Nove raziskave so morda odkrile encim, ki bi lahko lajšal simptome pri ljudeh, občutljivih na gluten. Študija kaže, da lahko s tabletami, ki vsebujejo ta encim, glutenu onemogočimo, da pride do tankega črevesa in s tem drastično zmanjšamo simptome netolerance za gluten.
Gluten je protein, ki ga najdemo predvsem v žitaricah, na primer v pšenici, ržu, ječmenu, pa v nekaterih zdravilih in dodatkih. Pri nekaterih ljudeh lahko gluten povzroči hude prebavne težave. Nekateri imajo celiakijo, drugi pa so le preobčutljivi na gluten. Celiakija je dedna avtoimunska motnja, v kateri imunski sistem telesa začne napadati tanko črevo, ko zazna gluten. Nekaj simptomov preobčutljivosti na gluten in celiakijo je podobnih, vendar gluten v prvem primeru ne škoduje tankemu črevesu. Intoleranca za gluten lahko povzroči tudi dodatne simptome, na primer odrevenelost nog ali mišične krče. Okoli 18 milijonov Američanov je intolerantnih na gluten, a nimajo celiakije. Nova študija kaže, da lahko encim (imenovan aspergillus niger, ki je derivat prolil endoproteaze (AN-PEP), prepreči glutenu, da vstopi v tanko črevo in tako zmanjša simptome pri bolnikih, občutljivih na gluten.
Na Švedskem so ta encim dali 18 bolnikom, preobčutljivim na gluten. Udeleženci so užili kašo z dvema pšeničnima piškotkoma, ki sta vsebovala gluten, nato pa so jim dajali AN-PEP ali placebo. Encim so dobili v velikih ali v majhnih odmerkih. Raziskovalci so naslednje tri ure spremljali ravni glutena v želodcu in tankem črevesju. Študija je pokazala, da sta imeli skupini, ki sta prejemali nizek in visok odmerek encima, 85 odstotkov manj glutena v želodcu kot skupina, ki je prejemala placebo. V dvanajsterniku – prvem delu tankega črevesja – je bilo glutena v skupini, ki je prejemala visok odmerek encima, manj za kar 81 odstotkov; v skupini, ki je prejemala nižje odmerke, pa je bilo za kar 87 odstotkov manj glutena.
Predhodne raziskave so potrdile, da lahko encim razgradi gluten, če ga pojemo v tekoči obliki, ta študija pa je to potrdila še pri normalnem obroku. Ker lahko celo majhne količine glutena močno vplivajo na bolnike, ki so preobčutljivi za gluten, ima lahko ta encim pomembno vlogo pri odpravljanju preostalega glutena, ki je pogosto vzrok za neprijetne simptome. Raziskovalci ugotavljajo, da koristni učinki encima morda ne veljajo za bolnike s celiakijo. Pri celiakiji lahko dolgotrajno škodo povzročijo celo najmanjše količine glutena. »Študije kažejo, da lahko tudi pri prehrani brez glutena pride do nenamernega vnosa glutena. Rezultati kažejo, da lahko ta encim potencialno zmanjša neželene učinke, ki nastanejo pri posameznikih, občutljivih na gluten. Ne vemo, če bi encim pomagal, da bi lahko jedli pico ali testenine, ki imajo veliko glutena, vendar bi se lahko po njem vsekakor počutili bolje, če bi nevede zaužili malo glutena.«