Orehov plod je bogat z nenasičenimi (zdravimi) maščobnimi kislinami, beljakovinami in vitaminom E. Vitamin E je naravni antioksidant in ščiti žile pred staranjem. Orehovo olje pomaga ohranjati sklepe gibčne, pomaga pri revmatizmu in lajša s tem povezane bolečine.

Marija Treben priporoča 14-dnevno kuro s peclji cvetov regrata za pogosto bolehne ljudi, ki se počutijo utrujene. Ta opis ustreza precej ljudem konec zime. Pecelj operemo skupaj s cvetom, nato cvet odtrgamo in pecelj počasi prežvečimo. Na začetku je precej grenak, potem pa se na okus navadimo. Pojemo od 5 do 10 pecljev na dan. Sladkorni bolniki naj bi jih jedli kar celo sezono. Peclji pomagajo tudi pri kroničnem vnetju jeter in raztopijo žolčne kamne.

»Velika žoga je vadbeni pripomoček, s katerim lahko na enostaven način okrepimo medmišično koordinacijo in ravnotežje. Je varna in primerna za vsakogar. Medtem ko lovimo ravnotežje (odvisno, kako jo uporabljamo), krepimo mišice in navsezadnje tudi osredotočenost,« pravi Nataša Šuster, inštruktorica fitnesa, pilatesa in jogalatesa.

Po prazničnem decembru je sedaj smiselno dodati jetrom nekaj pomoči. Vsak dan, vsaj 21 zaporednih dni si privoščimo napitek iz pegastega badlja. Le tako bomo opazili občutno razliko v počutju. Pri kroničnih težavah ga uživajmo redno, lahko tudi več let.

Pospešimo prekrvitev, okrepimo celotno telo in ozavestimo osredotočenost, zaupanje in notranjo moč. V zimskih dneh postane namreč telo zaspano, hitreje utrujeno in brez posebne energije. Dobro je, da poslušamo ritem narave, a vseeno si pomagajmo z vajami, ki nas ohranjajo vitalne.

Kurkuma ni le odlična začimba, ki poživi okus in izgled jedi, ampak je tudi zdravilo, ki lajša marsikatero težavo. Predvsem pa nas napolni z energijo.

Ašvaganda je naravni antidepresiv, ki pomirja nadledvično žlezo in spodbuja tvorbo hormonov. Najpogosteje se uporablja pri težavah s ščitnico. Deluje protivnetno, pomlajuje možgane, povečuje koncentracijo in spomin ter preprečuje degeneracijo možganov.