Kvinoja ima od nekdaj svoje mesto v starodavnih verskih obredih in v domačih kuhinjah. Njena hranilna in zdravilna vrednost je tako impresivna, da jo želijo v NASI uporabiti tudi za dolgotrajne vesoljske misije.

Čeladnica je zdravilna rastlina, ki spominja na srednjeveško čelado. Dobro je poznana v tradicionalni kitajski medicini. Ta rastlina se uporablja v alternativni medicini za zdravljenje vnetja, lajšanje krčev, pospeševanje pretoka krvi v medenici, spodbujanje menstruacije, odpravljanje glavobolov, lajšanje vročine, zdravljenje protina in pomirjanje. Pomagala naj bi tudi pri epilepsiji, nespečnosti, histeriji in tesnobi.

Koper ni le odlična začimba, ko pripravljamo kumarice v kisu, ampak zagotavlja številne koristi za zdravje, psihično in fizično. Že stoletja ga uporabljajo v prehranske in medicinske namene. Kozmetična industrija ga uporablja za izdelavo mila, parfumov, detergentov, krem in losjonov. Koper vsebuje ogromno kalcija, mangana in železa, antioksidantov in flavonoidov, ki delujejo protivnetno in protivirusno.

Mmmmm, ni ga lepšega, kot da na velikonočno jutro zadiši po sveži potici. In takšno, najboljšo, z veliko orehovega nadeva, je znala speči le moja babica. Še zdaj se v mislih spominjam vonja te, 'požegnane' potice. Ki smo jo zmazali v enem dnevu. Mehka, sočna, slastna. In pekla jo je v Eminem pekaču. Če pa vendarle želite poskusiti kaj drugega, smo za vas pripravili nekaj predlogov za jedi v pekaču, ki jih jedo na veliko noč po svetu.

Brazilski oreški za nadzor holesterola?

Lahko ena sama enota brazilskih oreškov zmanjša raven vašega holesterola hitreje kot statinska zdravila in jo ohranja nizko še en mesec po tem enem samem obroku? »To je bilo eno najbolj norih odkritij, kar sem jih kdaj videl,« pravi dr. Michael Greger v knjigi Kako ozdravimo s hrano.

Rehmanija je eno od 50 osnovnih zelišč, ki lajša številne tegobe in krepi jin. Pomaga zdraviti anemijo, sladkorno bolezen, vročino, osteoporozo in alergije. Kemične sestavine v rastlini pomagajo znižati sladkor, blažijo bolečine, zmanjšujejo otekline in pozitivno vplivajo na imunski sistem.

Otroci imajo radi kosmiče, le da v resnici ne vedo, da povečini ne uživajo kosmičev, ampak sladkarije. Kosmiči so v osnovi valjano žito. Vsi, tudi pšenični, pirini, ječmenovi in proseni, so v najtesnejši povezavi z žitom, iz katerega izhajajo.