8 koristi kakavovega masla

Kakavovo maslo je naravno olje, pridobljeno iz kakavovih zrn. Kakavovo maslo ni le zdrav vir maščobe v čokoladi, ampak ga zaradi njegovih lastnostnih uporabljajo tudi v kremah za kožo in mazilih za ustnice.

Kakavova zrna izvirajo iz srednje in južne Amerike. Pridelovali so jih, da bi z njimi vlažili kožo na Karibih in v srednji Ameriki. So nežnega vonja in gladke teksture ter izjemno vlažilni, zaradi česar so zelo priljubljeni v najrazličnejših izdelkih za nego kože po svetu.

Kakavovo maslo je zdrava maščoba, še bolj nasičena kot kokosovo olje. Vsebuje do 64 odstotkov nasičene maščobe, poleg tega pa še

  • tearinsko kislino (približno 24 do 37 odstotkov celotne vsebnosti maščob)
  • palmitinsko kislino (od 24 do 30 odstotkov)
  • miristinsko kislino (do 4 odstotke)
  • arahidinsko kislino (približno 1 odstotek)
  • lavrinsko kislino (do 1 odstotka)

Vlaži kožo in jo hrani

Kakavovo maslo je odličen vlažilec kože, poleg tega pa kožo gladi in nahrani. Nasičene maščobe v kakavu so še posebej koristne pri zdravljenju suhe, razpokane kože, saj se zlahka vpijejo in ostanejo v koži več ur. Za zdravljenje zelo suhe kože z luskami lahko kakavovo olje mešamo še z eteričnimi olji, na primer arganovim, ricinusovim ali jojobinim.

Zdravi razpokane ustnice

Kakavovo maslo je pogosta sestavina v mazilih za ustnice. Uporabljamo ga skupaj z eteričnimi olji, na primer grenivke, vanilije, pomaranče ali poprove mete. Kakavovo maslo ustnice dodatno vlaži, zato je še posebej primerno za nego v zimskih mesecih, za zaščito pred soncem ali pri dolgotrajnem sedenju v zaprtih prostorih, kar vpliva na izsuševanje kože.

Bori se proti znakom staranja

Kakavovo maslo vsebuje polifenole, ki dokazano upočasnjujejo staranje in pomirjajo občutljivo kožo, nagnjeno h kožnim boleznim ali izpuščajem. Polifenoli so uspešni v boju proti raznim kroničnim boleznim, poškodovani koži, občutljivosti in celo mutacijam celic. Izboljšujejo elastičnost in napetost kože, zadržujejo kolagen v koži in jo vlažijo.

Pomirja opekline, zdravi izpuščaje in okužbe

Majhno količino čistega kakavovega masla vtrimo v opečeno kožo. Poskrbimo, da je koža očiščena in da ni na njej nobenega alkohola ali krem, parfumov in dišav. Ti namreč lahko povzročajo dodatna vnetja. Uporabimo ga lahko tudi pri zdravljenju kožnih bolezni. Pri opečeni koži lahko dodamo še gel aloe vere in eterično olje čajevca.

Zdravi rane v ustih

Če imamo pogosto rane v ustih ali mehurje na ustnicah, redno uporabljajmo kakavovo maslo, da jih ohranimo vlažne.

Odlična krema za britje

S kakavovim maslom se lahko obrijemo in navlažimo hkrati. Ker se hitro stopi v topli vodi, ne bo zamašilo odtoka. Po tem ko se obrijemo in speremo s toplo vodo, se še enkrat namažimo s kakavom. Pomirja in vlaži kožo, topla voda pred tem pa bo odprla pore, zaradi česar se bo kakav lažje vsrkal v telo.

Krepi srce

Rastlinske nasičene maščobe zmanjšujejo tveganje za bolezni srca in ožilja. Polifenoli v kakavovem maslu pomagajo zniževati označevalce vnetja, značilne za otrdelost arterij (aterosklerozo), zaradi česar se kakav uvršča med protivnetno hrano. Kakav pomaga pri presnovi maščob in zmanjšuje tveganje za srčni napad.

Krepi imunski sistem

Rastlinski polifenoli so močni antioksidanti, ki krepijo imunski sistem, se borijo proti vnetjem, popravljajo poškodovan DNK in mutacije celic, ki so osnovni vzrok srčno-žilnih in avtoimunskih bolezni, tudi raka. Uporaba kakavovega masla zmanjšuje vnetja in uravnava hormonska neravnovesja ter krepi možgane.

Proti strijam

Kakavovo maslo preprečuje in zdravi strije, ki so posledica nosečnosti. 

Preberite še več člankov - Prehrana

Narava v kuhinji: Gozdni jagodnjak

Ne recite, da vas ne premamijo, ko jih vidite ob poti. Drobne, rdeče jagode, ki se smehljajo ob gozdnih poteh, in ki jih lahko, če jih posadite na vrtu, gojite tudi doma. In vrtne ali jagode, ki ste...

Lea Thaler: Spirulina, visoko beljakovinsko super živilo

Spirulina je eno najboljših superživil. Jemo jo lahko vsi: ženske, moški, babice, dedki, še zlasti nosečnice in celo dojenčki. Spirulina je modrozelena alga in visoko beljakovinsko super živilo z...

Ajda uravnava krvni tlak

Kot "neprava žitarica", bogata z ogljikovimi hidrati, je ajda odličen pšenični nadomestek za tiste s celiakijo ali občutljive na gluten. Zdravilne koristi ajde so številne in raznolike. Zmanjšuje...

Ingver proti debelosti

Že več kot sto let je ingver osnova vzhodne kuhinje in glavna sestavina tradicionalnih zdravil. Študije so potrdile številne pomembne koristi te začimbe za zdravje. Ingver preprečuje raka Raziskave...

Narava v kuhinji: Krvavi mlečnik

Krvavi mlečnik ( Chelidonium majus ) izboljšuje vid, odpravlja bradavice in kurja očesa, pospešuje izločanje seča, odpravlja glavobole živčnega izvora, preprečuje slabosti in bruhanje, blaži...

Narava v kuhinji: Beluš ali špargelj

Beluši ali šparglji so deliaktesna zelenjava, ki je na voljo tudi tedaj, ko ni sveže zelenjave. V toplih gredah pa jih je možno gojiti do pozne jeseni. Asparagus officinalis ( po domače tudi beluša,...

Glog za zdravo srce

Aprila, maja in junija lahko nabiramo liste, cvetove in vršiške gloga ( Crataegus laevigate in Crataegus monogyna ). Glog krepi in uravnava delovanje srca,krvni tlak (visokega znižuje, nizkega...

6 koristi divjačinskega mesa

Divjačinsko meso je beljakovinska hrana, ki lahko pomaga pri hujšanju in pomaga vzdrževati možgane, mišice in imunski sistem. Med divjačinsko meso sodijo jelen, fazan, zajec, gams, divji prašič in...

Narava v kuhinji: Česnovka

Aprila, maja in junija lahko nabiramo hostni česen. Gre za robato križnico, česnovko, razširjeno po vsej Sloveniji. Raste predvsem v logih in med grmovjem, pa tudi po listnatih, redkeje mešanih...

Narava v kuhinji: Navadni gabez

Ker moramo biti doma, in ker imam veliko časa, vas bom obveščal o rastlinah, ki so aktualne za nabiranje in ki pomagajo pri krepitvi zdravja, pravi Borut Cerkvenič iz Maribora, ki tabornike uči,...

8 koristi kakavovega masla

Kakavovo maslo je naravno olje, pridobljeno iz kakavovih zrn. Kakavovo maslo ni le zdrav vir maščobe v čokoladi, ampak ga zaradi njegovih lastnostnih uporabljajo tudi v kremah za kožo in mazilih za...

dr. Oz: Skodelica energije, ki je več ko to

Kava je več kot le okusna skodelica energije. Ima kar nekaj koristi za zdravje pravi dr. Oz... Zmerne količine kave, kakšne tri ali štiri skodelice na dan, zmanjšujejo tveganje za možgansko kap,...

Zelišča in začimbe za imunski sistem

Ne le da se protivirusna zelišča borijo proti virusnim okužbam, spodbujajo imunski sistem in delujejo kot naravna zdravila proti gripi, vendar imajo tudi številne druge koristi za zdravje, kot so...

Beljakovinski napitki in ploščice: da ali ne

Po njih posegajo športniki in vsi, ki želijo hujšati, saj pomagajo graditi mišice in hujšati. Beljakovinske ploščice lahko imamo vedno s sabo, napitke pa tudi, saj jih enostavno lahko vmešamo v vodo...

Brezglutensko žito: kvinoja

Kvinoja ima od nekdaj svoje mesto v starodavnih verskih obredih in v domačih kuhinjah. Njena hranilna in zdravilna vrednost je tako impresivna, da jo želijo v NASI uporabiti tudi za dolgotrajne...

Čustveno prenajedanje v kriznem času

Kamorkoli pogledamo beseda teče o aktualni epidemiji in korona virusu. Situacija daleč od tega, da ne bi bila resna. V vseh medijih so napotki, kaj moramo storiti, da se ne bi okužili, kakšni so...

Juhe TO GO oziroma za s sabo

Vse življenje sem se jim izogibala, sedaj pa si jih pripravim ne glede na to, ali delam od doma ali na terenu. So okusne, nasitijo in pogrejejo. Pa še zdrave so! Predvsem pa so nepogrešljive, če...

10 koristi rukole

Rukola ima številne koristi na zdravje, med drugim vpliva na izgubo telesne teže, zmanjša tveganje za raka, podpira zdrave kosti in izboljšuje zdravje oči. Zaradi svojih antioksidantivnih lastnosti...