Če bi mi pred časom kdo rekel, naj si naredim namaz iz materine dušice, bi ga debelo pogledala in pomislila, pa a to sploh kdo lahko poje? Ko pa sem dobila tale recept, ki sem ga poljubno začinila še s svojimi zelišči - pa nič hudega, če vi tega ne naredite -, sem bila naravnost presenečena. Zelo osvežilno. In, sodeč po koristih materine dušice, tudi hranilno.
Namaz
Potrebujemo: 1 skodelico skutinega namaza s smetano, 1 jedilno žlico oljčnega olja, 2 pesti drobno narezane materine dušice.
Priprava: vse sestavine skupaj dobro premešamo in namaz je gotov.
Rižota s kurjimi jetrci
Potrebujemo: ¼ kg kurjih jetrc, 30 dag riža, 12 dag masla, 1 čebulo, 1 žlico paradižnikove mezge, materino dušico, peteršilj, sol, poper.
Priprava: na 6 dag masla prepražimo riž da postekleni. Nalijemo vodo, posolimo in kuhamo na zmernem ognju dokler se ne zmehča. Na preostalem maslu prepražimo na drobno nasekljano čebulo, dodamo na drobne koščke narezana kurja jetrca in jih prepražimo. Paradižnikovo mezgo zmešamo z vodo in v njo zmešamo na drobno narezano materino dušico. Posolimo in popopramo. Omako prelijemo čez jetrca, premešamo in rahlo zakuhamo. Zmešamo z kuhanim rižem ter posipamo z drobno narezanim peteršiljem. Da bo jed še okusnejša, lahko pripravimo še paradižnikovo solato.
Kis z materino dušico
V 1 liter dobrega domačega jabolčnega kisa damo 3 vejice sveže materine dušice. Kis naj stoji v temnem prostoru 3 tedne, nato pa je primeren za pripravo.
Opis, slike in recepte pripravil: Borut Cerkvenič