Kakiji so sladki plodovi, polni vitaminov, mineralov, vlaknin in koristnih rastlinskih spojin. Še več: krepijo srce, zmanjšujejo vnetje, podpirajo vid in ohranjajo zdrav prebavni sistem. Ker so zelo okusni, jih lahko kombiniramo s številnimi živili.
Izvirajo iz Kitajske in imajo okus po medu. Med najbolj priljubljenimi sortami sta Hachiya in Fuyu. Hachiya v obliki srca vsebuje veliko tanina, ki daje sadežu suh in grenak okus. To vrsto moramo olupiti, preden jo zaužijemo. Tudi Fuyu vsebuje tanine, ampak jih ni treba lupiti. Kaki jemo surov, posušen ali kuhan. Po svetu iz njega v glavnem delajo žele, pijače, pite, omake in pudinge.
Zakaj ga je dobro vključiti v prehrano? Ker …
… vsebuje veliko hranil
Že manjši kakiji vsebujejo ogromno vitaminov in mineralov. En kaki (168 gramov) vsebuje:
- kalorij: 118
- ogljikovih hidratov: 31 gramov
- beljakovin: 1 gram
- maščobe: 0,3 grama
- vlaknine: 6 gramov
- vitamin A: 55 % dnevne priporočene količine (dpk)
- vitamin C: 22 % dpk
- vitamin E: 6 % dpk
- vitamin K: 5 % dpk
- vitamin B6 (piridoksin): 8 % dpk
- kalij: 8 % dpk
- baker: 9 % dpk
- mangan: 30 % dpk
Kaki je tudi dober vir tiamina (B1), riboflavina (B2), folata, magnezija in fosforja. Ti barviti plodovi imajo malo kalorij, a veliko vlaknin.
… je poln antioksidantov
Kakiji vsebujejo koristne antioksidante, zlasti karotenoide in flavonoide. Ti preprečujejo oksidativni stres in ščitijo celice pred celičnimi poškodbami. Oksidativni stres je povezan z nekaterimi kroničnimi boleznimi, na primer z boleznimi srca, sladkorno boleznijo, rakom in nevrološkimi stanji, kot so Alzheimerjeva bolezen. Prehrana z visoko vsebnostjo flavonoidov zmanjšuje tveganje za bolezni srca, s starostjo povezanega duševnega upada in pljučnega raka.
… krepi srce
Flavonoidi in tanini v kakiju zmanjšujejo krvni tlak, vnetja in ravni slabega (LDL) holesterola. Študija pri več kot 98 tisoč ljudeh je ugotovila, da imajo tisti z najvišjim vnosom flavonoidov 18 % manjše tveganje za smrt zaradi srca kot tisti, ki zaužijejo manj flavonoidov.
… zmanjšuje vnetja
Kaki ima veliko vitamina C, ki zmanjšuje vnetja, ki so povezana s številnimi kroničnimi obolenji: boleznimi srca, artritisom, sladkorno boleznijo, rakom in debelostjo. En kaki vsebuje 20 % dnevnega priporočenega vnosa vitamin C.
… bogat z vlakninami
Ker je bogat z vlakninami, znižuje slab (LDL) holesterol, krvni sladkor in pomaga uravnavati prebavo.
… izboljšuje vid
Kakiji so bogati z vitaminom A, luteinom in zeaksantinom, hranili, ki podpirajo zdrav vid.
… okusen in enostaven za pripravo
Ker so posebnega okusa, jih lahko vključimo v sladke ali slane jedi, tudi ovsene, mesne, pečene in v smutije.
- Narezane kakije lahko damo na solate.
- Sveže ali kuhane dodamo jutranjemu obroku kosmičev ali v jogurt.
- Pražene kakije prelijmo z medom in postrezimo kot desert.
- Posušene in sveže vmešamo v mafine, kruh ali pecivo.
- Kombiniramo z jagodami in citrusi v okusni sadni solati.
- Prevrete kakije postrežemo k popečenemu siru (brieju).
- Kakije popecimo s piščancem ali svinjino.
- Zamrznjene kakije dodamo v smuti.