8 koristi kakavovega masla

Kakavovo maslo je naravno olje, pridobljeno iz kakavovih zrn. Kakavovo maslo ni le zdrav vir maščobe v čokoladi, ampak ga zaradi njegovih lastnostnih uporabljajo tudi v kremah za kožo in mazilih za ustnice.

Kakavova zrna izvirajo iz srednje in južne Amerike. Pridelovali so jih, da bi z njimi vlažili kožo na Karibih in v srednji Ameriki. So nežnega vonja in gladke teksture ter izjemno vlažilni, zaradi česar so zelo priljubljeni v najrazličnejših izdelkih za nego kože po svetu.

Kakavovo maslo je zdrava maščoba, še bolj nasičena kot kokosovo olje. Vsebuje do 64 odstotkov nasičene maščobe, poleg tega pa še

  • tearinsko kislino (približno 24 do 37 odstotkov celotne vsebnosti maščob)
  • palmitinsko kislino (od 24 do 30 odstotkov)
  • miristinsko kislino (do 4 odstotke)
  • arahidinsko kislino (približno 1 odstotek)
  • lavrinsko kislino (do 1 odstotka)

Vlaži kožo in jo hrani

Kakavovo maslo je odličen vlažilec kože, poleg tega pa kožo gladi in nahrani. Nasičene maščobe v kakavu so še posebej koristne pri zdravljenju suhe, razpokane kože, saj se zlahka vpijejo in ostanejo v koži več ur. Za zdravljenje zelo suhe kože z luskami lahko kakavovo olje mešamo še z eteričnimi olji, na primer arganovim, ricinusovim ali jojobinim.

Zdravi razpokane ustnice

Kakavovo maslo je pogosta sestavina v mazilih za ustnice. Uporabljamo ga skupaj z eteričnimi olji, na primer grenivke, vanilije, pomaranče ali poprove mete. Kakavovo maslo ustnice dodatno vlaži, zato je še posebej primerno za nego v zimskih mesecih, za zaščito pred soncem ali pri dolgotrajnem sedenju v zaprtih prostorih, kar vpliva na izsuševanje kože.

Bori se proti znakom staranja

Kakavovo maslo vsebuje polifenole, ki dokazano upočasnjujejo staranje in pomirjajo občutljivo kožo, nagnjeno h kožnim boleznim ali izpuščajem. Polifenoli so uspešni v boju proti raznim kroničnim boleznim, poškodovani koži, občutljivosti in celo mutacijam celic. Izboljšujejo elastičnost in napetost kože, zadržujejo kolagen v koži in jo vlažijo.

Pomirja opekline, zdravi izpuščaje in okužbe

Majhno količino čistega kakavovega masla vtrimo v opečeno kožo. Poskrbimo, da je koža očiščena in da ni na njej nobenega alkohola ali krem, parfumov in dišav. Ti namreč lahko povzročajo dodatna vnetja. Uporabimo ga lahko tudi pri zdravljenju kožnih bolezni. Pri opečeni koži lahko dodamo še gel aloe vere in eterično olje čajevca.

Zdravi rane v ustih

Če imamo pogosto rane v ustih ali mehurje na ustnicah, redno uporabljajmo kakavovo maslo, da jih ohranimo vlažne.

Odlična krema za britje

S kakavovim maslom se lahko obrijemo in navlažimo hkrati. Ker se hitro stopi v topli vodi, ne bo zamašilo odtoka. Po tem ko se obrijemo in speremo s toplo vodo, se še enkrat namažimo s kakavom. Pomirja in vlaži kožo, topla voda pred tem pa bo odprla pore, zaradi česar se bo kakav lažje vsrkal v telo.

Krepi srce

Rastlinske nasičene maščobe zmanjšujejo tveganje za bolezni srca in ožilja. Polifenoli v kakavovem maslu pomagajo zniževati označevalce vnetja, značilne za otrdelost arterij (aterosklerozo), zaradi česar se kakav uvršča med protivnetno hrano. Kakav pomaga pri presnovi maščob in zmanjšuje tveganje za srčni napad.

Krepi imunski sistem

Rastlinski polifenoli so močni antioksidanti, ki krepijo imunski sistem, se borijo proti vnetjem, popravljajo poškodovan DNK in mutacije celic, ki so osnovni vzrok srčno-žilnih in avtoimunskih bolezni, tudi raka. Uporaba kakavovega masla zmanjšuje vnetja in uravnava hormonska neravnovesja ter krepi možgane.

Proti strijam

Kakavovo maslo preprečuje in zdravi strije, ki so posledica nosečnosti. 

Preberite še več člankov - Prehrana

Vegani ali vsejedi?

Vegetarijanci iz prehrane izključijo meso, perutnino in morske sadeže, nekateri tudi mleko in mlečne izdelke. Vegani ne jejo mesa, perutnine in morskih sadežev, iz prehrane pa izločijo tudi vse...

Čaji iz tolščaka

Kot semo že včeraj pisali, tolščak ali portulak pomaga pri srčnih boleznih, krepi možgane in imunski sistem, izboljšuje pretok krvi in preprečuje nastajanje krvnih strdkov v arterijah. Pomaga pri...

Koruza na ta in oni način

Olja, eterična olja, smola, glikozidna grenčina, čreslovine, saponini, sladkor, rudninske snov, vitamini E, K, B, C in D, kot tudi železo, magnezij, kalij in fosfor so razlog, da je dobro uživati...

Lešniki že padajo na tla

Bolj malo jih poznam, ki jim lešniki ne bi teknili. Ne le, da so okusni, so tudi zelo zdravi. Bogati so s čreslovinami, beljakovinami, flavonoidi, eteričnimi olji, ogljikovimi hidrati, z nikotinsko...

Čokoladno lešnikov namaz za zares dobro jutro

Verjetno ni otroka, ki ne mara Nutelle ali njej podobnega sladkega čokoladnega namaza z lešniki. Na kruhu, palačinkah, na žlico, vsak dan. Namesto da jo kupimo, jo pripravimo sami. Potrebujemo: 100...

12 koristi kolerabe

Preprečuje anemijo, pospešuje presnovo, telesu zagotovi hranila in zmanjšuje CRP, beljakovino, ki je pri zdravih osebah prisotna v zelo nizkih ravneh. Pospešuje prebavo Koleraba ima ogromno vlaknin,...

10 koristi brstičnega ohrovta

Skodelica brstičnega ohrovta vsebuje 270 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina K1 (pomembnega za zdravje srca in ožilja) ter 160 odstotkov dnevnega vnosa vitamina C. Bogat z vitamini...

Lešniki, ki to niso

Čeprav so jo naši predniki v preteklosti že sejali, je na današnjih njivah in gredicah skoraj ni. Čičerika. Lešnik, ki to ni. V razvitem svetu je v prehrani najbolj razširjeno kuhano zrnje, ki se je...

dr. Oz: Zdrava olja za kuhanje

Ni vsako olje primerno za peko. Dr. Oz je pripravil spisek tistih, na katerih lahko cvremo, kuhamo, pečemo. Oljčno olje Ekstra deviško oljčno olje ima nizko dimno točko (123 °C), zato z njim...

Močvirski oslad za kosilo

Majhni beli cvetovi, združeni v navidezne večdelne kobule, ki jih najdemo na vlažnih travnikih, v grmovju in goščavah, ob jarkih in potokih, so močvirski oslad. Mirne duše ga naberemo in si naredimo...

Slez na krožniku

Ja, prav ste prebrali. Ne sluz, slez. Navadni slez. V pomoč pri astmi in boleznih mokril, okusen na krožniku. Ribja juha Potrebujemo: 5 dag slezovih listov, ½ kg osličev, 1 malo čebulo, 2...

Encim, ki preprečuje intoleranco na gluten

Nove raziskave so morda odkrile encim, ki bi lahko lajšal simptome pri ljudeh, občutljivih na gluten. Študija kaže, da lahko s tabletami, ki vsebujejo ta encim, glutenu onemogočimo, da pride do...

Hrana, ki hladi telo

Poleti jejmo hrano, ki hladi telo od znotraj in topi kilograme. Poglejmo, česa ne smemo jesti. Eden od načinov kako zmanjšati škodljive posledice visokih letnih temperatur in razpoloženje je izbira...

Ste ga že pobrali in pozobali?

Če radi pijete vino in če ga imate na vrtu, potem imate rešitev na dlani. Ribezovo vino. Rdeči ribez podbuja raztrupljanje telesa, povečuje odpornost, preprečuje slabokrvnost, deluje kot naravni...

Brezglutenska hrana ni za zdrave

Brezglutenske hrane naj ne bi uživali tisti, ki imajo celiakijo, ostali naj se taki hrani naj ne bi izogibali, trdijo strokovnjaki. Med zagovorniki zdravega načina življenja je v zadnjih letih...

Materina dušica na krožniku

Če bi mi pred časom kdo rekel, naj si naredim namaz iz materine dušice, bi ga debelo pogledala in pomislila, pa a to sploh kdo lahko poje? Ko pa sem dobila tale recept, ki sem ga poljubno začinila...

Rižota s špinačo in gorgonzolo

Zaradi svojstva številnih zdravilnih učinkovin imenujemo špinačo 'rudnik mineralov'. Pripravljena v rižoti ali s špageti ne krasi le jedi, ampak jo naredi bolj zdravo in okusno. Rižota s špinačo in...

Špinača, kralj zelenjave

To nizkokaloričnoživilo vsebuje ogromno vitamina K, ki jača kosti in preprečuje osteoporozo. Špinača, s poreklom iz Perzije, velja za eno od najbogatejših živil ko gre za vsebnost hranil. Zaradi...