Olja, eterična olja, smola, glikozidna grenčina, čreslovine, saponini, sladkor, rudninske snov, vitamini E, K, B, C in D, kot tudi železo, magnezij, kalij in fosfor so razlog, da je dobro uživati koruzo.
Olja, eterična olja, smola, glikozidna grenčina, čreslovine, saponini, sladkor, rudninske snov, vitamini E, K, B, C in D, kot tudi železo, magnezij, kalij in fosfor so razlog, da je dobro uživati koruzo.
Bolj malo jih poznam, ki jim lešniki ne bi teknili. Ne le, da so okusni, so tudi zelo zdravi. Bogati so s čreslovinami, beljakovinami, flavonoidi, eteričnimi olji, ogljikovimi hidrati, z nikotinsko in folno kislino, z vitamini B1, B2, B6, B12, C, E in F, provitaminom A, rudninskimi snovmi, kalcijem, natrijem, magnezijem, manganom, fosforjem, železom ...
Potrebujemo: ¼ kg lešnikov, 40 dag sladkorja, 1/2 skodelice vinskega kisa, 3 kapljica olja. Sladkor raztopimo v 1/8 litra mrzle vode in na hitro segrejemo, da se pojavijo mehurčki. Dodamo kis. Za poskus pomočimo zobotrebec v sladkorno maso, potem pa hitro ohladimo v mrzli vodi. Če se sladkor ne lepi, ampak hrustlja, ko ga ugriznemo, je masa prava. Suhe lešnike nanizamo na nit ali tanek zobotrebec in pomakamo v vročo sladkorno raztopino. Sušimo jih tako, da jih položimo na marmorno ali emajlirano ploščo ali na peki papir, ki smo jo tanko namazali z oljem, ali na krožnik, ki smo ga postavili na led.
Potrebujemo: 20 g surovega masla, 1 in 1/2 rumenjaka, sok 1/4 limone, 20 g sladkorja, sneg 1 beljaka, 5 dag lešnikov. Maslo in rumenjak umešamo, dodamo limonin sok in malo sladkorja. Iz beljaka in sladkorja napravimo maso. Polovico le-te zamešamo skupno z mletimi lešniki v spenjeno maslo z rumenjakom, denemo v namazan pekač in spečemo v pečici. Z ostalo maso namažemo pogačo, preden jo serviramo.
Potrebujemo: 2 dag surovega masla, 2 dag sladkorja, 1 rumenjak, 1 žemlja, sneg 1 beljaka, 3 dag lešnikov, 1 g maščobe za posodo. Umešamo maslo, sladkor in rumenjak. Primešamo namočeno, ožeto in pretlačeno žemljo. Rahlo primešamo še sneg in zmlete lešnike, stresemo maso v pomaščeno posodo za puding ali v lonec, ki se da dobro pokriti (kipnik) in kuhamo v pari 30-40 minut. Serviramo s sadnim sokom ali sadjem.
Potrebujemo: 30 dag moke, 20 dag lešnikovih jedrc, sok treh oranž, 3 žlice ruma, ščep soli, 6 žlic medu, 2 žlici sladkorja, pecilni prašek, 3 jajca, 15 dag surovega masla. Sladkor, rumenjake in maslo penasto umešamo, dodamo med, pomarančni sok, rum, sol. sneg iz beljakov in zmlete lešnike. Ko je masa gladka, primešamo še moko in pecilni prašek. Oblikujemo kroglice, ki jih zložimo na pekač, vsako nekoliko potlačimo in rjavo zapečemo pri temperaturi 200° C.
Potrebujemo: 75 dag lešnikov, ½ belega ruma, ½ litra vode, 25 dag sladkorja. Lešnike zdrobimo in prepražimo, prelijemo jih z belim rumom. Kozarec za tri tedne postavimo na toplo mesto lahko tudi na sonce. V vodi stopimo sladkor, dodamo dobljeno tekočino z lešniki in dobro premešamo, vse skupaj naj stoji še 2 tedna. Nato prelijemo v manjše steklenice.
Opis, slike in recepte pripravil: Borut Cerkvenič
Verjetno ni otroka, ki ne mara Nutelle ali njej podobnega sladkega čokoladnega namaza z lešniki. Na kruhu, palačinkah, na žlico, vsak dan. Namesto da jo kupimo, jo pripravimo sami.
Preprečuje anemijo, pospešuje presnovo, telesu zagotovi hranila in zmanjšuje CRP, beljakovino, ki je pri zdravih osebah prisotna v zelo nizkih ravneh.
Skodelica brstičnega ohrovta vsebuje 270 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina K1 (pomembnega za zdravje srca in ožilja) ter 160 odstotkov dnevnega vnosa vitamina C.