Sladki pelin razbije raka

Sladki pelin je najbolj iskana rastlina, ki deluje v boju zoper najbolj nasilne oblike raka. Je tudi pomoč pri preprečevanju vročičnih stanj pri prehladu in gripi. Njegov hidrolat zdravi herpes in glivične okužbe. Dovolj razlogov torej, da spregovorimo o tej zdravilni rastlini, ki lahko zraste tudi na našem vrtu. Njegova glavna učinkovina je artimisinin.

Za čaj uporabimo njegove posušene liste, cvetove in drobne neolesenele vejice. Za preventivo in za dvig odpornosti ga pijemo en dan v tednu, torej štirikrat na mesec. Ni pa nobenega zadržka, da ga ne bi pili vsak dan, če nam to ustreza. Sploh pa je to priporočljivo po zdravljenju kakšne težje bolezni, denimo raka.

Priprava čaja in izvlečka

Posredujemo vam priporočilo dr. prof. dr. Boruta Štruklja z ljubljanske Fakultete za farmacijo, kako si ustvarimo čaj iz sladkega pelina:

Iz sladkega pelina se bo izločilo bistveno več artemisinina, če naredimo vodni prevretek, v katerega damo nekaj kapljic katerega koli rastlinskega olja. Na vrhu se bodo sicer nabrali "cinki", vendar čaj približno čez pet minut precedimo. Artemisinin je namreč lipofilna spojina, to pomeni, da je bolj topna v maščobah kot v vodi.

Ker pa vroča voda razgradi del artemisinina, dr. Borut Štrukelj svetuje izvleček s hladnim topilom – etanolom. Zdravilne učinkovine, zlasti veliko artemisinina, lahko iz sladkega pelina pridobimo tako, da sladki pelin namočimo v raztopino 50-odstotnega etanola. Pustimo namakati deset dni v temnem. Uporabimo sto gramov suhe rastline v petsto mililitrih 50-odstotnega etanola; uporabimo lahko tudi žganje. Pijemo dve žlici zjutraj in zvečer. Obenem moramo jemati mineralni pripravek z železom.

Čaj v čaju

Zaupamo vam še recept dobrega poznavalca sladkega pelina Edgarja Prša, po katerem se iz njega izloči čim več artemisinina. Enega naredimo po hladnem postopku, da se vanj izločijo snovi, ki bi jih visoka temperatura uničila. Drugega pa zavremo, da se vanj izločijo tudi učinkovine, ki so koristne in jih lahko dobimo le s prevretkom. Ko se drugi čaj ohladi, ga zmešamo s prvim in tako imamo čaj v čaju, kjer imamo učinkovine tako iz hladnega postopka kot iz prevretka.

Prvi del: Zvečer v pol litra, največ pa v tri četrt litra vode vsujemo eno jušno žlico čaja; približno poldrugi gram posušene rastline. Pustimo stati čez noč, približno 12 ur. To zjutraj pogrejemo do temperature 50 stopinj. Odstavimo in pustimo v loncu do 15 minut. Nato precedimo.

Drugi del: Liste in cvetove, ki ostanejo, damo v dva decilitra vode in vodo zavremo. Ko voda zavre, odstavimo in pustimo še kakih 15 minut. Ko se čaj ohladi do približno 50 stopinj, ga precedimo in zmešamo s čajem, ki smo ga skuhali v prvem delu priprave. Čaj pijemo po požirkih čez cel dan. Lahko ga sladkamo in mešamo z drugimi čaji čez dan, denimo lipovim ali timijanovim. A vsakega skuhamo posebej; drugega mu primešamo, ko je hladen oziroma ima manj kot 50 stopinj.

Še več o sladkem pelinu se poučimo v knjižici »Sladki pelin – trenutno najbolj iskana rastlina«. Tu lahko tisti, ki nimate sami doma posajenega sladkega pelina (sadike spomladi dobite med drugim na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije v Žalcu), naročite čaj sladkega pelina; zrasel je na kmetiji Klepec v Beli krajini.

Tatjana Svete

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Olive na krožniku

Navadna oljka (Olea europaea) je znana po tem, da koristi vsem, ki imajo visok krvni tlak. A to še ni vse! Pospešuje presnovo, pomaga pri vnetju želodčne in črevesne sluznice ter tankega črevesa,...

Cikorija: kavni nadomestek, ki zdravi sladkorno, zaprtje in osteoartritis

Če ne morete zdržati brez jutranje kave, a se bojite, da bi v telo vnesli preveč kofeina, je morda cikorija tisto, kar iščete. Ta popularni kavni nadomestek ni le okusen jutranji napitek, ampak ima...

Sladki pelin razbije raka

Sladki pelin je najbolj iskana rastlina, ki deluje v boju zoper najbolj nasilne oblike raka. Je tudi pomoč pri preprečevanju vročičnih stanj pri prehladu in gripi. Njegov hidrolat zdravi herpes in...

8 koristi špinače

Špinača je bila superhrana, še preden so izumili ta termin! Jedel jo je risani junak Popaj. Špinača mu je dala moč, mišice pa so se spremenile v tornado energije. Špinača vsebuje več hranil kot...

Sveta Hildegarda: Začimbe za zdravje

Mešanica začimb s komarčkom To splošno zdravilo je dobro za vzdrževanje in obnovo zdravja. Zagotavlja lepo barvo kože in normalno prebavo, izboljša metabolizem in prekrvitev ter pripomore k...

Kdaj ne jem?

Se odložate za post, pa ne veste, kako bi začeli? Bi se radi prekinitveno postili, pa ne veste ali boste zdržali? Če se odločate za kratek post, vam bo v veliko pomoč revija Misteriji, v kateri v...

MIND in mediteranska prehrana upočasnjujeta Parkinsona

Če sledimo prehranjevanju MIND in mediteranski prehrani upočasnimo nastanek Parkinsonove bolezni za dobrih 17 let pri ženskah in za dobrih 8 let pri moških. Nova študija raziskovalcev kanadske...

Na krožniku: ciprje

Pred nekaj dnevi smo pisali o ozkolistnem ciprju. Ciprošu, kakor mu tudi rečejo. Najdemo ga na Pohorju, bogat je z vitamini in minerali, pektini. Priročen v kuhinji, kadar ni beluš , za juhe,...

Rukola za zdrave kosti

Rukola je mediteranska samonikla zelenjava, ki zmanjšuje tveganje za raka in blagodejno deluje na kosti. Rukola je mediteranska samonikla zelenjava grenkega okusa, ki je zelo razširjena po vsem...

S smutiji nad odvečne kilograme

Mangov smuti ¼ skodelice posnetega mleka ¼ pireja zrelih avokadov ½ skodelice mangovega soka ¼ skodelice vanilijevega jogurta brez maščobe 1 skodelica sveže stisnjenega soka limete 1 žlica sladkorja...

Artičoka znižuje holesterol in krvni sladkor

Cinatin, grenčine, flavonoidi, vitamini, železo, magnezij, beljakovine, zdrave maščobe. Vse to in še več vsebuje artičoka. Decembra, ko nehote tudi več pojemo, še kako prav pride. Lajša prebavne...

4 vrste hrane za lepšo polt

Do lepše polti ne pridemo s pudri, kremami in nategovanjem kože. Lepšo polt dobimo, ko umirimo um in telo, ko celice dobijo dovolj kisika in ko dobijo pravo hrano. Štiri vrste hrane še posebej dobro...

Rdeče meso slabše od cigaret

Rdeče in predelano meso sodita v skupino rakotvornih živil, je nedavno potrdila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Študija, v kateri je sodelovalo dvaindvajset znanstvenikov iz desetih držav,...

14 vrst hrane, ki ima več železa kot meso

Večina vegetarijancev ima težave zaradi nezadostnih ravni železa v krvi. Namesto mesa bi morali užiti eno od 14 vrst hrane, ki vsebuje več železa kot meso. Odrasel človek bi moral dnevno dobiti med...

Citronka proti živčnosti in nespečnosti

Citronka je znana po tem, da odpravlja napetost, živčnost, nespečnost, umirja srčni utrip, tesnobo, utesnjenost. Krepi srce, pomaga pri premagovanju depresije, pri krčih v prebavilih, pri...

Sladkosti iz jerebike

Hja, sliši se smešno, a tudi če je sladka, pomaga pri sladkorni bolezni in pri odvajanju vode. Priporočljiva zlasti pozimi, ker je učinkovita pri izkašljevanju in pri prehladih. Marmelada...

Namesto kozarca vina ...

Janež reprečuje nastajanje plinov, zavira razmnoževanje bakterij, uničuje črevesne zajedalce, deluje proti prebavnim krčem, razkužuje dihala, pomaga pri sapničnem katarju, vnetju sapnika in sapnic s...

Koristi ingverja

Ajurveda daje ingverju status zdravila za prsi. Čudežna začimba ima prebavilom prijazne lastnosti, poleg številnih drugih koristi. Milijoni jedilnih miz so v Indiji naloženi s palčkami svežega...