Poleti jejmo hrano, ki hladi telo od znotraj in topi kilograme. Poglejmo, česa ne smemo jesti.
Eden od načinov kako zmanjšati škodljive posledice visokih letnih temperatur in razpoloženje je izbira ustrezne hrane. Reakcija telesa na povišano temperaturo je zniževanje temperature s pomočjo znojenja. Kot negativni učinek tega naravnega telesnega obrambnega mehanizma se lahko pojavi dehidracija in drugi neželeni pojavi.
Z nepravilno izbiro hrane povečujemo znojenje organizma in že s tem povečano izgubo telesnih tekočin, minerala in nekaterih vitaminov. Prebava težke hrane zahteva večjo presnovno aktivnost, kar posredno zviša telesno temperaturo. Poleti bi morali na splošno porabiti manj kalorij, to je energije, ki jo dobimo iz hrane, kar je dodaten razlog, da se poleti izognemo težko prebavljivi hrani oziroma hrani z veliko maščobami.
Še zlasti neprimerne so:
- zelo začinjene jedi,
- pečena, ocvrta in pražena hrana,
- mastno meso in mesni izdelki,
- pijače, ki vsebujejo kofein,
- sladkarije,
- sladke gazirane pijače,
- preveč ohlajene pijače.
Težka hrana z veliko maščobami otežuje prekrvitev, zato je treba zmanjšati porabo težko prebavljivih živil. Namesto tekočin lahko uživamo sezonsko sadje in zelenjavo, najboljša izbira pa so solata, paradižnik, kumara, lubenica, melona in jabolka. Ta živila vsebujejo v povprečju več kot 80 odstotkov vode in sorazmerno količino mineralov, zato služijo kot okusen vir vode, lahko pa tudi mineralov, ki se izgubijo z izhlapevanjem ali potenjem. Koristno je zaužiti živila, kot so stročnice, semena, nerafinirana olja, zlasti oljčno olje ter majhne količine rib in morskih sadežev, ki bodo telo nahranili s kakovostnimi hranili. Ne le, da nam bo po tej hrani manj vroče, morda bomo izgubili tudi kakšen kilogram!