Nedavne raziskave so pokazale, da piperin, sestavina znane začimbe, spodbuja tvorbo melanina in mehča bele madeže na koži.

Vitiligo je bolezen, za katero še ni dokazanega vzroka. Nastala naj bi zaradi odmiranja oziroma izgube funkcije melanocitov, celic ki so zadolžene za tvorbo melanina. Spoznamo jo po belih madežih, ki se lahko sčasoma razširijo na celo telo. Prvi znaki razbarvanja kože se pojavijo med 10. in 30. letom starosti. Gre bolj za estetsko in ne zdravstveno težavo. Vitiligo pogosto spremljajo tudi nekatere druge bolezni, na primer sladkorna bolezen, nepravilno delovanje ščitnice, perniciozna anemija … Učinkovite terapije do danes niso našli.

Medicinska odkritja še niso potrdila, zakaj pride do propadanja melanocitov, ugibajo pa, da ima genski zapis kar velik vpliv, saj se bolezen v 30 odstotkih lahko podeduje. Med dejavnike tveganja sodijo ponovljene opekline od sonca, pogoste bolezni kože in čustveni stres. Najnovejše raziskave pa namigujejo na to, da je vitiligo avtoimunska bolezen (organizem tvori protitelesa, ki napadajo pigmentne celice), to pa potrjuje dejstvo, da se bolezen javlja pri osebah, ki že imajo katero od avtoimunskih bolezni, na primer nepravilno delovanje ščitnice.

Bolezen se običajno najprej začne na rokah, komolcih, kolenih, na popku, nato pa se razširi po telesu. V redkih primerih lahko bolezen prizadene tudi sluznice in povzroči izgubo pigmenta las, obrvi ali trepalnic.

Čudodelni poper

Najnovejša odkritja britanskega kraljevskega kolidža dokazujejo, da črni poper, pravzaprav olje te rastline, lahko pomaga pri zdravljenju vitiliga. Raziskave so potrdile, da piperin, alkaloid iz črnega popra, v kombinaciji s fototerapijo spodbudi tvorbo melanina, ki koži daje barvo. Olje črnega popra naredimo takole: zmeljemo skodelico črnega popra in jo prelijemo z 2 decilitroma oljčnega olja. Dobro zapremo, pretresemo in pustimo na soncu dva tedna. Občasno pretresemo. Po dveh tednih precedimo, prelijemo v temno steklenico in trikrat dnevno namažemo po delih, kjer ni pigmenta. Potem ko nanesemo olje, kožo umijemo s kamiličnim čajem.

Olje kurkume

Pol kilograma svežega korena kurkume (indijski žafran), pretlačimo v leseni posodi, da dobimo kašo. Stresemo v drugo posodo, prelijemo z 8 litri vode in pustimo čez noč. Zjutraj damo zmes v posodo in jo na zmernem ognju kuhamo, dokler ne dobimo litra vode. Precedimo in dodamo 5 dl gorčičnega olja. Prelijemo nazaj v posodo in kuhamo, dokler ne izpari vsa voda ter ostane le olje. Precedimo in nalijemo v čiste temne steklenice, hranimo v suhem in hladnem prostoru. Zjutraj in zvečer mažemo razbarvane dele kože. Treba je vztrajati, saj so rezultati vidni šele po nekaj mesecih.

Čaj preslice

Dve žlici posušene suhe preslice prelijemo z 2,5 decilitra vrele vode, pokrijemo in pustimo stati dvajset minut. Precedimo in osladimo z medom. Čaj pijemo mesec dni, trikrat dnevno, nato za mesec dni naredimo premor. Terapijo delamo pol leta, nato pa lahko čaj uporabljamo tudi za kopel ali obloge. Čaja ne sladkamo.