5 koristi kislih kumaric

Kumarice vsebujejo pomembna hranila, kot na primer vlaknine, vitamin K in celo probiotike. Kisle kumarice, skupaj s sokom v katerega so namočene, so postale zelo priljubljene pri športnikih, saj tako ohranijo raven soli v krvi. Sicer pa so zaželene tudi pri osebah, ki se borijo s previsokim krvnim tlakom. Za vas smo pripravili recept, kako narediti kumarice, ki so bolj zdrave kot kupljene v trgovini, saj vsebujejo manj a ravno prav soli.

Polne vlaknin

Journal of American Medical Association prepoznava, da je veliko bolezni neposredno povezano s konsistenco blata, ta pa je odvisna od vnosa vlaknin. Tipična prehrana ima malo vlaknin, to pa lahko deloma pojasni tudi, zakaj je danes toliko zdravstvenih težav, vključno s srčnimi boleznimi, divertikulozo, boleznimi žolčnika, krčnimi žilami, globoko vensko trombozo, hiatusno kilo in tumorjev debelega črevesa.

Preprečujejo poškodbe celic

Večina zelenjave vsebuje antioksidante in tudi kisle kumarice jih. Vsebujejo še
monoterpen, ki se antioksidantnim molekulam pomagajo pritrditi na oksidirane molekule, ki bi sicer poškodovale telo. Ti učinki so bili potrjeni v mednarodni študiji, raziskave pa so pokazale, da je antioksidacijska aktivnost kumaric primerljiva z askorbinsko kislino, alfa-tokoferolom in kvercetinom. Kumarice imajo tako protivnetne in analgetične lastnosti, ki preprečujejo poškodbe prostih radikalov.

Pomagajo črevesju

Podobno kot fermentirano kislo zelje, kisle kumarice vsebujejo probiotik, ki koristi črevesju.
Probiotiki pomagajo prebavi, in ko telo pravilno prebavi živila, lahko to pomaga pri izgubi teže in splošnemu delovanju telesa. Kumarice so fermentirana hrana, ki vsebuje bakterije, prijazne do črevesja, tudi luknjičastega.

Zmanjšujejo mišične krče

Zaužitje soka kislih kumaric pomaga zmanjšati in celo odpraviti mišične krče in spazme, pomaga tudi pri menstrualnih težavah.

Zmanjšuje strjevanje krvi

Vitamin K preprečuje strjevanje krvi in krepi kosti. Še več, izboljšuje delovanje možganov, spodbuja zdravo presnovo in se bori proti raku. Vitamin K je topen v maščobah, kar pomeni, da ga telo shranjuje v maščobnem tkivu in jetrih. Jemanje antibiotikov lahko uniči dobre bakterije, kar lahko vodi do blagega pomanjkanja.

 

Recepte za vložene kisle kumarice najdete v rubriki Recept tedna.

Preberite še več člankov - Prehrana

Brezglutensko žito: kvinoja

Kvinoja ima od nekdaj svoje mesto v starodavnih verskih obredih in v domačih kuhinjah. Njena hranilna in zdravilna vrednost je tako impresivna, da jo želijo v NASI uporabiti tudi za dolgotrajne...

Čustveno prenajedanje v kriznem času

Kamorkoli pogledamo beseda teče o aktualni epidemiji in korona virusu. Situacija daleč od tega, da ne bi bila resna. V vseh medijih so napotki, kaj moramo storiti, da se ne bi okužili, kakšni so...

Juhe TO GO oziroma za s sabo

Vse življenje sem se jim izogibala, sedaj pa si jih pripravim ne glede na to, ali delam od doma ali na terenu. So okusne, nasitijo in pogrejejo. Pa še zdrave so! Predvsem pa so nepogrešljive, če...

10 koristi rukole

Rukola ima številne koristi na zdravje, med drugim vpliva na izgubo telesne teže, zmanjša tveganje za raka, podpira zdrave kosti in izboljšuje zdravje oči. Zaradi svojih antioksidantivnih lastnosti...

Oljčno olje proti osteoporozi

Nedavna študija je pokazala, da imajo ljudje, ki uživajo hladno stiskano ekstra deviško oljčno olje, več kot polovico manjše tveganje za nastanek zlomov, povezanih z osteoporozo, v primerjavi s...

Kadar je treba uravnati sladkor

Uravnavanje sladkorja je ena izmed težav, kjer bi se nam večja uporaba začimb še kako obrestovala, saj krvni sladkor z različnimi mehanizmi uravnava skoraj 30 začimb! Ni torej nujno, da se odpovemo...

Brezkofeinska kava: dobra ali slaba

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

Najboljši veganski viri beljakovin

Visoko beljakovinske diete, kot je na primer Atkinsova, je ljudem privzgojila prepričanja, da je možno shujšati le z visokim vnosom živalskih beljakovin. Veliko nas je, ki dejansko pojemo preveč...

5 koristi peteršilja

Peteršilj je prehranska elektrarna , polna vitaminov A, B, C in K ter mineralov (železa in kalija). To smaragdno zeleno zelišče pomaga zmanjševati zadrževanje vode in napihnjenost (edem), brez da bi...

Kako naredimo mandljevo moko?

Mandljeva moka je v peki zelo priljubljena. Če ji dodamo še odmerek zdravih maščob in beljakovin, dobimo zares zdravo slaščico. Kako jo naredimo sami? Podobno kot pri kuhanju kave, tudi tukaj sproti...

Katera sol je najprijaznejša zdravju?

Zdravo mero pri soljenju jedi je dobro imeti predvsem zato, ker priporočeno dnevno količino natrija hitro lahko presežemo – sol se namreč skriva v mnogih živilih in pripravljenih jedeh. Za otroke,...

Hrana, ki stara

"Pijmo veliko vode, redno jejmo, dovolj spimo in poskrbimo za redno telesno aktivnost. Tako bomo poskrbeli za zdravo in tudi lepo telo," trdi dr. Oz. Macchiatto in kapučino Čeprav je jutro dobro...

5 pijač za čiščenje ledvic

Ledvice čistijo kri oziroma filtrirajo strupene snovi iz krvi. Ker lahko strupi vplivajo na celo telo, ni nobenega dvoma, da je podpora ledvicam ključnega pomena za ohranjanje splošnega zdravja....

15 koristi cvetače

Če smo med prazniki veliko jedli, je morda zdaj primerno (pa ne samo zato!), da posežemo po cvetači. Je lahko prebavljiva, nasitna, pomaga prebavi in presnovi. Spodbuja zdravje srca Cvetača je...

8 vrst hrane, ki bi jo morali jesti skupaj

Tako kot nekatere rastline bolje rastejo druga ob drugi, tako je tudi nekatera živila bolje jesti skupaj. Puran s sladkim krompirjem Cink je desna roka vitamina A. Vitamin A je antioksidant, ki ga...

12 koristi česna

Česen ni le naravni antibiotik, ampak je učinkovit tudi v kozmetiki ali na vrtu. 1. Ohranja zdravje . Z lastnostmi česna, ki naj bi pomagale srcu in jetrom, bi lahko povečali presnovo železa,...

Kaj če bi vsak dan jedli zeleno?

Spodbuda za raziskovanje dobrodejnega delovanja zelene je prišla kar iz družinskega kroga enega od raziskovalcev. Njegov oče je, potem ko je teden dni jedel po dobrih 10 dekagramov zelene na dan,...

Do 'zdravilne' kave v štirih korakih

Kava je največji vir antioksidantov, je pokazala nedavna študija ameriške univerze Scranton. Nekaj skodelic kave na dan lahko zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, Alzheimerjevo bolezen in...