Na krožniku: ciprje

Pred nekaj dnevi smo pisali o ozkolistnem ciprju. Ciprošu, kakor mu tudi rečejo. Najdemo ga na Pohorju, bogat je z vitamini in minerali, pektini. Priročen v kuhinji, kadar ni beluš, za juhe, prikuhe, solate, čaje.

Krepka juha

Potrebujemo: 10 dag listov ciprja, 5 dag koprivnih listov, 4 krompirje, 5 dag mladih listov alpske kislice, 2 korenčka, 1 glavico čebule, 2 dag masla, 1 jajce, 2 žlici kisle smetane, drobnjak, sol in poper po okusu.

Očiščene mlade poganjke in liste ozkolistnega ciprja, mlade koprivine liste in mlade liste alpske kislice operemo in prelijemo z vrelo vodo. Odcedimo in vse skupaj drobno narežemo. Na raztopljenem maslu prepražimo drobno narezano čebulo, krompir narezan na kocke in korenček narezan na kolutiče. Dodamo na drobno narezano zelenjavo ter zalijemo z litrom in pol vode. Posolimo in popopramo. Juho kuhamo na lahkem ognju dokler se zelenjava ne zmehča. Dodamo jajce in kislo smetano ter dobro zmešamo. Juho lahko okrasimo s sveže narezanim drobnjakom. JJuha pomaga bolnikom k hitrejšemu okrevanju.

Jajce s ciprjem

Potrebujemo: 3 jajca, 1 jedilno žlico kisle smetane, 2 jedilni žlici oljčnega olja, 3 pesti dobro opranih in na drobno narezanih mladih listov ozkolistnega ciprja, česen, peteršilj, sol in poper.

Jajca razžvrkljamo, dodamo kislo smetano, sesekljan peteršilj, na drobno narezan česen, liste ciprja, sol in poper po okusu. Vse dobro premešamo in spečemo kot omleto na vročem olju v ponvi. Še toplo postrežemo.

Testenine z ozkolistnim ciprjem

Potrebujemo: ½ kg ozkolistnega ciprja, 30 dag testenin, 1 večjo čebulo, 5 jedilnih žlic olja, sol in poper po okusu.

Na drobno narežimo čebulo in ga prepražimo na dveh žlicah olja, da postane lepo rumena. Dodajmo oprane in drobno narezane liste ozkolistnega ciprja in blanširamo 15 minut. Po potrebi dolivamo vodo. Posolimo in popopramo. V slani vodi skuhamo testenine (polžke, makarone, špagete, široke rezance ipd.), odcedite in jih damo v posodo s 3 žlicami olja. Na koncu dodamo še blanširano zelenjavo, vse skupaj zmešamo in takoj postrežemo.

Omaka

Potrebujemo: 2 žlici olja, 2 žlici moke, 3 žlice drobno narezanih listov ozkolistnega ciprja, juho, žlico kisle smetane, limonin sok in sol.

Moko in liste ozkolistnega ciprja rahlo prepražimo na olju, zalijemo z juho in pokuhamo. Nato precedimo dodamo žlico kisle smetane ter okisamo z limoninim sokom. Omako ponudimo k kuhani govedini, divjačini in zrezkom.

Solata

Potrebujemo: ½ kg mladih listov ozkolistnega ciprja, 2 mladi čebuli, 2 žlici ribanega hrena, 2 dl kisle smetane, limonin so kali dober jabolčni kis, sol.

Oprane mlade liste ozkolistnega ciprja blanširajmo, odcedimo in na drobno narežimo. Ko se ohladijo, jih zmešajmo z (na kolutiče) narezano mlado čebulo, ribanim hrenom in soljo. Polijemo z limoninim sokom ali z jabolčnim kisom, zalijemo s kislo smetano in zmešajmo. Postrežemo takoj.

 

Slike, opis in recepture pripravil: Borut Cerkvenič - Crga 

Preberite še več člankov - Prehrana

Z medom nad tegobe

Načinov uporabe medu je ogromno. Imenujejo ga tudi nektar bogov, saj ga lahko uporabljamo kot mazilo za rane, sirup proti kašlju, zdravilo proti raku, zdravilo za bronhitis in na številne druge...

Limona za kis, bučke in še kaj

Limona, bogata z vitaminom C ni dobra le v limonadi, ampak tudi drugje na krožniku. Lako pa na primer iz nje naredite tudi kis in olje. Kis in olje 5 svežih listov citronke za 14 dni namočimo v ½...

Vrtni šetraj na krožniku

Kaj pa če bi si kdaj privoščili šetraj? Ker ga imamo doma, ker je zdrav, pa tudi izjemno okusen, če ga pripravimo takole... Namaz s šetrajem Potrebujemo: 20 dag kuhanega belega fižola, 2 žlici...

Olive na krožniku

Navadna oljka (Olea europaea) je znana po tem, da koristi vsem, ki imajo visok krvni tlak. A to še ni vse! Pospešuje presnovo, pomaga pri vnetju želodčne in črevesne sluznice ter tankega črevesa,...

Cikorija: kavni nadomestek, ki zdravi sladkorno, zaprtje in osteoartritis

Če ne morete zdržati brez jutranje kave, a se bojite, da bi v telo vnesli preveč kofeina, je morda cikorija tisto, kar iščete. Ta popularni kavni nadomestek ni le okusen jutranji napitek, ampak ima...

Sladki pelin razbije raka

Sladki pelin je najbolj iskana rastlina, ki deluje v boju zoper najbolj nasilne oblike raka. Je tudi pomoč pri preprečevanju vročičnih stanj pri prehladu in gripi. Njegov hidrolat zdravi herpes in...

8 koristi špinače

Špinača je bila superhrana, še preden so izumili ta termin! Jedel jo je risani junak Popaj. Špinača mu je dala moč, mišice pa so se spremenile v tornado energije. Špinača vsebuje več hranil kot...

Sveta Hildegarda: Začimbe za zdravje

Mešanica začimb s komarčkom To splošno zdravilo je dobro za vzdrževanje in obnovo zdravja. Zagotavlja lepo barvo kože in normalno prebavo, izboljša metabolizem in prekrvitev ter pripomore k...

Kdaj ne jem?

Se odložate za post, pa ne veste, kako bi začeli? Bi se radi prekinitveno postili, pa ne veste ali boste zdržali? Če se odločate za kratek post, vam bo v veliko pomoč revija Misteriji, v kateri v...

MIND in mediteranska prehrana upočasnjujeta Parkinsona

Če sledimo prehranjevanju MIND in mediteranski prehrani upočasnimo nastanek Parkinsonove bolezni za dobrih 17 let pri ženskah in za dobrih 8 let pri moških. Nova študija raziskovalcev kanadske...

Na krožniku: ciprje

Pred nekaj dnevi smo pisali o ozkolistnem ciprju. Ciprošu, kakor mu tudi rečejo. Najdemo ga na Pohorju, bogat je z vitamini in minerali, pektini. Priročen v kuhinji, kadar ni beluš , za juhe,...

Rukola za zdrave kosti

Rukola je mediteranska samonikla zelenjava, ki zmanjšuje tveganje za raka in blagodejno deluje na kosti. Rukola je mediteranska samonikla zelenjava grenkega okusa, ki je zelo razširjena po vsem...

S smutiji nad odvečne kilograme

Mangov smuti ¼ skodelice posnetega mleka ¼ pireja zrelih avokadov ½ skodelice mangovega soka ¼ skodelice vanilijevega jogurta brez maščobe 1 skodelica sveže stisnjenega soka limete 1 žlica sladkorja...

Artičoka znižuje holesterol in krvni sladkor

Cinatin, grenčine, flavonoidi, vitamini, železo, magnezij, beljakovine, zdrave maščobe. Vse to in še več vsebuje artičoka. Decembra, ko nehote tudi več pojemo, še kako prav pride. Lajša prebavne...

4 vrste hrane za lepšo polt

Do lepše polti ne pridemo s pudri, kremami in nategovanjem kože. Lepšo polt dobimo, ko umirimo um in telo, ko celice dobijo dovolj kisika in ko dobijo pravo hrano. Štiri vrste hrane še posebej dobro...

Rdeče meso slabše od cigaret

Rdeče in predelano meso sodita v skupino rakotvornih živil, je nedavno potrdila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Študija, v kateri je sodelovalo dvaindvajset znanstvenikov iz desetih držav,...

14 vrst hrane, ki ima več železa kot meso

Večina vegetarijancev ima težave zaradi nezadostnih ravni železa v krvi. Namesto mesa bi morali užiti eno od 14 vrst hrane, ki vsebuje več železa kot meso. Odrasel človek bi moral dnevno dobiti med...

Citronka proti živčnosti in nespečnosti

Citronka je znana po tem, da odpravlja napetost, živčnost, nespečnost, umirja srčni utrip, tesnobo, utesnjenost. Krepi srce, pomaga pri premagovanju depresije, pri krčih v prebavilih, pri...