Otroški okus težko spremenimo, še težje gostinsko ponudbo. Krompir, prepojen z kdo ve kolikokrat uporabljenim rafiniranim oljem najnižje kakovosti, je jasno odsvetovano živilo. Tako je že od nekdaj, pa ga otroci še vedno prevečkrat jedo.
Da bo pregreha kar se da majhna, okus pa dober, uporabimo ekološko pridelan in lokalno vzgojen krompir, ki ga ocvremo v kakovostni maščobi. Lahko pa ga pripravimo tudi v pečici, kar je še boljše. Najboljše je, da ga solimo proti koncu peke z zeliščno soljo, ki jo pripravimo tako, da začimbe s pomočjo grobe soli stremo v fin prah. Pomanjkljivost tega krompirja je, da ima visok glikemični indeks. Če želimo, da krompir ne bi močno obremenjeval trebušne slinavke, bi morali uporabiti kuhanega v lupini, ki za otroke ni tako slasten.
Uporabimo trik, tako kot piše v knjigi Zdravilna moč začimb za otroke-
Potrebujemo (za 4 osebe):
- 1 kg neolupljenega krompirja
- 2 žlički kurkume
- 1 žličko koriandra
- 1 žličko šetraja
- 3 lovorove liste
- 3 žlice gheeja
- himalajsko slanico po okusu
Krompir skuhamo, ga olupimo in narežemo na kose. V možnarju stremo koriander, kumino in šetraj. Na gheeju stremo kurkumo, dodamo lovorove liste in strte začimbe. Ko zadišijo, dodamo narezan krompir in ga temeljito premešamo, da se oprime začimb. Solimo, ko je že pečen, najbolje z raztopljenimi kristali himalajske soli oziroma slanico, ki je veliko bolj zdrava različica soli, brez dodanega aluminija in umetnih mineralov. Prednost slanice je tudi to, da ne draži sluznice s kristali.
Priprava himalajske slanice
Himalajsko slanico pripravimo tako, da v kozarec za vlaganje naložimo nekaj kristalov himalajske soli in čeznje prelijemo vodo. Po enem dnevu se bodo kristali nekoliko raztopili in dobili bomo nasičeno raztopino. Slanico prelijemo v steklenično za odmerjanje, čez kristale pa nalijemo svežo vodo. Himalajske slanice ni potrebno hraniti v hladilniku.