Lešniki, ki to niso

Čeprav so jo naši predniki v preteklosti že sejali, je na današnjih njivah in gredicah skoraj ni. Čičerika. Lešnik, ki to ni. V razvitem svetu je v prehrani najbolj razširjeno kuhano zrnje, ki se je v zadnjih desetletjih uveljavilo v solatni ponudbi gostišč in restavracij.

Najstarejše seme čičerike so našli v pogorjuTaurus v Turčiji. Keramična posoda z vzorci ter poslikavami rastlin in semen, ki so jo našli na celotnem območju antičnega Bližnjega vzhoda, kaže na zgodnji pomen čičerika v pridelavi in uporabi. Da so se z zrnjem prehranjevali evropski koliščarji, potrjujejo ostaline semen čičerike, ki so jih nabrali bodisi na samoniklih ali pa na gojenih rastlinah v bližini kolišč.

Frankovski kralj in cesar Karel Veliki jo v svoji knjigi Capitulare de villis omenja z izrazom cicer italicus kot italijansko kraljevsko vrtnino. Eden največjih nemških filozofov srednjega veka Albertus Magnus, ki je bil tudi dominikanski menih, po smrti razglašen za svetnika, je spodbujal uporabo čičerike, njenih rumenih, rdečih in črnih semen v prehrani.

Nad njo se je navdušil tudi Nicolas Culpeper, angleški botanik in zdravnik, ki je v knjigi English Physitian iz leta 1652 zapisal, da je čičerika bolj hranljiva kot fižol, lajša težave z mehurjem in ledvicami, pospešuje izločanje seča in mleka ter povzroča manj vetrov.

V Nemčiji so jo v času prve in druge svetovne vojne gojili za zrnje, ki s ga praženega zmleli za kavni nadomestek.

Francozi so jo proti koncu 14. stoletja imenovali chiche, Angleži pa ciche peas. Sredi 18. stoletja se je v Oxfordovem slovarju angleškega jezika pojavil izraz chick-pea (piščanjčji grah), ki se je obdržal do danes.

Španski izraz garbanzo je nastal iz stare baskovske besede garbantzu, ki pomeni suho seme. V slovarju slovenskega knjižnega jezika in v pravopisju je izraz čičerka, v pogovornem pa pogosto uporabljamo izraz čičerika.

Latinsko ime gojene vrste Cicer arietinum izvira iz podobnosti suhega semena z glavo ovna (aries pomeni v latinščini oven), zaradi česar jo ponekod imenujejo tudi ovčji grah.

Zakaj je koristna?

Čičerikno suho zrno je bogat vir beljakovin (25 do 30 %) z odlično aminokislinsko sestavo, podobno živalskim beljakovinam.

Večja vsebnost asparagina pospešuje izločanje seča, odvajanje vode in ugodno vpliva na delovanje trebušne slinavke.

Vsebuje okoli 50 % ogljikovih hidratov, od tega 1,5 do 5 % vlaknin, številne mikroelemente in minerale (kalcij, kalij, fosfor, natrij, železo, magnezij, cink), vitamine skupine B (B1, B2, B3) in za človeški organizem zdrave večkrat nenasičene maščobe (3 do 4 %).

Čičerikino zrnje ima gladko strukturo, nekateri sladokusci menijo, da je po okusu zelo podobna lešniku. Pri nas je manj znana priprav in uporaba čičerikinega namaza, ki ga imenujemo humus. Za pripravo čičerikinega kruha lahko dodamo okoli 15 % čičerikine moke k pšenični. Kruh je beljakovinsko izdatnejši in rahlejši. Čičerikina moka lahko nadomesti pšenično moko tudi pri peki peciva, paniranju, zgoščevanju juh in omak. Zaradi vsebnosti beljakovin in dobre sestave je cenjena v prehrani domačih živali.

Več o njenih koristih si preberite tukaj.

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Vegani ali vsejedi?

Vegetarijanci iz prehrane izključijo meso, perutnino in morske sadeže, nekateri tudi mleko in mlečne izdelke. Vegani ne jejo mesa, perutnine in morskih sadežev, iz prehrane pa izločijo tudi vse...

Čaji iz tolščaka

Kot semo že včeraj pisali, tolščak ali portulak pomaga pri srčnih boleznih, krepi možgane in imunski sistem, izboljšuje pretok krvi in preprečuje nastajanje krvnih strdkov v arterijah. Pomaga pri...

Koruza na ta in oni način

Olja, eterična olja, smola, glikozidna grenčina, čreslovine, saponini, sladkor, rudninske snov, vitamini E, K, B, C in D, kot tudi železo, magnezij, kalij in fosfor so razlog, da je dobro uživati...

Lešniki že padajo na tla

Bolj malo jih poznam, ki jim lešniki ne bi teknili. Ne le, da so okusni, so tudi zelo zdravi. Bogati so s čreslovinami, beljakovinami, flavonoidi, eteričnimi olji, ogljikovimi hidrati, z nikotinsko...

Čokoladno lešnikov namaz za zares dobro jutro

Verjetno ni otroka, ki ne mara Nutelle ali njej podobnega sladkega čokoladnega namaza z lešniki. Na kruhu, palačinkah, na žlico, vsak dan. Namesto da jo kupimo, jo pripravimo sami. Potrebujemo: 100...

12 koristi kolerabe

Preprečuje anemijo, pospešuje presnovo, telesu zagotovi hranila in zmanjšuje CRP, beljakovino, ki je pri zdravih osebah prisotna v zelo nizkih ravneh. Pospešuje prebavo Koleraba ima ogromno vlaknin,...

10 koristi brstičnega ohrovta

Skodelica brstičnega ohrovta vsebuje 270 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina K1 (pomembnega za zdravje srca in ožilja) ter 160 odstotkov dnevnega vnosa vitamina C. Bogat z vitamini...

Lešniki, ki to niso

Čeprav so jo naši predniki v preteklosti že sejali, je na današnjih njivah in gredicah skoraj ni. Čičerika. Lešnik, ki to ni. V razvitem svetu je v prehrani najbolj razširjeno kuhano zrnje, ki se je...

dr. Oz: Zdrava olja za kuhanje

Ni vsako olje primerno za peko. Dr. Oz je pripravil spisek tistih, na katerih lahko cvremo, kuhamo, pečemo. Oljčno olje Ekstra deviško oljčno olje ima nizko dimno točko (123 °C), zato z njim...

Močvirski oslad za kosilo

Majhni beli cvetovi, združeni v navidezne večdelne kobule, ki jih najdemo na vlažnih travnikih, v grmovju in goščavah, ob jarkih in potokih, so močvirski oslad. Mirne duše ga naberemo in si naredimo...

Slez na krožniku

Ja, prav ste prebrali. Ne sluz, slez. Navadni slez. V pomoč pri astmi in boleznih mokril, okusen na krožniku. Ribja juha Potrebujemo: 5 dag slezovih listov, ½ kg osličev, 1 malo čebulo, 2...

Encim, ki preprečuje intoleranco na gluten

Nove raziskave so morda odkrile encim, ki bi lahko lajšal simptome pri ljudeh, občutljivih na gluten. Študija kaže, da lahko s tabletami, ki vsebujejo ta encim, glutenu onemogočimo, da pride do...

Hrana, ki hladi telo

Poleti jejmo hrano, ki hladi telo od znotraj in topi kilograme. Poglejmo, česa ne smemo jesti. Eden od načinov kako zmanjšati škodljive posledice visokih letnih temperatur in razpoloženje je izbira...

Ste ga že pobrali in pozobali?

Če radi pijete vino in če ga imate na vrtu, potem imate rešitev na dlani. Ribezovo vino. Rdeči ribez podbuja raztrupljanje telesa, povečuje odpornost, preprečuje slabokrvnost, deluje kot naravni...

Brezglutenska hrana ni za zdrave

Brezglutenske hrane naj ne bi uživali tisti, ki imajo celiakijo, ostali naj se taki hrani naj ne bi izogibali, trdijo strokovnjaki. Med zagovorniki zdravega načina življenja je v zadnjih letih...

Materina dušica na krožniku

Če bi mi pred časom kdo rekel, naj si naredim namaz iz materine dušice, bi ga debelo pogledala in pomislila, pa a to sploh kdo lahko poje? Ko pa sem dobila tale recept, ki sem ga poljubno začinila...

Rižota s špinačo in gorgonzolo

Zaradi svojstva številnih zdravilnih učinkovin imenujemo špinačo 'rudnik mineralov'. Pripravljena v rižoti ali s špageti ne krasi le jedi, ampak jo naredi bolj zdravo in okusno. Rižota s špinačo in...

Špinača, kralj zelenjave

To nizkokaloričnoživilo vsebuje ogromno vitamina K, ki jača kosti in preprečuje osteoporozo. Špinača, s poreklom iz Perzije, velja za eno od najbogatejših živil ko gre za vsebnost hranil. Zaradi...