Koruza na ta in oni način

Olja, eterična olja, smola, glikozidna grenčina, čreslovine, saponini, sladkor, rudninske snov, vitamini E, K, B, C in D, kot tudi železo, magnezij, kalij in fosfor so razlog, da je dobro uživati koruzo.

Lešniki že padajo na tla

Bolj malo jih poznam, ki jim lešniki ne bi teknili. Ne le, da so okusni, so tudi zelo zdravi. Bogati so s čreslovinami, beljakovinami, flavonoidi, eteričnimi olji, ogljikovimi hidrati, z nikotinsko in folno kislino, z vitamini B1, B2, B6, B12, C, E in F, provitaminom A, rudninskimi snovmi, kalcijem, natrijem, magnezijem, manganom, fosforjem, železom ...


Kandirani lešniki

Potrebujemo: ¼ kg lešnikov, 40 dag sladkorja, 1/2 skodelice vinskega kisa, 3 kapljica olja. Sladkor raztopimo v 1/8 litra mrzle vode in na hitro segrejemo, da se pojavijo mehurčki. Dodamo kis. Za poskus pomočimo zobotrebec v sladkorno maso, potem pa hitro ohladimo v mrzli vodi. Če se sladkor ne lepi, ampak hrustlja, ko ga ugriznemo, je masa prava. Suhe lešnike nanizamo na nit ali tanek zobotrebec in pomakamo v vročo sladkorno raztopino. Sušimo jih tako, da jih položimo na marmorno ali emajlirano ploščo ali na peki papir, ki smo jo tanko namazali z oljem, ali na krožnik, ki smo ga postavili na led.

Lešnikova pogača

Potrebujemo: 20 g surovega masla, 1 in 1/2 rumenjaka, sok 1/4 limone, 20 g sladkorja, sneg 1 beljaka, 5 dag lešnikov. Maslo in rumenjak umešamo, dodamo limonin sok in malo sladkorja. Iz beljaka in sladkorja napravimo maso. Polovico le-te zamešamo skupno z mletimi lešniki v spenjeno maslo z rumenjakom, denemo v namazan pekač in spečemo v pečici. Z ostalo maso namažemo pogačo, preden jo serviramo.

Lešnikov puding

Potrebujemo: 2 dag surovega masla, 2 dag sladkorja, 1 rumenjak, 1 žemlja, sneg 1 beljaka, 3 dag lešnikov, 1 g maščobe za posodo. Umešamo maslo, sladkor in rumenjak. Primešamo namočeno, ožeto in pretlačeno žemljo. Rahlo primešamo še sneg in zmlete lešnike, stresemo maso v pomaščeno posodo za puding ali v lonec, ki se da dobro pokriti (kipnik) in kuhamo v pari 30-40 minut. Serviramo s sadnim sokom ali sadjem.

Lešnikovi medenjaki

Potrebujemo: 30 dag moke, 20 dag lešnikovih jedrc, sok treh oranž, 3 žlice ruma, ščep soli, 6 žlic medu, 2 žlici sladkorja, pecilni prašek, 3 jajca, 15 dag surovega masla. Sladkor, rumenjake in maslo penasto umešamo, dodamo med, pomarančni sok, rum, sol. sneg iz beljakov in zmlete lešnike. Ko je masa gladka, primešamo še moko in pecilni prašek. Oblikujemo kroglice, ki jih zložimo na pekač, vsako nekoliko potlačimo in rjavo zapečemo pri temperaturi 200° C.

Liker iz lešnikov

Potrebujemo: 75 dag lešnikov, ½  belega ruma, ½ litra vode, 25 dag sladkorja. Lešnike zdrobimo in prepražimo, prelijemo jih z belim rumom. Kozarec za tri tedne postavimo na toplo mesto lahko tudi na sonce. V vodi stopimo sladkor, dodamo dobljeno tekočino z lešniki in dobro premešamo, vse skupaj naj stoji še 2 tedna. Nato prelijemo v manjše steklenice.

 

Opis, slike in recepte pripravil: Borut Cerkvenič

 

12 koristi kolerabe

Preprečuje anemijo, pospešuje presnovo, telesu zagotovi hranila in zmanjšuje CRP, beljakovino, ki je pri zdravih osebah prisotna v zelo nizkih ravneh.

Preberite še več člankov - Prehrana

Olive na krožniku

Navadna oljka (Olea europaea) je znana po tem, da koristi vsem, ki imajo visok krvni tlak. A to še ni vse! Pospešuje presnovo, pomaga pri vnetju želodčne in črevesne sluznice ter tankega črevesa,...

Cikorija: kavni nadomestek, ki zdravi sladkorno, zaprtje in osteoartritis

Če ne morete zdržati brez jutranje kave, a se bojite, da bi v telo vnesli preveč kofeina, je morda cikorija tisto, kar iščete. Ta popularni kavni nadomestek ni le okusen jutranji napitek, ampak ima...

Sladki pelin razbije raka

Sladki pelin je najbolj iskana rastlina, ki deluje v boju zoper najbolj nasilne oblike raka. Je tudi pomoč pri preprečevanju vročičnih stanj pri prehladu in gripi. Njegov hidrolat zdravi herpes in...

8 koristi špinače

Špinača je bila superhrana, še preden so izumili ta termin! Jedel jo je risani junak Popaj. Špinača mu je dala moč, mišice pa so se spremenile v tornado energije. Špinača vsebuje več hranil kot...

Sveta Hildegarda: Začimbe za zdravje

Mešanica začimb s komarčkom To splošno zdravilo je dobro za vzdrževanje in obnovo zdravja. Zagotavlja lepo barvo kože in normalno prebavo, izboljša metabolizem in prekrvitev ter pripomore k...

Kdaj ne jem?

Se odložate za post, pa ne veste, kako bi začeli? Bi se radi prekinitveno postili, pa ne veste ali boste zdržali? Če se odločate za kratek post, vam bo v veliko pomoč revija Misteriji, v kateri v...

MIND in mediteranska prehrana upočasnjujeta Parkinsona

Če sledimo prehranjevanju MIND in mediteranski prehrani upočasnimo nastanek Parkinsonove bolezni za dobrih 17 let pri ženskah in za dobrih 8 let pri moških. Nova študija raziskovalcev kanadske...

Na krožniku: ciprje

Pred nekaj dnevi smo pisali o ozkolistnem ciprju. Ciprošu, kakor mu tudi rečejo. Najdemo ga na Pohorju, bogat je z vitamini in minerali, pektini. Priročen v kuhinji, kadar ni beluš , za juhe,...

Rukola za zdrave kosti

Rukola je mediteranska samonikla zelenjava, ki zmanjšuje tveganje za raka in blagodejno deluje na kosti. Rukola je mediteranska samonikla zelenjava grenkega okusa, ki je zelo razširjena po vsem...

S smutiji nad odvečne kilograme

Mangov smuti ¼ skodelice posnetega mleka ¼ pireja zrelih avokadov ½ skodelice mangovega soka ¼ skodelice vanilijevega jogurta brez maščobe 1 skodelica sveže stisnjenega soka limete 1 žlica sladkorja...

Artičoka znižuje holesterol in krvni sladkor

Cinatin, grenčine, flavonoidi, vitamini, železo, magnezij, beljakovine, zdrave maščobe. Vse to in še več vsebuje artičoka. Decembra, ko nehote tudi več pojemo, še kako prav pride. Lajša prebavne...

4 vrste hrane za lepšo polt

Do lepše polti ne pridemo s pudri, kremami in nategovanjem kože. Lepšo polt dobimo, ko umirimo um in telo, ko celice dobijo dovolj kisika in ko dobijo pravo hrano. Štiri vrste hrane še posebej dobro...

Rdeče meso slabše od cigaret

Rdeče in predelano meso sodita v skupino rakotvornih živil, je nedavno potrdila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Študija, v kateri je sodelovalo dvaindvajset znanstvenikov iz desetih držav,...

14 vrst hrane, ki ima več železa kot meso

Večina vegetarijancev ima težave zaradi nezadostnih ravni železa v krvi. Namesto mesa bi morali užiti eno od 14 vrst hrane, ki vsebuje več železa kot meso. Odrasel človek bi moral dnevno dobiti med...

Citronka proti živčnosti in nespečnosti

Citronka je znana po tem, da odpravlja napetost, živčnost, nespečnost, umirja srčni utrip, tesnobo, utesnjenost. Krepi srce, pomaga pri premagovanju depresije, pri krčih v prebavilih, pri...

Sladkosti iz jerebike

Hja, sliši se smešno, a tudi če je sladka, pomaga pri sladkorni bolezni in pri odvajanju vode. Priporočljiva zlasti pozimi, ker je učinkovita pri izkašljevanju in pri prehladih. Marmelada...

Namesto kozarca vina ...

Janež reprečuje nastajanje plinov, zavira razmnoževanje bakterij, uničuje črevesne zajedalce, deluje proti prebavnim krčem, razkužuje dihala, pomaga pri sapničnem katarju, vnetju sapnika in sapnic s...

Koristi ingverja

Ajurveda daje ingverju status zdravila za prsi. Čudežna začimba ima prebavilom prijazne lastnosti, poleg številnih drugih koristi. Milijoni jedilnih miz so v Indiji naloženi s palčkami svežega...