Ena izmed najbolj okusnih stročnic, črna leča, ima ogromno visokokakovostnih hranil, zaradi česar bi se morala znajti na jedilniku slehernega, ki mu je mar za zdravje.

Leča se v kuhinji uporablja že od antičnih časov. Stari Grki so jo uporabljali v kulinariki in v medicinske namene. Tako kot druge stročnice vsebuje tudi črna leča ogromno dragocenih hranil, a jo je, za razliko od drugih, relativno hitro pripraviti, zato je pred kuhanjem ni treba namakati.

Eno od najatraktivnejših vrst leče zagovorniki zdrave hrane imenujejo tudi vegetarijanski kaviar. Prvič zato, ker ni pogosto na jedilniku, in drugič zaradi polnosti okusa. Povrh vsega jo je zelo enostavno pripraviti. Za pripravo obroka potrebujemo le kakšnih 20 minut, največ pol ure.

Idealna za vegane

Izmed vseh stročnic in oreščkov je leča po vsebnosti beljakovin visoko na lestvici. Tretjino kalorij predstavljajo beljakovine, zaradi česar je idealna hrana za vse, ki ne jedo mesa. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin in beljakovin je primerna za športnike ter vse, ki imajo težave s srcem, žiljem ali sladkorno boleznijo. Ker vsebuje veliko folatov, naj bo pogosto tudi na jedilniku nosečnic. V vsakem primeru pa dobro vpliva na zdravje, na razvoj mišičnega tkiva in nas do sitega nahrani z malo kalorijami.

Magnezij

Ta stročnica vsebuje ogromno magnezija. Če ga imamo v telesu premalo, tvegamo, da zbolimo za katerimkoli od srčnih obolenj. Magnezij namreč uravnava srčni utrip, krčenje mišic, ščiti živce, ohranja zdravje prostate ter vpliva na delovanje ščitnice.

Beluga lečo odlikuje visoka raven topnih in netopnih vlaknin, hkrati pa ne vsebuje nasičenih maščob niti holesterola. Topne vlaknine pomagajo zmanjševati slab holesterol, ščitijo organizem pred srčnimi boleznimi in možgansko kapjo. Netopne dietne vlaknine v leči lajšajo prebavo, preprečujejo zaprtje in druge prebavne motnje, na primer sindrom razdraženega črevesja in divertikulozo, ter zmanjšujejo tveganje pred rakom debelega črevesa.

Ob tem vsebuje polifenole, ki celičnim strukturam nudijo močno zaščito pred oksidativno škodo, ki jo povzročajo prosti radikali. Beluga leča je bogat vir vitaminov in mineralov, odličen vir tiamina, fosforja, železa, cinka in folatov, ki zmanjšujejo raven homocisteina, ki je dejavnik tveganja za bolezni srca.

Poleti in pozimi
Primerna je v vsakem letnem času, še zlasti poleti, v solatah. Pozimi jo skuhano prepražimo na čebuli in česnu. Če zraven postrežemo še doma narejene kruhove cmoke, dobimo okusno gotovo jed, ki nas bo nasitila za ves dan. Ker črno barvo ohrani tudi po kuhanju, lahko iz nje naredimo črn namaz, lepo pa se poda tudi kot dodatek jedem, če jo uporabilo kot okras. Odlično jo lahko kombiniramo s paradižnikom, čebulo, česnom, mesom, soljenimi mesnimi izdelki, oljčnim oljem in ovčjim ter kozjim sirom. Sovpada s široko paleto začimb: z majaronom, lovorjem, materino dušico, kumino, kurkumo in različnimi mešanicami karija.