6 koristi robid

Antioksidante potrebujemo, da nevtraliziramo za celice nevarne proste radikale. Prosti radikali po tihem uničujejo naše telo, antioksidanti pa ...

… preprečujejo in upočasnjujejo nastanek raka

Ena od najbolj raziskanih zdravstvenih koristi robid je njihova sposobnost, da se borijo proti raku. Vsebujejo namreč polifenole, razred antioksidantov, ki so dokazano uspešni v boju proti raku. Vsebujejo antocianin (polifenol) v visokih koncentracijah. Izvleček svežih robid zavira rast tumorjev v človeških pljučih. Visoke ravni oksidativnega stresa, ki povzročajo razvoj rakavih celic, zavirajo antocianini, ki jih najdemo v robidah. Robide preprečujejo mutacijo celic, ki vodijo do raka. Robide vsebujejo tudi več kot tretjino dnevnih priporočenih vrednosti vitamina K, ki preprečuje in se bori proti raku na prostati, debelem črevesu, želodcu, nosu, ustih in jetrih.

… krepijo možgane

Hranilne snovi v robidah skrbijo tudi za to, da je naše duševno zdravje na vrhuncu. Robide povečujejo možganske zmogljivosti, tako kot ostalo jagodičevje z visoko vsebnostjo antioksidantov. Kratkoročni spomin lahko dokazano izboljšamo z rednim vnosom robid. Ključno hranilo, ki ga ima robida veliko, je mangan in prav ta vpliva na možgane. Če ga primanjkuje, lahko pride tudi do epilepsije. Da bi možganske sinapse delovale pravilno, moramo v telesu imeti dovolj mangana.

… zmanjšujejo vnetja, se borijo proti infekcijam in krepijo imunski sistem

Antioksidanti v robidah ščitijo pred oksidativnim stresom in kroničnimi vnetji, ki so podlaga za številne bolezni. Robide so uspešne v boju proti vnetjem in razjedam na želodcu. V neki študiji so osebe z razjedami na želodcu uživale izvleček robid in 88 odstotkom se je vnetje zmanjšalo. Delujejo tudi antibakterijsko in ščitijo telo pred okužbami.

… pomagajo pri menstrualnih težavah

Če so vaše predmenstrualne težave nadležne, je ena od rešitev ta, da v prehrano vključite robide. Prisotnost vitamina K pomaga uravnavati delovanje hormonov in s tem zmanjša bolečine zaradi krčev. Tako kot pri strjevanju krvi lahko vitamin K pomaga tudi v primeru obilnih krvavitev pri bolečih menstrualnih ciklih. Drug način za ublažitev duševnih in fizičnih predmenstrualnih simptomov je uporaba hrane z visoko vsebnostjo mangana in kalcija, ki ju je v robidah veliko.

… dobre za srce in žilje

Vitamin K je pomemben za zdravje celotnega srca in ožilja. Vitamin K preprečuje otrdelost arterij, skrbi za zdrav krvni tlak, zmanjšuje vnetja v celicah in zmanjša možnost srčnega napada. Robide imajo snovi, ki ščitijo pred srčnim popuščanjem.

… dobre za kožo

Izvleček robid ščiti kožo pred škodo, ki jo povzročajo UVB žarki. Prav tako ščiti keratinocite v koži pred UV žarki. To so celice, ki tvorijo zaščitno plast na povrhnjici in se nato razmnožujejo pod zunanjo plastjo kože, da nenehno dopolnjujejo epidermis. Vitamin C pa spodbuja tvorbo kolagena, vlaži suho kožo in celo preprečuje prezgodnje staranje kože.

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Ste ga že pobrali in pozobali?

Če radi pijete vino in če ga imate na vrtu, potem imate rešitev na dlani. Ribezovo vino. Rdeči ribez podbuja raztrupljanje telesa, povečuje odpornost, preprečuje slabokrvnost, deluje kot naravni...

Brezglutenska hrana ni za zdrave

Brezglutenske hrane naj ne bi uživali tisti, ki imajo celiakijo, ostali naj se taki hrani naj ne bi izogibali, trdijo strokovnjaki. Med zagovorniki zdravega načina življenja je v zadnjih letih...

Materina dušica na krožniku

Če bi mi pred časom kdo rekel, naj si naredim namaz iz materine dušice, bi ga debelo pogledala in pomislila, pa a to sploh kdo lahko poje? Ko pa sem dobila tale recept, ki sem ga poljubno začinila...

Rižota s špinačo in gorgonzolo

Zaradi svojstva številnih zdravilnih učinkovin imenujemo špinačo 'rudnik mineralov'. Pripravljena v rižoti ali s špageti ne krasi le jedi, ampak jo naredi bolj zdravo in okusno. Rižota s špinačo in...

Špinača, kralj zelenjave

To nizkokaloričnoživilo vsebuje ogromno vitamina K, ki jača kosti in preprečuje osteoporozo. Špinača, s poreklom iz Perzije, velja za eno od najbogatejših živil ko gre za vsebnost hranil. Zaradi...

Por na krožniku

Ne veste kaj bi kuhali med vikendom? Da bi bilo enostavno in zdravo, pa še lahkotno povrh. Tokrat vam svetujemo, da posezete po poru. Bogat z vitamini in minerali, je antiseptik, diuretik in...

Smreka kot lepotilo in hrana

Smreka je zaradi svojih sestavin odlična za pripravo čajev, tinktur, kopeli, ki so nepogrešljiv del domače potovalne lekarne. A si predstavljate, da lahko smreko na kos kruha tudi namažete? Sladki...

6 koristi robid

Antioksidante potrebujemo, da nevtraliziramo za celice nevarne proste radikale. Prosti radikali po tihem uničujejo naše telo, antioksidanti pa... … preprečujejo in upočasnjujejo nastanek raka Ena...

Češnje za hujšanje, odpravo ledvičnih kamnov in še kaj

Mamljive navzven, slastne navznoter. Hrustljave in nadvse zdrave. Oh te češnje. To sladko pregreho si lahko privoščimo le eno kratko obdobje v letu, zato je dobro, da čim bolj izkoristimo vse njene...

Narava v kuhinji: Gozdni jagodnjak

Ne recite, da vas ne premamijo, ko jih vidite ob poti. Drobne, rdeče jagode, ki se smehljajo ob gozdnih poteh, in ki jih lahko, če jih posadite na vrtu, gojite tudi doma. In vrtne ali jagode, ki ste...

Lea Thaler: Spirulina, visoko beljakovinsko super živilo

Spirulina je eno najboljših superživil. Jemo jo lahko vsi: ženske, moški, babice, dedki, še zlasti nosečnice in celo dojenčki. Spirulina je modrozelena alga in visoko beljakovinsko super živilo z...

Ajda uravnava krvni tlak

Kot "neprava žitarica", bogata z ogljikovimi hidrati, je ajda odličen pšenični nadomestek za tiste s celiakijo ali občutljive na gluten. Zdravilne koristi ajde so številne in raznolike. Zmanjšuje...

Ingver proti debelosti

Že več kot sto let je ingver osnova vzhodne kuhinje in glavna sestavina tradicionalnih zdravil. Študije so potrdile številne pomembne koristi te začimbe za zdravje. Ingver preprečuje raka Raziskave...

Narava v kuhinji: Krvavi mlečnik

Krvavi mlečnik ( Chelidonium majus ) izboljšuje vid, odpravlja bradavice in kurja očesa, pospešuje izločanje seča, odpravlja glavobole živčnega izvora, preprečuje slabosti in bruhanje, blaži...

Narava v kuhinji: Beluš ali špargelj

Beluši ali šparglji so deliaktesna zelenjava, ki je na voljo tudi tedaj, ko ni sveže zelenjave. V toplih gredah pa jih je možno gojiti do pozne jeseni. Asparagus officinalis ( po domače tudi beluša,...

Glog za zdravo srce

Aprila, maja in junija lahko nabiramo liste, cvetove in vršiške gloga ( Crataegus laevigate in Crataegus monogyna ). Glog krepi in uravnava delovanje srca,krvni tlak (visokega znižuje, nizkega...

6 koristi divjačinskega mesa

Divjačinsko meso je beljakovinska hrana, ki lahko pomaga pri hujšanju in pomaga vzdrževati možgane, mišice in imunski sistem. Med divjačinsko meso sodijo jelen, fazan, zajec, gams, divji prašič in...

Narava v kuhinji: Česnovka

Aprila, maja in junija lahko nabiramo hostni česen. Gre za robato križnico, česnovko, razširjeno po vsej Sloveniji. Raste predvsem v logih in med grmovjem, pa tudi po listnatih, redkeje mešanih...