Kakiji so sladki plodovi, polni vitaminov, mineralov, vlaknin in koristnih rastlinskih spojin. Še več: krepijo srce, zmanjšujejo vnetje, podpirajo vid in ohranjajo zdrav prebavni sistem. Ker so zelo okusni, jih lahko kombiniramo s številnimi živili.

Izvirajo iz Kitajske in imajo okus po medu. Med najbolj priljubljenimi sortami sta Hachiya in Fuyu. Hachiya v obliki srca vsebuje veliko tanina, ki daje sadežu suh in grenak okus. To vrsto moramo olupiti, preden jo zaužijemo. Tudi Fuyu vsebuje tanine, ampak jih ni treba lupiti. Kaki jemo surov, posušen ali kuhan. Po svetu iz njega v glavnem delajo žele, pijače, pite, omake in pudinge.

Zakaj ga je dobro vključiti v prehrano? Ker …

… vsebuje veliko hranil

Že manjši kakiji vsebujejo ogromno vitaminov in mineralov. En kaki (168 gramov) vsebuje:

  • kalorij: 118
  • ogljikovih hidratov: 31 gramov
  • beljakovin: 1 gram
  • maščobe: 0,3 grama
  • vlaknine: 6 gramov
  • vitamin A: 55 % dnevne priporočene količine (dpk)
  • vitamin C: 22 % dpk
  • vitamin E: 6 % dpk
  • vitamin K: 5 % dpk
  • vitamin B6 (piridoksin): 8 % dpk
  • kalij: 8 % dpk
  • baker: 9 % dpk
  • mangan: 30 % dpk

Kaki je tudi dober vir tiamina (B1), riboflavina (B2), folata, magnezija in fosforja. Ti barviti plodovi imajo malo kalorij, a veliko vlaknin.

… je poln antioksidantov

Kakiji vsebujejo koristne antioksidante, zlasti karotenoide in flavonoide. Ti preprečujejo oksidativni stres in ščitijo celice pred celičnimi poškodbami. Oksidativni stres je povezan z nekaterimi kroničnimi boleznimi, na primer z boleznimi srca, sladkorno boleznijo, rakom in nevrološkimi stanji, kot so Alzheimerjeva bolezen. Prehrana z visoko vsebnostjo flavonoidov zmanjšuje tveganje za bolezni srca, s starostjo povezanega duševnega upada in pljučnega raka.

… krepi srce

Flavonoidi in tanini v kakiju zmanjšujejo krvni tlak, vnetja in ravni slabega (LDL) holesterola. Študija pri več kot 98 tisoč ljudeh je ugotovila, da imajo tisti z najvišjim vnosom flavonoidov 18 % manjše tveganje za smrt zaradi srca kot tisti, ki zaužijejo manj flavonoidov.

… zmanjšuje vnetja

Kaki ima veliko vitamina C, ki zmanjšuje vnetja, ki so povezana s številnimi kroničnimi obolenji: boleznimi srca, artritisom, sladkorno boleznijo, rakom in debelostjo. En kaki vsebuje 20 % dnevnega priporočenega vnosa vitamin C.

… bogat z vlakninami

Ker je bogat z vlakninami, znižuje slab (LDL) holesterol, krvni sladkor in pomaga uravnavati prebavo.

… izboljšuje vid

Kakiji so bogati z vitaminom A, luteinom in zeaksantinom, hranili, ki podpirajo zdrav vid.

… okusen in enostaven za pripravo

Ker so posebnega okusa, jih lahko vključimo v sladke ali slane jedi, tudi ovsene, mesne, pečene in v smutije.

  • Narezane kakije lahko damo na solate.
  • Sveže ali kuhane dodamo jutranjemu obroku kosmičev ali v jogurt.
  • Pražene kakije prelijmo z medom in postrezimo kot desert.
  • Posušene in sveže vmešamo v mafine, kruh ali pecivo.
  • Kombiniramo z jagodami in citrusi v okusni sadni solati.
  • Prevrete kakije postrežemo k popečenemu siru (brieju).
  • Kakije popecimo s piščancem ali svinjino.
  • Zamrznjene kakije dodamo v smuti.

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...