8 koristi kakavovega masla

Kakavovo maslo je naravno olje, pridobljeno iz kakavovih zrn. Kakavovo maslo ni le zdrav vir maščobe v čokoladi, ampak ga zaradi njegovih lastnostnih uporabljajo tudi v kremah za kožo in mazilih za ustnice.

Zelišča in začimbe za imunski sistem

Ne le da se protivirusna zelišča borijo proti virusnim okužbam, spodbujajo imunski sistem in delujejo kot naravna zdravila proti gripi, vendar imajo tudi številne druge koristi za zdravje, kot so podpora srcu in žilju ter prebavilom.

Beljakovinski napitki in ploščice: da ali ne

Po njih posegajo športniki in vsi, ki želijo hujšati, saj pomagajo graditi mišice in hujšati. Beljakovinske ploščice lahko imamo vedno s sabo, napitke pa tudi, saj jih enostavno lahko vmešamo v vodo ali mleko in nadomestek obroka je pripravljen. A čudežnih rezultatov ni. Tako kot vse ostalo v življenju, imajo tudi ploščice in napitki svoje prednosti in slabosti.

Brezglutensko žito: kvinoja

Kvinoja ima od nekdaj svoje mesto v starodavnih verskih obredih in v domačih kuhinjah. Njena hranilna in zdravilna vrednost je tako impresivna, da jo želijo v NASI uporabiti tudi za dolgotrajne vesoljske misije.

Preberite še več člankov - Prehrana

Antioksidanti: robide

Če bi vedeli, kaj vse imajo v sebi robide, bi si jih večkrat privoščili za popoldansko malico ali pa za zajtrk, v smutiju. Preprečujejo in upočasnjujejo nastanek raka Ena od najbolj raziskanih...

Zdravje na krožniku: peteršilj

Peteršilj je prehranska elektrarna, polna vitaminov A, B, C in K ter mineralov (železa in kalija). To smaragdno zeleno zelišče pomaga zmanjševati zadrževanje vode in napihnjenost (edem), brez da bi...

Kumarice preprečujejo rane na želodcu

Kisle kumarice večinoma uporabljamo kot prilogo, a njihova največja moč se pokaže, če jih jemo samostojno. Kumarice imajo veliko vitaminov, malo maščob in veliko vlaknin, bogate so z železom,...

Šipek pri kašlju in angini

Vitamini A, B1, B2, C, E, F, K in P, čreslovine, pektin, sluzi in sadne kisline, sladkor, eterično olje, čreslovine in rudninske snovi pomagajo, ko smo prehlajeni in če močno kašljamo. Čajna...

Brezglutensko žito: amarant

Amarant je nasitno živilo, bogato z beljakovinami. Pomaga prebavi, uravnava holesterol in krvni tlak ter je priporočljiv za vse, ki imajo težave z ledvicami ali artritisom. Bogat z beljakovinami...

14 skrivnosti žensk, ki ne potrebujejo diete

Nekatere ženske so vitke po naravi, druge z lahkoto ohranjajo idealno težo, ker se držijo določenih pravil. Pa jih poglejmo... Dovolj spimo . Ljudje, ki kronično premalo spijo, so bolj debeli od...

Oreški, semena in stročnice: sončnična semena

Sončnična semena so polna pomembnih hranil in imajo številne koristi za zdravje. Študije kažejo, da lahko hranila in ostale spojine v sončničnih semenih zmanjšajo tveganje za bolezni srca, raka,...

Šipek pri prehladu in utrujenosti

Vitamini A, B1, B2, C, E, F, K in P, čreslovine, pektin, sluzi in sadne kisline, sladkor, eterično olje in rudninske snovi so tisto, kar šipek dela tako nepogrešljivega v domači kuhinji. Ne le, da...

Vegani ali vsejedi?

Vegetarijanci iz prehrane izključijo meso, perutnino in morske sadeže, nekateri tudi mleko in mlečne izdelke. Vegani ne jejo mesa, perutnine in morskih sadežev, iz prehrane pa izločijo tudi vse...

Čaji iz tolščaka

Kot semo že včeraj pisali, tolščak ali portulak pomaga pri srčnih boleznih, krepi možgane in imunski sistem, izboljšuje pretok krvi in preprečuje nastajanje krvnih strdkov v arterijah. Pomaga pri...

Koruza na ta in oni način

Olja, eterična olja, smola, glikozidna grenčina, čreslovine, saponini, sladkor, rudninske snov, vitamini E, K, B, C in D, kot tudi železo, magnezij, kalij in fosfor so razlog, da je dobro uživati...

Lešniki že padajo na tla

Bolj malo jih poznam, ki jim lešniki ne bi teknili. Ne le, da so okusni, so tudi zelo zdravi. Bogati so s čreslovinami, beljakovinami, flavonoidi, eteričnimi olji, ogljikovimi hidrati, z nikotinsko...

Čokoladno lešnikov namaz za zares dobro jutro

Verjetno ni otroka, ki ne mara Nutelle ali njej podobnega sladkega čokoladnega namaza z lešniki. Na kruhu, palačinkah, na žlico, vsak dan. Namesto da jo kupimo, jo pripravimo sami. Potrebujemo: 100...

12 koristi kolerabe

Preprečuje anemijo, pospešuje presnovo, telesu zagotovi hranila in zmanjšuje CRP, beljakovino, ki je pri zdravih osebah prisotna v zelo nizkih ravneh. Pospešuje prebavo Koleraba ima ogromno vlaknin,...

10 koristi brstičnega ohrovta

Skodelica brstičnega ohrovta vsebuje 270 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina K1 (pomembnega za zdravje srca in ožilja) ter 160 odstotkov dnevnega vnosa vitamina C. Bogat z vitamini...

Lešniki, ki to niso

Čeprav so jo naši predniki v preteklosti že sejali, je na današnjih njivah in gredicah skoraj ni. Čičerika. Lešnik, ki to ni. V razvitem svetu je v prehrani najbolj razširjeno kuhano zrnje, ki se je...

dr. Oz: Zdrava olja za kuhanje

Ni vsako olje primerno za peko. Dr. Oz je pripravil spisek tistih, na katerih lahko cvremo, kuhamo, pečemo. Oljčno olje Ekstra deviško oljčno olje ima nizko dimno točko (123 °C), zato z njim...

Močvirski oslad za kosilo

Majhni beli cvetovi, združeni v navidezne večdelne kobule, ki jih najdemo na vlažnih travnikih, v grmovju in goščavah, ob jarkih in potokih, so močvirski oslad. Mirne duše ga naberemo in si naredimo...