Zobobol je lahko zelo neprijetna in boleča izkušnja, še zlasti, če je dolgotrajen.

Zobobol je lahko posledica infekcije ali gnilega zoba ali težav z dlesnimi. Če zobobol traja od 3 do 4 dni, je pametno, da obiščemo zobozdravnika. Pri lajšanju bolečin si lahko pomagamo z nekaterimi naravnimi sredstvi …

česen – strok česna zmešan s soljo lahko na dolgi rok omili bolečino. Poskusimo grizljati strok, takoj zjutraj, nato tudi čez dan.

čebula – rezino ali dve čebule položimo na boleč zob ali dlesen. Čebula ima antibakterijske učinke in ne bo le omilila bolečin, ampak tudi ubila klice in bakterije.

izvleček vanilje – nekaj kapljic vaniljevega izvlečka kanemo na boleč zob ali dlesen. Čez nekaj minut bomo čutili olajšanje.

črni poper – mlet črni poper zmešajmo s soljo in z mešanico drgnimo po zobeh.

jedilna soda – žlico jedilne sode zmešajmo v kozarcu vode. Uporabimo kot zobno vodo.

kurkuma – palčko kurkume zmeljimo v prah. Prah nanesimo na boleč zob ali dlesen in pustimo.

cimet – cimetovo palčko damo na boleč zob in zagriznemo. Usta držimo zaprta. Potem ko bo palčka začela oddajati olje, bo pošla tudi bolečina.

limeta – limete uspešno preprečujejo zobno gnilobo in pomagajo lajšati bolečino. Limete varujejo tudi pred krvavitvami in izgubo zob.

nageljnove žbice – olje nageljnovih žbic lajša bolečine in deluje antiseptično. Če nimamo olja nageljnovih žbic, strimo strok in nanesimo prah na boleče mesto.

origanovo olje – če se namažemo na mestu bolečine in po dlesnih, bomo na dolgi rok odpravili bolečine.

pšenična trava – s sokom pšenične trave izpirajmo usta čim večkrat dnevno. Ne le da bomo omilili bolečine, preprečili bomo tudi nastanek zobne gnilobe. Trava iz ust in telesa odstranjuje strupe, ki so prisotni v dlesnih, in preprečuje rast bakterij.

Preberite še več člankov - Prehrana

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...

Kumarice preprečujejo rane na želodcu

Kisle kumarice večinoma uporabljamo kot prilogo, a njihova največja moč se pokaže, če jih jemo samostojno. Kumarice imajo veliko vitaminov, malo maščob in veliko vlaknin, bogate so z železom,...

Hrana za dolgoživost

Kdo ne bi želel dočakati sto let ali več in se ob tem počutiti energičnega in sposobnega kot pri petdesetih ali šestdesetih. Bernardo LaPallo iz Arizone, ki je lani dočakal 114 let, je prisegal na...