Artičoke imajo malo nasičenih maščob in holesterola, so bogat vir vlaknin, vitaminov in mineralov. Vsebujejo vitamine C, tiamin, riboflavin, niacin, folate, vitamin B6, B12, A, E, D in vitamin K. Prav tako zagotavljajo minerale, kot so kalcij, železo, cink, natrij, kalij, mangan, fosfor in cink. So diuretik, holagog (pospešujejo nastajanje in pretok žolča), ščitijo jetra, znižujejo vsebnost holesterola in serumskih lipidov.

Preprečujejo raka

Artičoke imajo ogromno antioksidantov: polifenolov, kvercetina in rutina, ki med drugim preprečujejo raka. Artičoke imajo tudi veliko vitamina C, ki zmanjšuje mukozitis in fibroze ter tveganje za raka na dojki, na prostati in levkemijo.

Krepijo srce

Nekatere sestavine v listih zmanjšajo ravni slabega holesterola (LDL) in povečajo ravni dobrega holesterola (HDL ali omega-3 maščobnih kislin). Holesterol je vrsta maščob, ki nastajajo v arterijah, ovirajo pretok krvi, zvišujejo krvni tlak in lahko privedejo do smrtnih srčnih napadov in kapi.

Uravnavajo krvni tlak

Artičoke so bogat vir kalija, pomembnega minerala, ki vpliva na številne sisteme po telesu. Kalij pomaga nevtralizirati učinke prekomerne količine natrija, ki vplivajo na povišanje krvnega tlaka. Artičoke so še posebej koristne za tiste, ki že jemljejo zdravilo proti previsokemu krvnemu tlaku.

Izboljšujejo zdravje jeter

Dva antioksidanta, najdena v artičokah, cinarin in silimarin, dokazano vplivata na zmanjšanje prisotnosti strupov in olajšanje njihovega izločanja iz jeter in telesa. Nekatere študije so celo dokazale, da spodbujata obnovo poškodovanih jetrnih celic.

Vplivajo na črevesje

Artičoke imajo veliko vlaknin, ki pomagajo ohranjati zdravo črevesje, saj preprečujejo zaprtje. Vlaknine lahko zmanjšajo možnosti za različne vrste raka želodca in črevesja, pa tudi napenjanje, krče in splošno nelagodje v želodcu. Vlaknine vsrkajo presežne tekočine in vplivajo na zdravo premikanje črevesja. Vlaknine poskrbijo za odpravljanje presežka slabega (LDL) holesterola, s tem pa vplivajo tudi na bolj čiste arterije in bolj zdravo srce in žilje. Artičoke pospešujejo nastajanje in pretok žolča, ki prav tako vpliva na prebavo.

Zdravijo mačka

Kot smo že omenili, so artičoke odlična rešitev za jetra. Preprečujejo zamašitev jeter in pomagajo odstraniti strupe iz krvi. Zato so artičoke idealno zdravilo za mačka. Nekateri ljudje žvečijo lističe artičoke po 'naporni' noči.

Preprečujejo napake pri razvoju otroka v maternici

Artičoke pomagajo nosečnicam, da rodijo zdrave otroke. Visoke vsebnosti folne kisline, ki jih najdemo v artičokah, lahko preprečijo napake nevralne cevi pri novorojenčkih.

Povečujejo kostno gostoto

Artičoke so ena izmed najboljših živil na trgu za pridobivanje vitaminov in mineralov, na primer magnezija, fosforja in mangana. Ti minerali so bistveni za krepitev zdravja in kostne gostote, s čimer se zmanjša tveganje za nastanek osteoporoze.

Pospešujejo metabolizem

Magnezij in mangan vplivata na metabolne procese. Najdemo ju tudi v artičokah. Magnezij je pomemben del tvorbe beljakovin, izboljšuje pa tudi vsrkavanje kalcija, kar še dodatno krepi kosti. Mangan je nekoliko bolj potreben kot magnezij, saj vpliva na presnovne vrednosti holesterola, aminokislin in ogljikovih hidratov.

Krepijo možgane

Artičoke so vasodilator, ki omogoča, da možgani dobijo več kisika in tako izboljšajo svoje delovanje. Fosfor, ključni mineral v artičoki, je tudi v možganih. Pomanjkanje fosforja je povezano s slabšo miselno sposobnostjo, zato je za ohranjanje zdravja možganov dobro, če jemo artičoke.

 

 

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...