Por je ena najstarejših zelenjadnic na svetu. Ima malo kalorij in beljakovin, a je bogat z vitamini in minerali. Je antiseptik, diuretik in odvajalo.

Por je pogosto zasenčil česen in čebulo, čeprav imata oba kopico koristnih sestavin. Vsi imajo edinstveno kombinacijo hranilnih snovi, ki vsebujejo žveplo in flavonoide. Bogat je z vitamini A, B6, C, E in K, vsebuje pa tudi veliko železa, folatov, tiamina, riboflavina, niacina, pantotenske kisline, kalcija, magnezija, mangana, fosforja in kalija.

… izboljšuje vid

Por je bogat z vitaminom A, ki je pomemben za ohranjanje vida in splošnega očesnega zdravja. Vsebuje tudi antioksidante, ki so pomembni v boju proti prostim radikalom in ki preprečujejo poškodbe oči. Če niso zaščitene, lahko prosti radikali uničijo makulo in povzročijo druge s starostjo povezane težave z očmi. Če imamo dovolj vitamina A, ponoči boljše vidimo.

… preprečuje katarakto

Por je dober vir zeaksantina in luteina, ki ščitita občutljivo očesno tkivo pred škodljivo UV svetlobo. Kar je najpomembneje, oči ščitita pred nastankom katarakte. Ameriško združenje za optometrijo priporoča 12 miligramov te snovi dnevno, da bi zaščitili oči.

…ohranja čisto in zdravo kožo

Veliko težav s kožo nastane zaradi škode, ki jo povzročijo prosti radikali. Težave s kožo, kot so temne lise, gube in podobno, so posledica oksidativne škode, ki jo povzročajo ti prosti radikali. Antioksidanti v poru se uspešno borijo proti prostim radikalom in upočasnijo staranje. Alicin, ki ga por vsebuje, ima protibakterijske lastnosti in preprečuje bakterijam in drugim napadalcem vstop v kožo. Deluje protivirusno in protiglivično. Pri prebavi alicina nastane sulfenska kislina, ki nevtralizira bakterije in druge mikrobe, ki povzročajo okužbe.

… ščiti srce in žilje

Por vsebuje veliko kemferola, flavonoida, ki pomaga ščititi krvne žile pred škodo, ki jo povzročajo hiperaktivne molekule kisika. S tovrstno zaščito nastaja tudi dušikov oksid, ki pomaga širiti krvne žile. Druga prednost je folat, ki je v svoji bioaktivni obliki dejansko prisoten v vseh delih rastline. Folat spodbuja srce in zagotavlja, da so ravni homocisteina v ravnovesju. Folat razgrajuje homocistein v koristne aminokisline. Por vsebuje tudi antioksidant polifenol, ki ima ključno vlogo pri zaščiti krvnih žil in celic pred oksidativnimi poškodbami. Nenazadnje, vsebuje tudi veliko količino prehranskih vlaknin. Prehranske vlaknine so pomembne za izboljšanje zdravja srca in žilja, preprečujejo srčne napade, kapi in druga srčno-žilna obolenja. Vlaknine pomagajo odpravljati slab holesterol in preprečevati obloge v arterijah.

… znižuje krvni tlak

Kalij služi kot vazodilatator, ki zmanjšuje napetost v žilah in tako zagotavlja nemoten pretok krvi skozi arterije. Kalij pomaga ohranjati homeostatsko ravnovesje natrija in pomembno vpliva na krčenje srčne mišice.

… preprečuje anemijo

Anemija se pojavi, ko imamo premalo železa. Če redno uživamo por, si bomo zagotovili dovolj železa. Vitamin B v železu pa je potreben za sintezo krvnih celic. Ko odpravimo anemijo, bo pretok krvi boljši, celice pa bodo prejele več kisika.

… lajša vnetja

Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov por zmanjšuje vnetja kože in kosti. Por pomaga pri revmatskih stanjih, na primer pri artritisu.

… izboljšuje zdravje kosti

Vitamin K koristi slehernemu delu telesa. Vnos zadostne količine vitamina K aktivira beljakovino osteokalcin. Osteokalcin krepi kosti in preprečuje osteoporozo.

… odvaja vodo

Por je naravni diuretik in še zlasti koristi bolnikom s previsokim krvnim tlakom. Tako ohranja zdrave ledvice in preprečuje, da bi se v njih kopičili strupi ali soli. Diuretiki delujejo tako, da pomagajo ledvicam izločiti več natrija iz telesa. Natrij gre iz telesa z vodo, kar zmanjša pritisk na stenah krvnih žil.

… obvladuje sladkorno bolezen

Por ima malo kalorij in zato sodi med hrano z nizkim glikemičnim indeksom. Tovrstna zelenjava zavira aktivnost a-amilaze in tako obvladuje sladkorno bolezen. A-amilaza razgrajuje kompleksne ogljikove hidrate v sladkorje. Zaviranje tega encima upočasni hitrost, s katero glukoza vstopi v krvni obtok. Por vsebuje tudi alicin, ki zmanjšuje verjetnost metaboličnega sindroma in diabetične nevropatije. Flavonoidi in antioksidanti v poru krepijo srce sladkornega bolnika.

… preprečuje raka

Z vitaminom C bogata rastlina koristi splošnemu zdravju. Antioksidant vitamin C se uspešno bori proti prostim radikalom, saj jih nevtralizira preden poškodujejo celice. Oksidativna škoda pa je pogosto eden glavnih razlogov za raka.

… pomaga hujšati

Visoka vsebnost vlaknin je v veliko pomoč pri hujšanju. Vlaknine nas nahranijo in dajejo občutek sitosti. Po poru smo redko lačni.

… izboljšuje prebavo

Vsebuje prebiotične ogljikove hidrate, ki hranijo dobre bakterije v želodcu in pomagajo pri tvorbi prebavnih encimov. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin por spodbuja pravilno gibanje črevesja in omogoča gladko prehajanje hrane skozi prebavni trakt.

… krepi živčevje

Folati so vsa pomembna hranila, ki so potrebna za optimalno delovanje živčnega sistema. Por, ki je poln hranil, lahko izboljša koncentracijo, spomin in sposobnost možganov za obdelavo informacij.