba kakavovega masla zmanjšuje vnetja in uravnava hormonska neravnovesja ter krepi možgane.

Proti strijam

Kakavovo maslo preprečuje in zdravi strije, ki so posledica nosečnosti. 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...