Encim, ki preprečuje intoleranco na gluten

Nove raziskave so morda odkrile encim, ki bi lahko lajšal simptome pri ljudeh, občutljivih na gluten. Študija kaže, da lahko s tabletami, ki vsebujejo ta encim, glutenu onemogočimo, da pride do tankega črevesa in s tem drastično zmanjšamo simptome netolerance za gluten.

Gluten je protein, ki ga najdemo predvsem v žitaricah, na primer v pšenici, ržu, ječmenu, pa v nekaterih zdravilih in dodatkih. Pri nekaterih ljudeh lahko gluten povzroči hude prebavne težave. Nekateri imajo celiakijo, drugi pa so le preobčutljivi na gluten. Celiakija je dedna avtoimunska motnja, v kateri imunski sistem telesa začne napadati tanko črevo, ko zazna gluten. Nekaj simptomov preobčutljivosti na gluten in celiakijo je podobnih, vendar gluten v prvem primeru ne škoduje tankemu črevesu. Intoleranca za gluten lahko povzroči tudi dodatne simptome, na primer odrevenelost nog ali mišične krče. Okoli 18 milijonov Američanov je intolerantnih na gluten, a nimajo celiakije. Nova študija kaže, da lahko encim (imenovan aspergillus niger, ki je derivat prolil endoproteaze (AN-PEP), prepreči glutenu, da vstopi v tanko črevo in tako zmanjša simptome pri bolnikih, občutljivih na gluten.

Na Švedskem so ta encim dali 18 bolnikom, preobčutljivim na gluten. Udeleženci so užili kašo z dvema pšeničnima piškotkoma, ki sta vsebovala gluten, nato pa so jim dajali AN-PEP ali placebo. Encim so dobili v velikih ali v majhnih odmerkih. Raziskovalci so naslednje tri ure spremljali ravni glutena v želodcu in tankem črevesju. Študija je pokazala, da sta imeli skupini, ki sta prejemali nizek in visok odmerek encima, 85 odstotkov manj glutena v želodcu kot skupina, ki je prejemala placebo. V dvanajsterniku – prvem delu tankega črevesja – je bilo glutena v skupini, ki je prejemala visok odmerek encima, manj za kar 81 odstotkov; v skupini, ki je prejemala nižje odmerke, pa je bilo za kar 87 odstotkov manj glutena.

Predhodne raziskave so potrdile, da lahko encim razgradi gluten, če ga pojemo v tekoči obliki, ta študija pa je to potrdila še pri normalnem obroku. Ker lahko celo majhne količine glutena močno vplivajo na bolnike, ki so preobčutljivi za gluten, ima lahko ta encim pomembno vlogo pri odpravljanju preostalega glutena, ki je pogosto vzrok za neprijetne simptome. Raziskovalci ugotavljajo, da koristni učinki encima morda ne veljajo za bolnike s celiakijo. Pri celiakiji lahko dolgotrajno škodo povzročijo celo najmanjše količine glutena. »Študije kažejo, da lahko tudi pri prehrani brez glutena pride do nenamernega vnosa glutena. Rezultati kažejo, da lahko ta encim potencialno zmanjša neželene učinke, ki nastanejo pri posameznikih, občutljivih na gluten. Ne vemo, če bi encim pomagal, da bi lahko jedli pico ali testenine, ki imajo veliko glutena, vendar bi se lahko po njem vsekakor počutili bolje, če bi nevede zaužili malo glutena.«

Preberite še več člankov - Prehrana

Antioksidanti: robide

Če bi vedeli, kaj vse imajo v sebi robide, bi si jih večkrat privoščili za popoldansko malico ali pa za zajtrk, v smutiju. Preprečujejo in upočasnjujejo nastanek raka Ena od najbolj raziskanih...

Zdravje na krožniku: peteršilj

Peteršilj je prehranska elektrarna, polna vitaminov A, B, C in K ter mineralov (železa in kalija). To smaragdno zeleno zelišče pomaga zmanjševati zadrževanje vode in napihnjenost (edem), brez da bi...

Kumarice preprečujejo rane na želodcu

Kisle kumarice večinoma uporabljamo kot prilogo, a njihova največja moč se pokaže, če jih jemo samostojno. Kumarice imajo veliko vitaminov, malo maščob in veliko vlaknin, bogate so z železom,...

Šipek pri kašlju in angini

Vitamini A, B1, B2, C, E, F, K in P, čreslovine, pektin, sluzi in sadne kisline, sladkor, eterično olje, čreslovine in rudninske snovi pomagajo, ko smo prehlajeni in če močno kašljamo. Čajna...

Brezglutensko žito: amarant

Amarant je nasitno živilo, bogato z beljakovinami. Pomaga prebavi, uravnava holesterol in krvni tlak ter je priporočljiv za vse, ki imajo težave z ledvicami ali artritisom. Bogat z beljakovinami...

14 skrivnosti žensk, ki ne potrebujejo diete

Nekatere ženske so vitke po naravi, druge z lahkoto ohranjajo idealno težo, ker se držijo določenih pravil. Pa jih poglejmo... Dovolj spimo . Ljudje, ki kronično premalo spijo, so bolj debeli od...

Oreški, semena in stročnice: sončnična semena

Sončnična semena so polna pomembnih hranil in imajo številne koristi za zdravje. Študije kažejo, da lahko hranila in ostale spojine v sončničnih semenih zmanjšajo tveganje za bolezni srca, raka,...

Šipek pri prehladu in utrujenosti

Vitamini A, B1, B2, C, E, F, K in P, čreslovine, pektin, sluzi in sadne kisline, sladkor, eterično olje in rudninske snovi so tisto, kar šipek dela tako nepogrešljivega v domači kuhinji. Ne le, da...

Vegani ali vsejedi?

Vegetarijanci iz prehrane izključijo meso, perutnino in morske sadeže, nekateri tudi mleko in mlečne izdelke. Vegani ne jejo mesa, perutnine in morskih sadežev, iz prehrane pa izločijo tudi vse...

Čaji iz tolščaka

Kot semo že včeraj pisali, tolščak ali portulak pomaga pri srčnih boleznih, krepi možgane in imunski sistem, izboljšuje pretok krvi in preprečuje nastajanje krvnih strdkov v arterijah. Pomaga pri...

Koruza na ta in oni način

Olja, eterična olja, smola, glikozidna grenčina, čreslovine, saponini, sladkor, rudninske snov, vitamini E, K, B, C in D, kot tudi železo, magnezij, kalij in fosfor so razlog, da je dobro uživati...

Lešniki že padajo na tla

Bolj malo jih poznam, ki jim lešniki ne bi teknili. Ne le, da so okusni, so tudi zelo zdravi. Bogati so s čreslovinami, beljakovinami, flavonoidi, eteričnimi olji, ogljikovimi hidrati, z nikotinsko...

Čokoladno lešnikov namaz za zares dobro jutro

Verjetno ni otroka, ki ne mara Nutelle ali njej podobnega sladkega čokoladnega namaza z lešniki. Na kruhu, palačinkah, na žlico, vsak dan. Namesto da jo kupimo, jo pripravimo sami. Potrebujemo: 100...

12 koristi kolerabe

Preprečuje anemijo, pospešuje presnovo, telesu zagotovi hranila in zmanjšuje CRP, beljakovino, ki je pri zdravih osebah prisotna v zelo nizkih ravneh. Pospešuje prebavo Koleraba ima ogromno vlaknin,...

10 koristi brstičnega ohrovta

Skodelica brstičnega ohrovta vsebuje 270 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina K1 (pomembnega za zdravje srca in ožilja) ter 160 odstotkov dnevnega vnosa vitamina C. Bogat z vitamini...

Lešniki, ki to niso

Čeprav so jo naši predniki v preteklosti že sejali, je na današnjih njivah in gredicah skoraj ni. Čičerika. Lešnik, ki to ni. V razvitem svetu je v prehrani najbolj razširjeno kuhano zrnje, ki se je...

dr. Oz: Zdrava olja za kuhanje

Ni vsako olje primerno za peko. Dr. Oz je pripravil spisek tistih, na katerih lahko cvremo, kuhamo, pečemo. Oljčno olje Ekstra deviško oljčno olje ima nizko dimno točko (123 °C), zato z njim...

Močvirski oslad za kosilo

Majhni beli cvetovi, združeni v navidezne večdelne kobule, ki jih najdemo na vlažnih travnikih, v grmovju in goščavah, ob jarkih in potokih, so močvirski oslad. Mirne duše ga naberemo in si naredimo...