Lešniki, ki to niso

Čeprav so jo naši predniki v preteklosti že sejali, je na današnjih njivah in gredicah skoraj ni. Čičerika. Lešnik, ki to ni. V razvitem svetu je v prehrani najbolj razširjeno kuhano zrnje, ki se je v zadnjih desetletjih uveljavilo v solatni ponudbi gostišč in restavracij.

Najstarejše seme čičerike so našli v pogorjuTaurus v Turčiji. Keramična posoda z vzorci ter poslikavami rastlin in semen, ki so jo našli na celotnem območju antičnega Bližnjega vzhoda, kaže na zgodnji pomen čičerika v pridelavi in uporabi. Da so se z zrnjem prehranjevali evropski koliščarji, potrjujejo ostaline semen čičerike, ki so jih nabrali bodisi na samoniklih ali pa na gojenih rastlinah v bližini kolišč.

Frankovski kralj in cesar Karel Veliki jo v svoji knjigi Capitulare de villis omenja z izrazom cicer italicus kot italijansko kraljevsko vrtnino. Eden največjih nemških filozofov srednjega veka Albertus Magnus, ki je bil tudi dominikanski menih, po smrti razglašen za svetnika, je spodbujal uporabo čičerike, njenih rumenih, rdečih in črnih semen v prehrani.

Nad njo se je navdušil tudi Nicolas Culpeper, angleški botanik in zdravnik, ki je v knjigi English Physitian iz leta 1652 zapisal, da je čičerika bolj hranljiva kot fižol, lajša težave z mehurjem in ledvicami, pospešuje izločanje seča in mleka ter povzroča manj vetrov.

V Nemčiji so jo v času prve in druge svetovne vojne gojili za zrnje, ki s ga praženega zmleli za kavni nadomestek.

Francozi so jo proti koncu 14. stoletja imenovali chiche, Angleži pa ciche peas. Sredi 18. stoletja se je v Oxfordovem slovarju angleškega jezika pojavil izraz chick-pea (piščanjčji grah), ki se je obdržal do danes.

Španski izraz garbanzo je nastal iz stare baskovske besede garbantzu, ki pomeni suho seme. V slovarju slovenskega knjižnega jezika in v pravopisju je izraz čičerka, v pogovornem pa pogosto uporabljamo izraz čičerika.

Latinsko ime gojene vrste Cicer arietinum izvira iz podobnosti suhega semena z glavo ovna (aries pomeni v latinščini oven), zaradi česar jo ponekod imenujejo tudi ovčji grah.

Zakaj je koristna?

Čičerikno suho zrno je bogat vir beljakovin (25 do 30 %) z odlično aminokislinsko sestavo, podobno živalskim beljakovinam.

Večja vsebnost asparagina pospešuje izločanje seča, odvajanje vode in ugodno vpliva na delovanje trebušne slinavke.

Vsebuje okoli 50 % ogljikovih hidratov, od tega 1,5 do 5 % vlaknin, številne mikroelemente in minerale (kalcij, kalij, fosfor, natrij, železo, magnezij, cink), vitamine skupine B (B1, B2, B3) in za človeški organizem zdrave večkrat nenasičene maščobe (3 do 4 %).

Čičerikino zrnje ima gladko strukturo, nekateri sladokusci menijo, da je po okusu zelo podobna lešniku. Pri nas je manj znana priprav in uporaba čičerikinega namaza, ki ga imenujemo humus. Za pripravo čičerikinega kruha lahko dodamo okoli 15 % čičerikine moke k pšenični. Kruh je beljakovinsko izdatnejši in rahlejši. Čičerikina moka lahko nadomesti pšenično moko tudi pri peki peciva, paniranju, zgoščevanju juh in omak. Zaradi vsebnosti beljakovin in dobre sestave je cenjena v prehrani domačih živali.

Več o njenih koristih si preberite tukaj.

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...